Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak mądrze/inwestować 500 000 euro - dla początkujących.

Napisany przez Lisa_schoe
Kochani członkowie,

nazywam się Lisa, mam 31 lat i obecnie mam do dyspozycji majątek w wysokości 1 500 000€, z którego chciałabym zainwestować początkowo około 500 000€. Ostatnio trochę się zaznajomiłam z obszarem ETF i widzę tu dobrą możliwość inwestycji. Niestety, jeśli chodzi o inwestycje, jestem absolutnym początkującym i chciałabym pozyskać od was kilka opinii i kilka wskazówek.

Moim celem jest oczywiście zbudowanie kapitału lub zwiększenie moich pieniędzy, zarówno jako długoterminowa inwestycja na później, jak również dla ewentualnych rocznych dochodów.

Jak byście postąpili w tej sytuacji? Umówiłam się na pierwsze spotkanie z moim bankiem (Sparkasse München) w celu uzyskania pierwszej porady, gdzie poznam osobiście mojego opiekuna.

Oceniam moją gotowość do ryzyka jako średnią, oczywiście nie chcę stracić pieniędzy tak jak nikt inny, ale wiem, że wyższe zyski wiążą się z wyższym ryzykiem. Ponieważ mam nadmiar pieniędzy, zdecydowanie mogę przetrwać gorsze lata i nie muszę natychmiastowo korzystać z tej sumy.

Po moich pierwszych poszukiwaniach w temacie ETF, skupiłam się przede wszystkim na następujących dwóch:

- S&P 500
- MSCI World
- Dax

Oczywiście nie muszę inwestować wyłącznie w ETF-y, ale już wykorzystuję część pozostałego majątku (1 000 000) w sektorze nieruchomości, dlatego te 500 000€ powinny być faktycznie przeznaczone wyłącznie na papiery wartościowe, lokaty terminowe, itp.

Kalkulatory oszczędnościowe podają mi ogólne kwoty, które mogę osiągnąć, ale rzadko uwzględniają opłaty podatkowe, opłaty i wymagane zaliczki.

Macie pomysły, wskazówki, itp. jak najlepiej postępować, nawet jako początkujący, aby pomnożyć majątek z niewielkim ryzykiem, podzielony na okresy 15-20 lat oraz coroczne zyski?

Moje pierwsze pomysły obejmowały na przykład podział inwestycji w wysokości 500 000€, na przykład 250 000€ w postaci lokat terminowych w różnych bankach (zabezpieczenie depozytów do 100 000) oraz resztę rozłożyć na ETF-y.

Napisany przez Zapp73
Cześć Lisa,

System gwarantowania depozytów działa w razie wątpliwości tylko jednorazowo. Państwo nie może w przypadku szeroko zakrojonego kryzysu bankowego zagwarantować więcej niż 100 tys. euro na obywatela, a nawet to jest niemożliwe. Pomysł wydaje się oczywisty, tak, ale po prostu nie działa.

Co oznacza, że „używasz” 1 miliona w nieruchomościach? Czy są to realne mieszkania czy na przykład udziały w funduszach nieruchomościowych itp.? Czy wymagany jest tam bufor gotówkowy?

Z dużym prawdopodobieństwem Spaka M będzie chciała sprzedać Ci ciekawy pakiet inwestycji, chociaż w dzisiejszych czasach nawet przy takiej sumie nie jest to już konieczne. Przy strategii 80/20 miałbyś 20% gotówki, co prawie dokładnie odpowiadałoby gwarancji depozytowej, jednak tylko jeśli pominiemy sumę Twoich nieruchomości. 80% byłoby ulokowane w ETF-ach lub podobnych instrumentach, a w zależności od sytuacji balansowałby się proporcje. Możesz to również zrobić samodzielnie z 3-5 ETF-ami, w związku z czym będzie interesujące, jak Spaka zorganizowałaby to.

Napisany przez ZehWeh
Możesz zapomnieć o Dax, to zakład krajowy na Niemcy i nie jest szczególnie szeroki. W skład Dax wchodzi zaledwie 40 firm. Ponadto Niemcy zmierzają w kierunku recesji!

S&P 500 jest podobny, ale to zakład krajowy na Stany Zjednoczone. Pomimo że jest bardziej różnorodny i w ostatnich latach osiągnął silną wydajność, wspieraną przez firmy technologiczne, pozostaje zakładem krajowym na USA. Ze względu na firmy technologiczne, istnieje również ryzyko kumulacji, gdzie siedem najlepszych firm stanowi 30% całego ETF!

MSCI World obejmuje 23 rozwinięte kraje na całym świecie. Przy takiej kwocie inwestycji zaleca się dodanie do portfela również rynki wschodzące, ETF-y o nazwie Emergin Market ETF, tradycyjne podziały wynoszą 70/30, czyli 70% w ETF na świat i 30% w ETF na rynki wschodzące. Jednakże konieczne będzie regularne rebalansowanie, a ten podział jest już nieco przestarzały. Obecnie popularne są rozwiązania oparte na 1 ETF, takie jak MSCI All World lub FTSE All World. Dzięki nim mamy w portfelu zarówno kraje rozwinięte, jak i wschodzące, a nawet spółki małych kapitałów! Bardzo popularne są na przykład Vanguard FTSE All World, SPDR MSCI ACWI IMI lub ishares msci acwi. W ostatnich latach ich wyniki minimalnie ustępowały MSCI World, ale zawierają w sobie wszystko i praktycznie nie trzeba się nimi dalej przejmować.

Wszystkie mają dość wysoki udział USA, co trzeba sobie uświadomić, chociaż osobiście nie widzę w tym większego problemu. W każdym razie nie ma powodu do obaw, że gospodarka USA w ciągu najbliższych lat rozpadnie się, a wszystkie duże firmy przeniosą się gdzie indziej. Nawet jeśli tak się stanie, dywersyfikacja krajowa będzie stopniowo się dostosowywać, co nie jest możliwe w przypadku S&P 500, który odnosi się wyłącznie do USA!

Jeśli chodzi o bezpieczne inwestycje: Rozproszenie środków to jedna opcja. Inne to obligacje skarbowe lub ETF rynku pieniężnego. Bankructwo niemieckiego państwa jest bardzo mało prawdopodobne, dlatego jego obligacje są uważane za bardzo bezpieczne. Jeśli obligację trzyma się aż do końca, nie ma znaczenia jak rozwijają się odsetki, co roku otrzymuje się ustaloną stopę procentową (kupon) i na końcu okresu zwrot 100% kwoty inwestycji!

Przy dodatnich stawkach rynkowych opłacalne są również ETF-y rynku pieniężnego, na przykład xtrackers overnight ETF (DBX0AN), który śledzi stopę €stera. Taka inwestycja jest uważana za bardzo bezpieczną.

Ponieważ ETF jest traktowany jako oddzielne aktywa, nie ma powodu do martwienia się o ochronę depozytów! Oszczędza się też na skakaniu między rachunkami oszczędnościowymi lub dzieleniu się na kilka banków.

Napisany przez Lisa_schoe
Drogi @Zapp73 i @Zehweh, dziękuję bardzo za obszerne odpowiedzi, to bardzo mi pomaga, więc najprawdopodobniej zdecyduję się na któregoś z wymienionych przez Ciebie ETF-ów na końcu:

- MSCI All World (SPDR MSCI ACWI IMI)
- FTSE All World (Vanguard FTSE All World)

Czy istnieje różnica między nimi pod względem odsetek (złożonych/thesaurierend)? Planuję zainwestować tu 200 000 do 250 000 na 15-20 lat. Czy to ma sens? Czy możesz wyjaśnić mi to stwierdzenie: Ponieważ ETF jest traktowany jako majątek odrębny, nie trzeba się martwić o zabezpieczenie depozytów?

Obecnie otrzymuję 2,75% od banku Sparkasse na moje konto oszczędnościowe, więcej niż mógłbym dostać ze skarbowych obligacji. Mój plan zakładał różne banki do lokowania depozytów terminowych, aby być bezpiecznym. Jeśli to, co mówi @Zapp73, jest prawdą, to całe to przedsięwzięcie nie ma sensu i tylko dodatkowa praca. Banki Klarna, BMW i Vr oferują obecnie oprocentowanie depozytów na poziomie około 3,5%, co w mojej opinii jest niezłym wynikiem na inwestycję na 12 miesięcy przy niewielkim ryzyku.

Napisany przez ZehWeh
System gwarantowania depozytów zapewnia, że do kwoty 100 000 euro oszczędności będą rekompensowane przez państwo w przypadku bankructwa banku. Dotyczy to przede wszystkim pieniędzy zgromadzonych na rachunkach bieżących, terminowych oraz oszczędnościowych. Pieniądze te nie leżą na miejscu, ale bank sam pracuje nimi, a w przypadku bankructwa pieniądze są po prostu utracone! Natomiast w przypadku ETF-ów mamy do czynienia z aktywami specjalnymi, co oznacza, że w przypadku bankructwa banku ETF nie byłby zaliczany do masy upadłościowej. Istnieje Vanguard FTSE All World w dwóch wariantach, kapitalizującym i dywidendowym. Nie ma różnicy w zwrocie. Kapitalizujący nie wypłaca dywidendy, ale reinwestuje zyski natychmiast. Wartość jednej jednostki rośnie. W przypadku dywidendowego otrzymuje się dywidendę co kwartał, którą można ponownie zainwestować, wartość jednostki rośnie wolniej, ale z czasem otrzymuje się więcej jednostek.

Napisany przez Cici
[cytat=Lisa_schoe]
Moją gotowość do ryzyka oceniłbym jako średnią, oczywiście chciałbym uniknąć strat finansowych jak każdy inny, ale wiem, że wyższe zyski są związane z wyższym ryzykiem.
[/cytat]
To stwierdzenie jest jeszcze dość ogólne. Aby poruszyć sprawę bardziej konkretnie, załóżmy, że w akcjach (funduszach) znajduje się 250 000 euro. Jakie straty byłbyś w stanie wytrzymać psychicznie? Większy krach na rynku akcji często może powodować straty nawet do 50%. oznacza to, że (przynajmniej tymczasowo) straciłbyś 125 000 euro. Czy poradziłbyś sobie z tym spokojnie, mając na uwadze, że masz inne rezerwy? A może spowodowałoby to u Ciebie problemy żołądkowe lub bezsenność?

Zanim rozpocznie się konkretny plan inwestycyjny, należy najpierw dokonać podziału na inwestycje ryzykowne i mniej ryzykowne. Oznacza to konkretne zastanowienie się, jak duże mogą być maksymalne straty, a następnie ustalenie procentowego podziału na podstawie maksymalnych historycznych obsunięć.

W przeciwnym razie zgadzam się z innymi, DAX i S&P 500 nie są potrzebne, na początek wystarcza światowy ETF akcji do pokrycia rynku akcji. Można również rozważyć podział na fundusz kapitalizujący zyski i fundusz wypłacający dywidendy, zależnie od tego, jak wysokie mają być coroczne wypłaty.

Napisany przez ZehWeh
Zalecam po prostu rzucenie okiem na kurs indeksu MSCI World z ostatnich 5 lat, na początku kryzysu koronawirusowego spadł on o 40%, a lata 2022-2023 nie były udanymi latami na giełdzie ze względu na wojnę na Ukrainie i kryzys energetyczny. Kursy się już od tego czasu odbiły, ale znam wielu, którzy wtedy w panice sprzedali swoje akcje z dużej stratą finansową!Trzeba być psychicznie przygotowanym na coś takiego!

Napisany przez bruno68
Niestety zauważam wiele błędów.

System gwarantowania depozytów nie wynosi 100 000 €, jak tu zostało podane. Dotyczy to tylko depozytów bankowych! W związku z tym obecne 1,4 mln € nie jest zabezpieczone, jeśli jest wpłacone na konto. Wyjątek stanowi zabezpieczenie do 500 000 €, jeśli zostało to zrobione w ciągu 6 miesięcy, na przykład w przypadku spadkobierców lub sprzedaży domu.

W branży finansowej istnieje tzw. prawo wyodrębnienia w przypadku upadłości, a pieniądze lub depozyty klientów indywidualnych są zabezpieczone tylko w 90% do maksymalnie 20 000 € na konto finansowe.

Ponieważ upadek brokera nie ma nic wspólnego z depozytami klientów. Jednak problem leży po stronie klientów, ponieważ jeśli zarządca upadłości odłączy serwer od gniazdka, wszystkie konta i wszelkie wartościowe dane znikną nieodwołalnie.

Dlatego bardzo chętnie łączy się fintechy, aby po zmianie nazwy nadal pozostało klientów.

Również kwestia pochodzenia środków finansowych staje się zasadniczym pytaniem od 1 stycznia 2024 r.

Pochodzenie środków finansowych musi być od 1 stycznia 2024 r. dla pośredników finansowych! Wydaje się jasne, że w przypadku fintechów/banków bezpośrednich raczej prokurator stanie na progu! A przy takich kwotach procedura identyfikacji potwierdzenia tożsamości pocztą zawsze zawiedzie.

Należy również rozważyć, że przejście między białym, szarym a czarnym rynkiem płynie, jeśli sami chcą zarządzać swoim majątkiem inwestycyjnym. Tylko na białym rynku przysługuje pełne odszkodowanie, dotyczy to tylko ubezpieczeń! W przypadku instrumentów finansowych, takich jak fundusze, prawo wyodrębnienia obowiązuje w trakcie likwidacji!

Ale fundusz nie jest równy funduszowi!

[Mimo zakazu BaFin: Inwestorka musi wpłacić pieniądze do martwych funduszy 16 września 2020 r.
Federalny Sąd Najwyższy (BGH) zobowiązał inwestorkę do wpłacenia około 9 500 euro zaległych wpłat ratalnych do funduszu, który znajduje się w stanie niewypłacalności, pomimo tego, że nadzór finansowy BaFin zakazał tego rodzaju inwestycji już w 2014 roku i zarządził zwrot wpłaconych kwot.
Jednocześnie BGH odrzucił kontrarozwód inwestorki w sprawie zwrotu wpłaconej kwoty z uwzględnionym Agio w wysokości 11 000 euro (numer akt: II ZR 174/19). Inwestorka w 2006 roku zainwestowała 20 000 euro za pośrednictwem powiernika, która miała być spłacana w 192 miesięcznych ratach, czyli przez 16 lat.
W 2014 roku BaFin zarządził rozwiązanie funduszu.
• Uznano, że koncepcja została zakazana z powodu pewnych umownych postanowień dotyczących zwrotu wpłaconych kwot, które były prowadzone bez wymaganych zezwoleń zgodnie z KWG.
Krótko po tym zarówno fundusz, jak i inicjator upadli.
Zarówno fundusz, jak i inicjator nie są wymienieni z imienia w wyroku. Zgodnie z archiwum środków BaFin, może to być tylko fundusz Forum Immo Max GbR firmy Forum-Immobilien + Finanzanlagen GmbH z Jettingen-Scheppach.
Prawo cywilne stoi ponad prawem nadzoru
• Fundusz miał formę spółki cywilnej (GbR), co w zasadzie oznacza ryzyko osobistej odpowiedzialności inwestorów ponad sumę udziału. W tym postępowaniu chodziło jednak tylko o pozostałe zobowiązanie wpłaty, które zostało pozwanie rozegnane przez zarządcę upadłości. BGH uznał to uzasadnione, tak jak wcześniejsze instancje.
To nie jest decydujące, że decyzja BaFin nie jest jeszcze ostateczna (dotyczące odwołania przed sądem administracyjnym jest obecnie zawieszone), a BGH dochodzi do wniosku, że nie chodziło tu o działalność wymagającą zezwolenia i zarządzenie BaFin było niesłuszne. „Ocena BaFin nie jest wiążąca dla niniejszego postępowania” - pisze BGH.
Jednak to nie jest kluczowy punkt. Raczej, jak wynika z tego wyroku, prawo cywilne - przynajmniej w tym przypadku - stoi ponad nadzorem.
Wynika to także z tezy poprzedzającej wyrok BGH, który, jak na 30 stronach rozsądnego wyroku, stwierdza:
„Obowiązek jednostki GbR do zwrotu wpłat dokonanych przez wspólników z tytułu ustanowienia spółki cywilnej, wynikający z zarządzenia zwrotu BaFina (…) nie zmienia charakteru tych wpłat jako kapitał podlegający odpowiedzialności, który w sytuacji upadłości spółki winien ustąpić przed wspomnianym obowiązkiem publicznoprawnym.“

Punktualnie dla oszczędzania na rachunku oszczędnościowym obowiązuje limit 100 000 € na korzyść. W przypadku pożyczki, czyli długów, nie ma szkody!

Warto się również zastanowić, czy inwestowanie w fundusze naprawdę jest lepszym wyborem inwestycyjnym! Ponieważ przy 500 000 € i oprocentowaniu 5 % r/b. oraz przewidywanej długości życia 50 lat, przy 25 000 € odsetek, powyżej kwoty wolnej od podatku 1 000 € = wpłata 24 000 € 25 % podatków ryczałtowych około 4 800 € rocznie.

Ale tu pojawia się kolejny problem, ubezpieczenie zdrowotne! Ponieważ jeśli przestaną Państwo pracować i staną się dobrowolnym członkiem ubezpieczenia społecznego, pełne odpisy będą naliczane od odsetek do JAEG

Co to jest roczny próg wynagrodzenia i o ile wynosi? W roku 2024 ogólny JAEG wynosi 69 300 euro.

Wtedy pojawia się pytanie o 20 % składki opieki zdrowotnej/PVN i dodatkowe składki, plus 25 % podatek ryczałtowy, czy nie jest bardziej opłacalne ubezpieczenie zdrowotne prywatne z średnim/wysokim udziałem własnym?

Jak można zauważyć, ważne jest nie tylko inwestowanie pieniędzy, ale również to, w jaki sposób jest się ubezpieczonym, inaczej zawsze płaci się więcej niż konieczne!

Tylko same 500 000 € generują 240 000 € podatku ryczałtowego, podwojenie kwoty inwestycji potraja tę sumę na 720 000 €, a tym samym dotknięty jest jedynie zachowany kapitał, że kapitał musi rosnąć o wskaźnik inflacji jest oczywiste.
Mnożnik wynosi wtedy kwotę razy 1,02 do potęgi 50, jeśli średnia stopa inflacji wynosi tylko 2 % r/r.

Jak łatwo można zauważyć, potrzebna jest rozległa konsultacja w zakresie prawa ubezpieczeń (PKV kontra GKV), jeśli mają Państwo zamiar zaniechać działalności lub pragną ją zastąpić pracą w niepełnym wymiarze godzin.
Pojawia się również kwestia, czy chcą Państwo płacić każdego roku tak wysoki podatek ryczałtowy!

I należy również rozważyć kwestię regulacji sukcesyjnej w przypadku utraty zdolności działania.

Jakieś pytania? Bruno68

Napisany przez ZehWeh
Jak zawsze, nie słuchajcie Bruno. On jest trollowym na forum i straszy niewinnych ludzi aby sprzedać swoje drogie produkty ubezpieczeniowe.

Jego obliczenia są zupełnie absurdalne. Po pierwsze, w przypadku większości zwykłych funduszy/ETF-ów od kilku lat nie ma już podatku źródłowego. Po drugie, jeśli zainwestujesz na przykład w MSCI World, na koniec będziesz opodatkowany tylko od zysków, a nie od całej sumy, tak jak sugeruje Bruno.

Kanał YouTube Finanzfluss niedawno porównał pod względem podatkowym plan oszczędzania w ETF-ach i polisę ETF. Wniosek: Plan oszczędzania w ETF-ach jest niemal zawsze lepszy niż polisa, i musi to być polisa netto (bez kosztów stałych). Bruttopolisa (z kosztami stałymi) wypada znacznie gorzej, ale to właśnie tego typu polisy chętnie sprzedają ludzie tacy jak Bruno, ponieważ dla doradcy nie ma znaczenia, czy klient na koniec otrzyma mniej; on dostaje swój regularny udział, a jeśli po 30 latach przyjdzie wypłata, klient może być zaskoczony stosunkowo niską sumą, ale już wtedy nie zrobi nic.

Również w kwestii ochrony depozytów Bruno mówi bzdury. Faktycznie istnieje to 500 000 euro, ale trzeba to uzasadnić i obowiązuje tylko przez 6 miesięcy, a pieniądze muszą pochodzić z wyjątkowej sytuacji, jak spadek lub sprzedaż nieruchomości. Jeśli pieniądze są przechowywane dłużej niż 6 miesięcy, ta wysokość ochrony depozytów przestaje obowiązywać. Wtedy górna granica wynosi 100 000 euro. Słowa podczas upadłości brokera administrator serwera wyłącza prąd świadczą tylko o tym, że Bruno nie ma pojęcia, jak działają cyfrowe transakcje finansowe! W przypadku upadłości brokera portfel przenoszony jest do innego brokera i ponownie masz pełny dostęp do swojego konta! Tylko w czasie do przeprowadzenia przeniesienia prawdopodobnie nie będziesz mógł uzyskać dostępu do swoich papierów wartościowych.

Przykład: Sam korzystam z Neobrokera Finanzen.net Zero. Ten broker nie ma licencji bankowej i z tego powodu nie może przechowywać wartości papierów ani prowadzić kont! Portfel znajduje się w Baader Bank, nawet mam do niego dostęp i mogę w każdej chwili sprawdzić stan swojego konta w Baader Bank. Więc jeśli Zero zbankrutuje, nie ma to żadnego wpływu na mój portfel w Baader Bank. Ponadto wartości papierów wartościowych, które są często handlowane, np. ETF-y, zazwyczaj nie są przechowywane w samych bankach, ale zazwyczaj w centralnym miejscu z tzw. depozytem zbiorczym. W przypadku Europy jest to Clearstream Banking AG z siedzibą w Luksemburgu. Wątpię, że upadłościobiorca pojechałby do Luksemburga i odciąłby prąd na serwerze, jak twierdzi Bruno. W najlepszym razie ten niekompetentny upadłościobiorca byłby wyśmiany!

Napisany przez Zapp73
Lisa_schoe pisze:
Chciałabym tutaj zaalokować 200 000 do 250 000 na 15-20 lat. Czy to ma sens?

Twój horyzont inwestycyjny jest znacznie dłuższy, ponieważ już teraz możesz spodziewać się przekroczenia 85 a nawet 90 lat życia. Istnieją statystyczne badania, z których wynika, że portfel może przetrwać tak długi okres, jeśli wypłaca się 4% lub lepiej tylko 3% rocznie. Wypłata 3% rocznie odpowiadałaby około 3000 € miesięcznie w Twoim przypadku, jeśli przyjmiemy udział gotówki na poziomie 20% i uwzględnimy nieruchomości w sposób teoretyczny (co w rzeczywistości nie jest poprawne). Wartość ta służy teraz tylko do grubego oszacowania miesięcznej wytrzymałości.

Pytanie brzmi, co chcesz robić po drodze? Tylko rencista? Praca na pół etatu? Praca na pełen etat? Dzieci?

Wszystko to wpłynie na Twój plan, ale ogólnie można już tak podejść do sprawy, aby kapitał początkowy nie był dotykany lub aby, przy odpowiedniej opiece uwzględniającej inflację, nadal wzrósł. Ponieważ udział nieruchomości stanowi jednak 2/3 portfela, na początku będziesz mógł wypłacić tylko 1000 € miesięcznie z udziału ETF. Jak duża może być wypłata z udziału nieruchomości, zależy od formy, w jakiej się znajduje ten udział.

Napisany przez bruno68
Mężczyzna, mężczyzna, jak mało wiedzy trzeba mieć!

Spójrz tylko na załączniki.

Zaliczka wstępna nie była pobierana przez lata, ponieważ stopa referencyjna była ujemna. patrz załącznik

Kurator nie potrzebuje niczego, on po prostu nie musi już płacić za prąd ani operatora, wtedy każdy serwer na świecie się wyłącza. Ponieważ kurator ma wszelkie prawa, tak jak jest to określone w ustawie o upadłości!

Ponieważ kurator jest zobowiązany jedynie do zaspokojenia wierzycieli, jak najszybciej odsprzedać wszystko, poprzez licytacje i wypowiedzenie umów, zmniejszyć lub unikać bieżących kosztów.

Wtedy aplikacja firmy staje się bezużyteczna. Lub jak LG robi aplikację płatną i ten, kto nie płaci, po prostu blokuje konto aplikacji.

Ponieważ to, co dziś jest darmowe, jutro będzie dostępne tylko za opłatą.

@Zapp73, wreszcie ktoś, kto powoli zaczyna rozumieć, że istnieje życie po przejściu na emeryturę, które może trwać kolejne 30 do 40 lat!

Jednak konieczne jest również zachowanie obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego

Członkami obowiązkowymi w GKV są przede wszystkim wszyscy pracownicy, których dochód brutto wynosi poniżej granicy dochodowej rocznej (w roku 2023: 69 300 euro) i powyżej granicy zatrudnienia dorywczego (538 euro miesięcznie).

W przeciwnym razie nie jest się pośrednikiem ubezpieczeniowym i finansowym, ale tylko osobą niekwalifikowaną.

bruno68

Napisany przez ZehWeh
Tak, tak, Bruno. Poćwicz najpierw czytanie i rozumienie tekstu. Jeśli zarządca upadłości wyłączy serwer, aplikacja przestanie działać, to prawda, ale zarządca upadłości nie wyłączy serwera, bo jest również odpowiedzialny za odszkodowanie dla wierzycieli, a gdzie są najprawdopodobniej te informacje? Oczywiście na serwerze...

Oczywiście aplikacja zostanie dezaktywowana, a w uporządkowanej procedurze upadłościowej zostanie wyświetlona informacja o tym, co muszą zrobić dotknięci klienci. Nawet jeśli zarządca upadłości jest na tyle głupi, żeby wyłączyć serwer, nie ma to znaczenia dla papierów wartościowych, bo są one zupełnie gdzie indziej.

Ale zgadzam się z twoim ostatnim zdaniem, jesteś naprawdę całkowicie niekompetentny, żeby uczestniczyć w dyskusjach na forum, niestety mimo to to robisz.

Napisany przez 2utopus
W tym roku miałem doświadczenie, że dostawca ETF (Amundi) zamknął mój ETF na MSCI World i przeniósł go do innego ETF na MSCI World.
Ta fuzja była dla mnie podatkowo traktowana jako sprzedaż i zakup nowego ETF-a odbiorcy. W rezultacie byłem zmuszony zrealizować moją czterocyfrową zysk z ksiąg rachunkowych i zapłacić odpowiednie podatki od kapitału (oczywiście odliczone od już zapłaconych podatków / zwolnienie podatkowe i 30% częściowego zwolnienia dla funduszy/ETF-ów).

Zdecydowanie zalecam podział inwestycji w kilka ETF-ów różnych dostawców na MSCI World All Countries lub FTSE All-World, aby zminimalizować to ryzyko.

Przykładowe obliczenia:
Inwestujesz 400t€ w ETF na MSCI World - inwestycja trwa 10 lat z roczną stopą zwrotu 7% -> po 10 latach masz na koncie 786.860€, a gdy ETF zostanie wymuszony na przekształcenie, zysk z księgowa wynosi 386.860€ - jeśli przeznaczyłeś w ciągu 10 lat swój roczny limit 1000€, to pozostają 376.860€ - po odliczeniu 30% częściowego zwolnienia podatkowego - musisz zapłacić 263.802€ podatku -> 65.950€ podatek od kapitału (+Soli/opłaty kościelne) - tymi pieniędzmi wolałbyś pewnie generować zyski w kolejnych latach zamiast płacić je państwu.

(Oczywiście to nie jest rzeczywista strata, ponieważ podatki pewnie trzeba byłoby zapłacić w pewnym momencie - ale nie można generować zysków z pieniędzy wydanych na podatki).

Teoretycznie możliwe jest też, że ETF zostanie rozwiązany, otrzymasz pieniądze na swoje konto, a potem bank zbankrutuje - dlatego należy rozważyć rozproszenie swojego portfela także między różne banki, aby uniknąć tego (prawdopodobnie niewielkiego) ryzyka.

Dlatego dobrze jest także zostawić trochę kapitału na koncie oszczędnościowym, który może być wykorzystany do wcześniejszej zapłaty podatków itp.

Napisany przez ZehWeh
Dzielenie in różne ETF-y przy takiej sumie inwestycyjnej jest zdecydowanie zalecane. Rozwiązanie można stosunkowo łatwo uniknąć, trzymając się długodystansowców.

Vanguard FTSE All World Acc (A2PKXG) zarządza kwotą ponad 9 mld €, więc bardzo mało prawdopodobne, że ETF zostanie rozwiązany. Ogólnie mówi się, że ETF powinien mieć co najmniej kapitał w wysokości 70 mln €, aby uniknąć ryzyka, że firma zarządzająca funduszem uzna go za nieopłacalny. Przy kapitale inwestycyjnym w wysokości sześciu cyfr nie zdecydowałbym się na ETF o wartości poniżej 200 mln €! Oczywiście nie można się uchronić przed połączeniami, ale jest to raczej mało prawdopodobne w przypadku dużych ETF-ów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata