Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.
Cześć wszystkim, zastanawiam się nad zawarciem ubezpieczenia dziennego zasiłku chorobowego. Jestem przedsiębiorcą i obawiam się, że w razie długiej choroby mogę znaleźć się w trudnej sytuacji finansowej. Czy ktoś z was ma takie ubezpieczenie i mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami? Czy uważacie, że było warto? Czekam na wasze odpowiedzi!
Jestem przedsiębiorcą i mam takie ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy, które jest dla mnie sensowne, ale na szczęście jeszcze nie było mi potrzebne. Zazwyczaj można je dowolnie dostosować, aby zabezpieczyć indywidualne ryzyko. W moim przypadku świadczenie zaczyna się na przykład dopiero po 21 dniach niezdolności do pracy.
Właśnie przy wyższych dochodach warto je zabezpieczyć. Jako pracownik jesteś ubezpieczony, ale przy wyższych dochodach to może być niewystarczające. Jako osoba samozatrudniona, która nie ma nikogo, kto mógłby zrekompensować ewentualne straty ani kogoś, kto przejmie obowiązki w razie twojej choroby, na pewno warto rozważyć zabezpieczenie, które pozwoli pokryć wszystkie płatności, łącznie z ubezpieczeniami, bieżącymi kosztami oraz emeryturą, a które będzie można dalej obsługiwać. Jak długi okres wysokiego życiowego minimum potrzebujesz, możesz najlepiej określić sam, mówiąc, jak długo potrafisz być nieobecny, nie mając to na siebie wpływu. Im dłuższy ten okres, tym mniejsza będzie wysokość zabezpieczenia.

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Gdzie dostałeś tę rekomendację i jak stara ona jes[…]

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata