Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno i wynajem domu.

Napisany przez Danny7441
Cześć wszystkim, moja żona i ja chcemy kupić Dom, który składa się z dwóch mieszkań po 3 pokoje. Naszym planem jest zamieszkanie w górnym mieszkaniu i rozbudowa poddasza. Dolne mieszkanie chcemy wynająć przyjacielowi z partnerką. Czy możemy po prostu zrobić to bez dalszych kroków, czy musimy zwrócić uwagę na coś? Celem jest zrekompensowanie raty kredytu poprzez wynajem. Jakie pomocne wskazówki możecie mi dać? Na co powinniśmy zwrócić uwagę itp.

Napisany przez Zapp73
Przebudowa poddasza może być obowiązkowa do uzyskania zgody lub konieczne może być stworzenie dodatkowej drogi ewakuacyjnej.

W przypadku wynajmu należy zwrócić uwagę na klasę energetyczną nieruchomości. Im niższa klasa energetyczna, tym ważniejsze jest dokładne przyjrzenie się, ponieważ wówczas obowiązują surowsze przepisy dotyczące remontów.

Napisany przez Danny7441
Wykończenie poddasza miałoby służyć wyłącznie naszemu własnemu użytkowi, na przykład jako biuro, które nie byłoby wynajmowane.

Mam na myśli, czy muszę wziąć pod uwagę jakieś kwestie podatkowe, czy też czy muszę zarejestrować się jako osoba prowadząca własną działalność gospodarczą, bądź coś w tym rodzaju.

Napisany przez Zapp73
pisze:
Wybudowanie poddasza miałoby służyć wyłącznie naszemu własnemu użytkowi jako biura np. i nie zostałoby wynajęte.

To ma drugorzędne znaczenie. Decydujące jest, co prawo budowlane pozwala na Twoją nieruchomość. Należy to sprawdzić przed zakupem.

Myślę, czy muszę coś uwzględnić pod względem podatkowym lub czy muszę się tym zająć samodzielnie lub podobnie.

Z wynajmowanym mieszkaniem nie stajesz automatycznie się handlowcem nieruchomości. Dochody z najmu są zgłaszane jako dochód z najmu/wynajmu w zeznaniu podatkowym i na tym się kończy. Zaczyna się komplikować, jeśli chcesz odliczać koszty zarządzania i utrzymania, musisz to dokładnie rozróżnić/dokumentować dla urzędu skarbowego dla każdego mieszkania. Staje się to szczególnie interesujące, gdy planujesz większe działania. Dla wiadra farby to nie ma znaczenia - gdy dach/fasada/ogrzewanie mają zostać wyremontowane, kwestia ma inny ciężar.

Możesz także odliczyć od podatku część odsetek od finansowania mieszkania na wynajem, więc tam już czeka na Ciebie trochę nowości.

Napisany przez Danny7441
Okey dzięki za nowe informacje. Ale ogólnie rzecz biorąc, to chyba dobry pomysł, tak można powiedzieć, prawda? Obecnie Dom jest wynajmowany również dwóm lokatorom, więc przynajmniej liczniki itp. powinny być już zainstalowane. Obejrzę to 15.02 i zobaczymy?

Napisany przez 2tneub
Warto spróbować wykorzystać koszty uzyskania przychodów dla własnego mieszkania i kredytu dla wynajmowanego mieszkania. Należy to skonsultować z doradcą podatkowym, aby dowiedzieć się, jak najlepiej to zrobić. W ten sposób można odliczyć więcej odsetek niż wydatków. Warto więc czasem skorzystać z godziny porady u doradcy podatkowego.
Na początek, warto przeczytać o odliczeniach odsetek podatkowych dla nieruchomości użytkowanych mieszanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata