Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Która forma inwestycji wybrać?

Napisany przez Nellebelle
Cześć wszystkim,

Jestem mężczyzną, mam 49 lat, jestem singielem, nie mam dzieci i mam około 400 000€ oszczędności. Mam pewne doświadczenie w inwestowaniu, ale chciałbym zapytać innych, jak zainwestowaliby 400 000€? Większość moich środków jest ulokowana w Quirinbanku i zainwestowana w nachhaltige ETF-y. Nie jestem zbyt zadowolony z wyników, więc zastanawiam się, jak inwestowaliby tę kwotę inni? Nie mam konkretnego horyzontu inwestycyjnego, ale preferowałbym inwestycje zrównoważone, choć mam pewne wątpliwości co do przejrzystości, czy na pewno są one tak zrównoważone, jak się wydaje. Czytałem tutaj o Vanguardzie, co zdecydowanie mnie zainteresowało.

Chciałbym także zainwestować część bezpośrednio w akcje, ale nie mam pojęcia o tym i szczerze mówiąc nie mam ochoty na wgłębianie się w ten temat. Byłoby interesujące śledzić portfel wzorcowy, ale czy muszę opłacić drogie subskrypcje np. w Der Aktionär, aby mieć do niego dostęp? Jakie saldo powinno mieć portfel akcji, aby opłacało się go prowadzić biorąc pod uwagę opłaty? Czytałem też o Wikifolio, opinie na ten temat wyraźnie się różnią!

Pozdrawiam, Andreas

Napisany przez bruno68
@Nellebelle,

Was chcą Państwo osiągnąć? Państwa dane teraz

Jestem mężczyzną, mam 49 lat, jestem singlem, nie mam dzieci i mam oszczędności w wysokości około 400 000 €. Mam już trochę doświadczenia w inwestowaniu, ale chciałbym zapytać innych, jak zainwestowaliby 400 000 €?

Jaki jest Państwa główny cel w budowaniu majątku? Dobrze, teraz mają Pa Państwo pieniądze, ale w ostatniej fazie dewaluacji pieniądza mogli Państwo stracić wewnętrznie około 10 do 15%. teraz muszą odzyskać te stracone pieniądze!

Ale stoją Państwo przed czasem, kosztami podatkowymi i bieżącymi rocznymi kosztami! Tak więc potrzebują Państwo więcej niż to, co stracili!

Pojawia się także pytanie: Kiedy chcą Państwo przejść na emeryturę? W wieku 58, 60 czy 62 lat?

Przyszedł czas, aby zastanowić się, jak daleko Państwa majątek wytrzyma tak wczesne przejście na emeryturę! Ponieważ wypłacając 30 000 €, roczny podatek wynosi około 5 000 €.
(30 000 € razy 25% / 125% = 6 000 € minus 1 000 € kwota wolna = 5 000 € podatek.)

Z tego wynika roczna przed emerytalna kwota w wysokości 2 100 €, pomniejszona o pełną składkę na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne. (około 19%)

Możecie Państwo obliczyć, jak wysoka musi być Państwa wczesna emerytura, aby wyrównać swoje zarobki.

Na podstawie mojego doświadczenia horyzont inwestycyjny wynosi co najmniej 10 lat przy niskim ryzyku, dla innych zawsze maksymalny horyzont inwestycyjny do 99 lat.
Ponieważ pozwala to uniknąć kosztów ponownego inwestowania, jeśli planuje się horyzont inwestycyjny tylko do 70 lat. Co w takim razie? Ponowne inwestowanie w nowe koszty i warunki?

Tutaj należy również rozważyć utworzenie spółki zarządzającej majątkiem w ramach rodziny! Głównym zadaniem tej spółki jest finansowanie własnej opieki i następnie opieki nad rodzicami, rodzeństwem i wnukami z dochodów z odsetek, bez dokonywania transferu majątku.

Abyście Państwo zrozumieli! Gdybyście mieli Państwo w 2001 roku te 400 000 € jako majątek, byłoby to łatwe kupić Dom wielorodzinny, dzisiaj być może mieszkanie i majątek zostałby poważnie nadwątlony!
To nie tylko inflacja obniża wartość majątku, ale także szczególne okoliczności mogą zmniejszać wartość pieniądza, bez odczuwalnej inflacji lub deflacji. Gdyby wszyscy Ukraińcy nagle opuścili Niemcy, powstałyby puste lokale, co zniszczyłoby wartość wielu nieruchomości i dochodów z najmu.
Gdyby procedura azylowa została całkowicie zniesiona, a wielu przestępców z rodzinami zostało deportowanych, a ich aktywa majątkowe zostały wykorzystane do rekompensaty szkód, sądy rejonowe miałyby problemy ze zlicytowaniem budynków, ponieważ ramy kredytowe dla nieruchomości są ograniczone i nie można ich dowolnie zwiększyć. Ponieważ nazywa się to ekspansją kredytową, co ponownie prowadzi do wyższej inflacji!

W konsekwencji ceny nieruchomości muszą spaść.

Więc mam nadzieję, że teraz rozumieją Państwo, że utrzymanie kapitału lub nawet jego wzrost, zwłaszcza wartości nominalnej, wymaga innej stopiń zwrotu niż oficjalne wskaźniki inflacji, ponieważ kto może zamieszkać na płaskich ekranach lub zjeść kask motocyklowy!

bruno68

Napisany przez ZehWeh
Bruno można śmiało ignorować, jak we wszystkich swoich wpisach, ponieważ to same bzdury!

Jak już sam zauważyłeś, inwestowanie w akcje pojedynczych firm wymaga czasu i pracy, trzeba dobrze znać liczby finansowe, które przedsiębiorstwa udostępniają. W przypadku inwestycji pasywnej wystarczy przeczytać raz i kontrolować rocznie lub kwartalnie, nakład pracy jest bardzo niewielki.

Osobiście odradzam inwestowanie w Wikifolio. Pewne osiągają tam bardzo dobre stopy zwrotu, ale mogą równie łatwo zniszczyć całą inwestycję, a także trzeba stale sprawdzać, co robią menedżerowie Wikifolio. Niektórzy używają produktów dźwigniowych, aby osiągnąć takie stopy zwrotu, ale w przeszłości zdarzały się przypadki, gdy chociaż przez lata osiągano imponujące zyski, to jednak w ciągu kilku dni poniesiono stratę przekraczającą 90%. Ostatecznie uzależniasz się tam od jednej osoby, ale całkowite ryzyko ponosisz samodzielnie.

Po pierwsze, powinieneś rozważyć, ile chcesz zainwestować w akcje ETF. Zawsze powinieneś mieć dostępne środki na nagłe wydatki i ewentualne zakupy w ciągu następnych 5 lat.

Jeśli chodzi o zrównoważony rozwój: istnieją ETF ESG, ale prawie niemożliwe jest udowodnienie i sprawdzenie tego, co oznaczają te skróty i według mojej opinii to czyste mydlenie oczu. Poza ESG istnieje również kryterium SRI. Dobrą prezentację różnic można znaleźć tutaj: https://www.beatvest.com/blog/wofur-...rschied-zu-sri
Mimo to uważam, że to tylko działania na pokaz i sprzedaż zielonego sumienia. Trzeba się zastanowić, czego się spodziewasz po ESG/SRI, bo świat nie stanie się przez to ani trochę lepszy!

A następnie piszesz, że nie jesteś zbyt zadowolony z dotychczasowych zysków. Jaką procentową stopę zwrotu uzyskałeś dotąd z Quirin i jaką stopę zwrotu oczekujesz z inwestycji w ETF? Obecnie oprocentowanie lokat wynosi 3,75%, a w przypadku ETF na świat lub wszystkie rynki można liczyć na stopę zwrotu z zakresu 7-10% rocznie (jest to średni zwrot z ostatnich 40-50 lat, mogą być także lata z 0% lub wręcz ujemnymi stopami zwrotu). Jeśli chcesz więcej, musisz również znacznie zwiększyć ryzyko lub włożyć więcej pracy/pieniędzy.

ZehWeh pisze:
Po pierwsze powinieneś zastanowić się, ile w ogóle chcesz zainwestować w akcje ETF. Zawsze należy mieć pod ręką rezerwę awaryjną oraz ewentualne oszczędności na nadchodzące zakupy w ciągu najbliższych 5 lat.

Obecnie mam 64,000€ na koncie oszczędnościowym, nie mam konkretnego pomysłu na kwotę, którą chciałbym zainwestować gdzie indziej.

Cytat autora ZehWeh

Na temat zrównoważonego rozwoju: Istnieją ETF ESG, ale udowodnienie i weryfikacja są praktycznie niemożliwe, a moim zdaniem to czyste greenwashing. Oprócz ESG istnieje również kryterium SRI. Dobrą przegląd o różnicach można znaleźć tutaj: https://www.beatvest.com/blog/wofur-...rschied-zu-sri
Mimo to uważam, że to tylko gra pozorów i sposób na sprzedaż ekologicznego sumienia. Trzeba zastanowić się, czego oczekuje się od ESG/SRI, ponieważ świat nie stanie się przez to ani odrobinę lepszy!

Nie znałem tych skrótów, dziękuję za wskazówkę! Podzielam podobne zdanie: pracowałem w firmie, która tak jak wiele innych również produkuje produkty bio. W mojej roli zastępcy kierownika produkcji miałem problemy z dotrzymaniem zaleceń z powodu braków kadrowych. Mój przełożony powiedział wtedy: Nikt nie będzie Cię ścigał, jeśli zrobisz to inaczej. Takie sytuacje przychodzą mi teraz często na myśl i podejrzewam, że inne firmy traktują to podobnie. Takie certyfikacje to dla mnie również raczej greenwashing!

Cytat autora ZehWeh

A następnie wspominasz, że nie jesteś zadowolony z dotychczasowej stopy zwrotu. Jakie jest Twoje obecne procentowe wynagrodzenie z Quirinu i na jaką stopę zwrotu liczyłbyś z inwestycji ETF?
Obecnie stopa zwrotu wynosi 3,75% na koncie oszczędnościowym, a z inwestycji w ETF World/All World można spodziewać się zwrotu w wysokości 7-10% rocznie (to średnia stopa zwrotu z ostatnich 40-50 lat, mogą być lata z 0% lub nawet stratą). Jeśli chcesz więcej, musisz pójść w większe ryzyko lub więcej pracy/kapitału.

Od początku roku na Quirinie uzyskałem stopę zwrotu w wysokości +7,08%, podzieloną na 50% akcji i 50% obligacji. ETF Vanguard ESG Glbl All Cap USD Acc osiągnął około dwukrotnie wyższy wynik, oczywiście jako czysty ETF akcji. W związku z tym mój własny zwrot powinien być w przybliżeniu na poziomie +10%, czyż nie?

Napisany przez ZehWeh
Nie z jednym World ani All World. 10% lub więcej to odstępstwa od normy. Zawsze należy patrzeć na dłuższy okres czasu (co najmniej 20 lat), a nie na poszczególne lata.

Jeśli chcesz uzyskać wyższy zwrot, oznacza to również większe ryzyko. W ciągu ostatnich 15 lat S&P 500 osiągnął średnio około 12% rocznie, a Nasdaq 100 nawet prawie 20%, ale są to bardzo zmienne rynki z wysokim ryzykiem. Skład indeksu jest również daleki od szerokiej dywersyfikacji i skupia się głównie na USA! Alternatywą bez takiego silnego nacisku na USA mogą być np. Europe Small Caps.

Można dodać do swojego portfela ETF na S&P 500 lub Nasdaq, ale nigdy nie inwestuje się wszystkiego. Nigdy nie daj się ponieść chciwości, to najszybsza droga do ruiny!

Napisany przez freeflo
Cześć Andreasie, fajnie, że też przywiązujesz wagę do zrównoważonego rozwoju, czego niestety wielu zapomina w obliczu chciwości zarobków! Myślę, że warto dodać do swojej strategii odrobinę chęci do podjęcia ryzyka w dziedzinie akcji (na pewno istnieją interesujące oferty spółek, dla których zrównoważony rozwój jest istotny; pytanie jednak, jak wpłynie to na rentowność, w tej kwestii jestem nieco zagubiony). A czy nie interesują Cię również nieruchomości? Pozdrawiam

ZehWeh pisze:
Nie z całym światem ani z całym światem. 10% lub więcej to odstępstwa od normy. Zawsze należy spojrzeć na dłuższy okres (co najmniej 20 lat), a nie na pojedyncze lata.

Jeśli chcesz uzyskać wyższy zwrot, oznacza to również większe ryzyko. Na przykład w ciągu ostatnich 15 lat S&P 500 średnio zarabiał około 12% rocznie, a Nasdaq 100 osiągnął nawet prawie 20%, ale są to bardzo zmienne rynki z wysokim ryzykiem. Skład indeksów jest również wszystko inne niż szeroko zdywersyfikowany i silnie skoncentrowany na USA! Przykładem rozwiązania o niewielkiej ekspozycji na rynek amerykański mogą być europejskie Small Caps.

Czy decyzja o inwestycji w Quirinbank w końcu nie jest taka zła? Czy pozostawić wszystko bez zmian?

Cytat od ZehWeh

Można dodać do portfela ETF na S&P 500 lub Nasdaq, ale nigdy nie dokłada się na maksa. Nigdy nie pozwól, aby avarice Cię popchnęła, to najszybsza droga do ruiny!

Oczywiście, wybór powinien być jak najbardziej zdywersyfikowany!

freeflo pisze:
Cześć Andreasie, fajnie, że również zwracasz uwagę na zrównoważony rozwój, wielu ludzi zapomina o tym w natłoku chciwości! Myślę, że przez odrobinę gotowości do ryzyka w dziedzinie akcji (na pewno istnieją interesujące spółki, dla których zrównoważony rozwój jest ważny, pytanie jak to wpływa na rentowność, jestem w tej kwestii nieco zagubiony) warto włączyć to do swojej strategii!
Czy dla Ciebie też nie byłoby interesujące inwestowanie w nieruchomości?
Pozdrawiam

Oczywiście, inwestowanie w nieruchomości jest również interesujące. Czy istnieją specjalne Fundusze inwestycyjne zrównoważowane pod względem nieruchomości? Dziś nie mam już czasu na przeprowadzenie takich badań.

Napisany przez freeflo
Czy istnieje specjalny fundusz, nie wiem! Ale generalnie warto zwrócić na to uwagę, gdy kupuje się nieruchomość inwestycyjną. Może ten artykuł będzie dla Ciebie pomocny: https://meine-renditeimmobilie.de/gruen-investieren/. Miłego wieczoru!

Napisany przez ZehWeh
Na tej stronie ostatnio robi się całkiem sporo reklamy, co nie? W prawie każdym poście starasz się zachęcić ludzi do odwiedzenia tej strony... Całkowicie bezinteresownie?

Napisany przez freeflo
Naprawdę bezinteresownie - po prostu uważam ich blog za naprawdę fajny i bardzo pouczający, ale chcę być pewien, że nikogo tym nie zanudzę ������������

Napisany przez freeflo
freeflo pisze:
Faktycznie bezinteresowny - uważam ich blog po prostu za fajny i bardzo pouczający, ale na pewno nie chcę nikogo tym denerwować

to na końcu powinna być modlitewna dłoń. Chyba się nie załapało.

Napisany przez freeflo
Ponadto uważam, że nie przeczytałeś wszystkich moich postów, jeśli tak sądzisz. Ale dlaczego nie udzielać informacji, gdy są dokładnie związane z problemem danej osoby?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata