Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BayernLabo i Schufa...

Napisany przez Leni204
Cześć. Czy ktoś może mi pomóc? Chodzi o finansowanie nieruchomości przez Bayern Labo. Dotacje oraz gwarancje ZVP zostały przyznane, pani z LRA zatwierdziła wszystko. Dodatkowo potrzebne jest kredyt bankowy w wysokości 150 000€, zabezpieczony na pierwszym miejscu w księdze wieczystej, oraz kredyt wtórny w wysokości 40 000€, zabezpieczony na trzecim miejscu w księdze wieczystej, BayernLabo zawsze jest na drugim miejscu. Istnieją banki, które podejmują taką konfigurację, uwzględniając KfW. A teraz pytanie: sprawdziliśmy Schufa dla mężczyzny i mnie, oczywiście w trybie online brak informacji o branżowych punktacjach dla banków... U mnie w bankach regionalnych widnieje litera I, u mojego męża H. Banki bezpośrednie na mnie H i na mojego męża G. Moja punktacja w Schufa wynosi 89%, mojego męża 90%. Brak negatywnych wpisów. Czy bardzo niska punktacja w Schufa oznacza niemożliwość uzyskania finansowania? Czy ktoś wie, gdzie leżą granice co do liter, szczególnie interesujące nas banki regionalne i bezpośrednie? Czy litera jest obojętna, o ile brak negatywnych wpisów? Ponieważ zabezpieczenie poprzez księgę wieczystą jest wystarczające, a więc bezpieczeństwo kredytu jest zapewnione, inaczej niż w przypadku kredytu prywatnego? A może finansowanie jest możliwe tylko dla liter od A do C, lub podobnie? Prawdopodobnie scoring dla kredytów hipotecznych różni się od scoringu dla kredytów prywatnych? W takim przypadku, czy oprocentowanie jest znacząco wyższe?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
O literach banków mogę Ci coś powiedzieć. Kilka lat temu obejrzałem to zestawienie, u mnie było G. Ponieważ mój doradca finansowy był byłym kolegą ze szkoły, rozmawialiśmy o tym. Ta zła ocena wynikała z faktu, że miałem wiele możliwości zadłużenia się z dnia na dzień:

Kredyt odnawialny w wysokości 9 500 EUR, ale konto zawsze było na plusie
Karta kredytowa Barclay z limitem 10 000 EUR, który zawsze był spłacany regularnie co miesiąc, bez rat
Firmowa karta kredytowa z limitem 5 000 EUR
Karta kredytowa Deutsche Bank, która kiedyś oferowała finansowanie w wysokości 0%, już dawno spłacona, ale karta z limitem 7 500 EUR jest nadal aktywna.

Sumarycznie możliwość zadłużenia się na 32 000 EUR bez żadnej oceny = niska pozycja w rankingu.

Napisany przez memet
Herrmueller pisze:
O literach banków mogę ci coś powiedzieć.

Kilka lat temu też widziałem tę listę, u mnie był G. Ponieważ mój doradca finansowy był byłym kolegą ze szkoły, porozmawialiśmy o tym.

Ta zła ocena wynikała z tego, że miałem wiele możliwości zadłużenia się z dnia na dzień:

Linia debetowa 9 500 EUR, ale konto zawsze z dodatnim saldem
Karta kredytowa w Barclays, limit 10 000 EUR, ale zawsze spłacana normalnie miesięcznie, bez rat
Firmowa karta kredytowa z limitem 5 000 EUR
Karta kredytowa Deutsche Banku, to był wówczas oferta 0%, dawno spłacona, ale karta z limitem 7 500 EUR nadal ważna.

Więc możliwość zadłużenia się na 32 000 EUR bez żadnej kontroli = słaba ocena

Tak, wysokie, nie wykorzystane linie debetowe nigdy nie są dobre dla Schufy.

Napisany przez Muenchner82
To bym tak ogólnie również nie powiedział. Wydaje się, że zależy to od wysokości. Kiedy otwierałem konto, chciałem mieć tylko limit debetowy w wysokości 500€, ponieważ i tak nie przekroczyłbym konta, a myślałem, że wysoki debet jest zły dla Schufy. Bankierka powiedziała mi, że dla Schufy nawet lepiej jest ustawić wysoki debet, bo w innym przypadku wygląda na to, że ma się bardzo mały dochód lub nie jest się godnym kredytu. Ostatecznie otwarcie konta i limit debetowy w wysokości 3.000€ nie wpłynęły na mój wynik w Schufie (który wynosi około 98).

Napisany przez yam
Cześć, czy otrzymałeś potwierdzenie dotyczące finansowania nieruchomości?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata