Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy 2024/25 z LBankBW/KfW.

Napisany przez Paulepuma
Forum Finansowe

Cześć wszystkim, dotychczasowy czytelniku obserwujący, teraz potrzebuję rady forum.

Jesteśmy bliscy zakupu działki pod budowę domu jednorodzinnego o powierzchni 289 m² za 142 000 € w regionie Renu-Majn, uwzględniając już koszty zakupu.

Planujemy zbudować tam dla nas (31 lat i 30 lat) oraz nasze dwoje (a być może trójkę) dzieci (1 rok i 4 lata) Dom o powierzchni 150-160 m² na 2,5 kondygnacjach. Prawdopodobnie Dom energooszczędny z klasą 40 (ewentualnie z możliwą dotacją z KFWG lub QNG), obie te decyzje nie wynikają z przekonania, ale z możliwości uzyskania dofinansowania.

Moja żona ukończy w lipcu aplikację na nauczycielkę edukacji specjalnej. Od 1.9.25 wchodzi do pracy jako urzędnik na okres próbny (bez możliwości odwołania!) w stopniu A13, a po roku zostanie urzędnikiem na stałe. Jestem już urzędnikiem dożywotnim w stopniu A12. Z przyczyn rodzinnych (dzieci i rodzice) oboje musimy pracować na część etatu. Ponieważ moja żona może wtedy wybrać swój etat z powodu pracy na część etatu z powodu opieki nad dzieckiem, chcielibyśmy wybrać go tak, abyśmy kwalifikowali się do kredytu Z15 w L-Bank. Co do moralnej poprawności tego wyboru, to jeszcze nie zdecydowałem się sam. Ale na razie to nasz plan.

Według moich obliczeń mielibyśmy razem zarabiać 6700 € brutto/5700 € netto z dużym potencjałem wzrostu, gdy dzieci pójdą do szkoły oraz 110 000 € kapitału własnego. Do sumy 142 000 € za działkę dodałem 550 000 € na pozostałe koszty. Wnosimy wkład własny o wartości 20 000 €, który zostanie uznany jako dodatkowy kapitał własny (przynajmniej przez L-Bank), więc:

Wymagana suma
142 tys. + 550 tys. = 692 tys.

Kapitał własny
110 tys. + 20 tys. = 130 tys.

Wymagany kredyt
692 tys. - 130 tys. = *562 000 €*

Zgodnie z tymi danymi kalkulator Z15 przewiduje naszą kwalifikowalność do kredytu Z15 (chociaż faktycznie kwalifikowalibyśmy się raczej do Z20). Podane zostały również kredyty KfW dla efektywności energetycznej 300 w wysokości 170 000 € przy obecnej stopie oprocentowania 1,5% i przyjętej stopie spłaty 2,5%, czyli rata 566 € miesięcznie. Chcielibyśmy również złożyć wniosek o ten kredyt, jeśli opłaca się to z dodatkowym obciążeniem za budowę energooszczędnego domu. L-Bank także udziela wsparcia finansowego dla budynków z klasą energetyczną 55, o ile będzie można zbudować je do przyszłego roku.

Jestem świadomy, że oba rodzaje dofinansowania mogą być w dowolnym momencie zmienione lub nawet zniesione. Jednak kredyt Z15 w L-Bank istnieje od wielu lat z bardzo korzystnymi warunkami.

Ponadto mamy absolutny luksus, że kredyt KfW dla efektywności energetycznej może być zabezpieczony na spłaconym mieszkaniu moich rodziców przez bank, co oznaczałoby, że cały kredyt byłby uznany za kapitał własny (przynajmniej moje rozumowanie jako laika).

To konstrukcja jest dla nas bardzo atrakcyjna, ale dla nas, laików, z ograniczeniami dochodowymi, maksymalnym obciążeniem, obciążeniem nieruchomości obcej itp., jest także bardzo skomplikowana.

Dlatego pragniemy przedstawić ten plan ekspertom na tym forum.
Z góry dziękuję!

Napisany przez NaTwoim13
Kiedy można/zlecić złożenie wniosku o finansowanie, a kiedy dokumenty zabezpieczenia są w pełni przygotowane?

Napisany przez Paulepuma
Dwa czynniki określają, kiedy dokładnie możemy teraz złożyć wniosek o pożyczkę Z15. 1. Kiedy moja żona podpisze swoją umowę o pracę od 1.09.25 r. (początkowo pomyłkowo napisałem 1.09.24). Ogłoszenia o pracę pojawiają się między grudniem 24 roku a marcem 25 roku. Oczywiście jest to czynnik niepewności, ale nie ma większego zapotrzebowania na żadną inną grupę zawodową niż na nauczycieli wspomagających. Dlatego zakładamy podpisanie umowy na stałe na jedno stanowisko od 01.09.2025 r. (rozpoczęcie roku szkolnego) wiosną 25 roku. 2. Co oznacza dokumentacja zabezpieczenia kredytowego: W tej chwili zbieramy oferty od generalnych wykonawców. Po dokonaniu wyboru chcemy podpisać umowę planistyczną przed umową na wykonanie, aby mieć wszystkie niezbędne informacje do uzyskania dotacji i uzyskania pozwolenia na budowę. To także ma się wydarzyć do wiosny 25 roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata