Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: kredyt samochodowy z ostatnią ratą

Napisany przez Tanaber33
Cześć,

Mam pytanie dotyczące finansowania samochodu.

Wcześniej składałem już wnioski o finansowanie pojazdów, ostatnio w salonie samochodowym, gdzie zakupiłem samochód. Było to finansowanie trójdrożne, co uważałem za korzystne, ponieważ oprocentowanie było niskie, a miesięczna rata również.

Teraz chciałbym kupić samochód od osoby prywatnej i chciałbym się dowiedzieć, czy można również uzyskać finansowanie z ostateczną ratą bez pośrednictwa salonu samochodowego, czy to możliwe tylko poprzez dealera?

Jeszcze jedno pytanie:

Cena samochodu to około 23000 euro, a ja mam około 10000 euro na poczet pierwszej wpłaty. Chciałbym spłacić to w ciągu 12 do maksymalnie 24 miesięcy.

Po zakupie planuję sprzedać inny samochód i być może spłaciłbym kredyt znacznie wcześniej (może nawet po 6 miesiącach, w zależności od tego, kiedy uda się sprzedać inny pojazd). Ponieważ bank pobierałby opłatę za wcześniejszą spłatę w wysokości około 1%, chciałbym wiedzieć, czy wtedy musiałbym zapłacić nawet mniejsze odsetki?

Dzięki z góry

Pozdrawiam, Steven

Napisany przez ZehWeh
Niektóre banki oferują to jako kredyt samochodowy. Jeśli spłacisz kredyt z wyprzedzeniem, zazwyczaj płacisz mniej odsetek, ponieważ z zapłatą kredytu nie powstaną już żadne odsetki. Oczywiście zależy to w gruncie rzeczy od stopy procentowej, ale obecnie raczej nie dostaniesz kredytu samochodowego oprocentowanego poniżej 1%.

Napisany przez Tanaber33
OK dziękuję już raz, więc mogę wziąć prywatny kredyt z ratą końcową w banku, dobrze wiedzieć. Ten 1% nie dotyczy oprocentowania kredytu, ale myślę, że odsetki odsetek za wcześniejszą spłatę wynoszą 1% pozostałego kredytu. Przynajmniej za ostatni spłacany kredyt musiałem dodatkowo zapłacić około 160 euro, reszta wynosiła około 16600 euro. Pozdrowienia

Napisany przez Tanaber33
To, co mnie jeszcze interesuje, to jak działa ta kredyt. Potrzebuję 23000 euro na samochód od osoby prywatnej. Chcę wpłacić 10000 euro zaliczki w banku. Czy oni prześlą mi różnicę w wysokości 13000 euro, abym mógł kupić samochód?

Zrobiłem przykład kalkulacji w Santander, której wygląda na jedyny bank oferujący finansowanie balonowe. Kalkulator albo strona nie wydają się być zbyt dokładne, przynajmniej nie zawsze się aktualizują, ale to nieistotne. Gdy podaję kwotę 23000 euro z zaliczką 9200 euro (40%) i okresem kredytowania 12 miesięcy, wychodzi mi wysokość miesięcznej raty w wysokości 129 euro i końcowa rata w wysokości 11500 euro. Coś tu jest nie tak, bo to mniej niż 23000 euro. Trochę się gubię, albo kalkulator nie działa.

Pozdrawiam

Napisany przez Andruschka
Czemu by nie kredyt, w którym można dodatkowo spłacać w dowolnej wysokości bez dodatkowych opłat w każdej chwili - oprócz miesięcznych rat? ... np. Ing - kredyt samochodowy ...

Napisany przez Tanaber33
Ponieważ chciałbym, żeby miesięczna rata była możliwie jak najniższa.
Pojazdy są dla mnie tylko hobby, brzmi głupio, ale nie potrafię naprawdę czekać, kiedy czegoś chcę, ale też nie chcę dużo płacić za to każdego miesiąca.
Ponieważ odkładam dobrze 1000 euro miesięcznie na zbliżające się wesele w przyszłym roku, nie chcę płacić dodatkowo 300 do 400 euro miesięcznie za samochód.

Myślałem więc, że jeśli moje inne auto zostanie sprzedane, spłacę ponownie kredyt, aby nie musieć płacić zbyt dużo odsetek.

I tak czy siak nie rozumiem zbyt wiele z tych odsetek, ale czy to sie zgadza, że jeśli pożyczę 23000 euro i powiedzmy, że w zależności od odsetek będę musiał zapłacić około 25000 euro ogółem, to na 24 miesiące.
Oznacza to 2000 euro odsetek w ciągu 2 lat, czyli około 83 euro miesięcznie.
Jeśli spłacę kredyt wcześniej, powiedzmy po 6 miesiącach, zapłacę około 498 euro odsetek plus 130 euro opłaty za wcześniejszą spłatę kredytu.
Czy to jest mniej więcej poprawne?

Pozdrowienia

1.
Najbardziej rozsądnym i korzystnym rozwiązaniem byłoby zakupienie pojazdu bez kredytu.
2.
Jeśli jednak ma to być kredyt z możliwie niską miesięczną ratą i elastyczną spłatą, to wybierz długi okres kredytowania i możliwość dodatkowych spłat.
3.
Bez względu na to, zakup z kredytem będzie znacznie droższy.
4.
Warto przespać kilka nocy i rozważnie zdecydować, co jest dla nas ważne. Wybór pomiędzy pojazdem a ślubem... w końcu musi być to opłacalne i wykonalne...

Napisany przez Tanaber33
Oczywiście, zawsze lepiej jest pozbawić się kredytu, ale mogłoby to być również możliwe, jeśli sprzedam swój obecny samochód, ale wtedy ten, który chcę, prawdopodobnie już nie będzie dostępny do sprzedaży ?

Więc wiem, że zaciąganie kredytu sprawi, że będę musiał zapłacić więcej, ale jeśli 80% pojazdów, które wcześniej kupiłem, sprzedałem z zyskiem w granicach 10-15%, to powinno być w porządku.

Chcę po prostu utrzymać oprocentowanie i raty miesięczne na niskim poziomie i znaleźć odpowiedni kredyt do moich potrzeb.

Napisany przez peer
Następnie weź pożyczkę w wysokości 13000 € w ING na okres 96 miesięcy. Wówczas rata pozostanie niska. Gdy będziesz mieć dostępne środki z sprzedaży poprzedniego samochodu, będziesz mógł całkowicie spłacić kredyt bez dodatkowych opłat.

Napisany przez ZehWeh
Finansowanie balonowe wiąże się również z ryzykiem, że jeśli coś się stanie i nie będziesz w stanie spłacić ostatniej raty, bank od razu zabierze samochód.

Jestem zdecydowanie nie przyjacielem banków oszczędnościowych, ale oto krótki tekst porównujący preferowaną finansowanie balonem do kredytu ratalnego ...
https://www.sparkasse.de/pk/ratgeber...anzierung.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata