Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bank w trzeciej lidze

Napisany przez JohBe3
Drodzy forumowicze,

Jesteśmy właśnie na etapie finalizowania finansowania i zastanawiamy się nad jakością naszego pośrednika kredytowego. Początkowo zainteresowani byliśmy innym obiektem, ale zdecydowaliśmy się nie dokonać zakupu. Krótko potem znaleźliśmy odpowiedni obiekt i ponownie złożyliśmy wniosek o finansowanie. Konstrukcja finansowania obejmuje obciążenie naszego obecnego mieszkania, na którym już znajdują się dwa banki w pierwszym i drugim rzędzie. Przy pierwszym obiekcie oraz przy różnych opcjach dotyczących drugiego obiektu otrzymaliśmy oferty tylko z Commerzbank. Kiedy zwróciliśmy na to uwagę, doradczyni wyjaśniła, że Commerzbank jest jedynym bankiem, który zgodziłby się na zajęcie trzeciego miejsca.

Czy to stwierdzenie jest prawdziwe, czy powinniśmy mieć wątpliwości co do jakości doradcy? Będziemy wdzięczni za informację zwrotną.

Napisany przez EgonO
Szukałem informacji w Internecie. Wydaje mi się, że chodzi tutaj o tzw. kredyty subordynowane. Banki w takich przypadkach pobierają znacznie wyższą stopę procentową. Nie widzę powodu, dlaczego tylko Commerzbank miałaby skupiać się na tej dziedzinie. To dla mnie nie ma sensu. Oprócz niej na rynku działa również KfW i kasy oszczędnościowo-budowlane.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, to kompletna bzdura, Commerzbank akceptuje handel platformami bez konieczności drugiego zabezpieczenia majątkowego!

Napisany przez BenniG
Dlaczego w ogóle chcecie użyć mieszkania jako dodatkowego zabezpieczenia?
Czy nie macie w ogóle kapitału własnego czy może nowy obiekt jest przesadnie drogi?

Jeśli czujecie się nieswojo z pośrednikiem kredytowym, warto zapytać u drugiego.
Jeśli pierwszy jest efektywnie tańszy, otrzymuje prowizję, jeśli drugi jest tańszy, to oznacza, że pierwszy nie do końca dobrze wykonuje swoją pracę w interesie klienta.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata