- ndz lis 26, 2023 5:14 am
Cześć. Czy ktoś może mi pomóc? Chodzi o finansowanie nieruchomości przez Bayern Labo. Dotacje oraz gwarancje ZVP zostały przyznane, pani z LRA zatwierdziła wszystko. Dodatkowo potrzebne jest kredyt bankowy w wysokości 150 000€, zabezpieczony na pierwszym miejscu w księdze wieczystej, oraz kredyt wtórny w wysokości 40 000€, zabezpieczony na trzecim miejscu w księdze wieczystej, BayernLabo zawsze jest na drugim miejscu. Istnieją banki, które podejmują taką konfigurację, uwzględniając KfW. A teraz pytanie: sprawdziliśmy Schufa dla mężczyzny i mnie, oczywiście w trybie online brak informacji o branżowych punktacjach dla banków... U mnie w bankach regionalnych widnieje litera I, u mojego męża H. Banki bezpośrednie na mnie H i na mojego męża G. Moja punktacja w Schufa wynosi 89%, mojego męża 90%. Brak negatywnych wpisów. Czy bardzo niska punktacja w Schufa oznacza niemożliwość uzyskania finansowania? Czy ktoś wie, gdzie leżą granice co do liter, szczególnie interesujące nas banki regionalne i bezpośrednie? Czy litera jest obojętna, o ile brak negatywnych wpisów? Ponieważ zabezpieczenie poprzez księgę wieczystą jest wystarczające, a więc bezpieczeństwo kredytu jest zapewnione, inaczej niż w przypadku kredytu prywatnego? A może finansowanie jest możliwe tylko dla liter od A do C, lub podobnie? Prawdopodobnie scoring dla kredytów hipotecznych różni się od scoringu dla kredytów prywatnych? W takim przypadku, czy oprocentowanie jest znacząco wyższe?