Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Koszty transportu powrotnego z zagranicy w razie choroby

Napisany przez ADMCI4
Mój sąsiad jest obecnie na urlopie. Zadzwonił do mnie wczoraj i powiedział, że miał mały wypadek. Powiedział również, że jego ubezpieczenie zdrowotne pokryje transport powrotny z zagranicy. Zastanawiam się teraz, czy taki transport sanitarny rzeczywiście należy do świadczeń ubezpieczenia zdrowotnego? Które ubezpieczenie zdrowotne oferuje takie usługi?

Pozdrowienia
Jonny

Napisany przez ramonciko
Zgodnie z moją wiedzą jest prawdą, że ubezpieczenie zdrowotne pokrywa leczenie i leki, ale transport powrotny chorego do domu nie jest uwzględniony w standardowych świadczeniach. Prawdopodobnie twój sąsiad wykupił dodatkowe ubezpieczenie podróżne, ponieważ tylko takie dodatkowe ubezpieczenie pokrywa te koszty.

Wiele pozdrowień
ramonciko

Napisany przez MsHardy
Jednakże ubezpieczenie zdrowotne nie pokryje bardzo prawdopodobnie kosztów powrotu z zagranicy. Twój sąsiad musiałby wykupić dodatkowe ubezpieczenie, aby nie musieć samemu pokrywać tych kosztów.
Właśnie to sprawdziłem w internecie. Na stronie 321versicherung.de znajdziesz informacje, kto pokryje te koszty.
Pozdrawiam

Napisany przez PI112
Cześć Jonny82, r n r n Nie trzeba tego wyszukiwać. Najczęstszym rozwiązaniem dla przypadków choroby za granicą jest i pozostaje ubezpieczenie podróżne. Koszty są ograniczone (około 8 € dla osób indywidualnych, około 14 € dla rodzin). Chodzi nie tylko o repatriację, ale również o koszty leczenia, które niosą ryzyko, ponieważ NFZ, jeśli w ogóle, pokryje tylko niemiecką stawkę standardową. Ale za granicą lekarze próbują zyskać na chorych turystach. Sam to już doświadczyłem. Czasami świadczenia takie jak repatriacja są również objęte kredytówkami, ale często z ograniczeniem, że podróż też musiała zostać opłacona kartą. r n r n Pozdrowienia, Chris r n r n PS: Jeszcze coś o MsHardy. Moim zdaniem ktoś tu próbuje jedynie reklamować swoją własną stronę internetową, porady nie mają żadnej wartości!

Napisany przez ADMCI4
Cześć, nie uważam linku od MsHardy za zły. Ludzie wiedzą o istnieniu ubezpieczenia zdrowotnego za granicą, ale rzadko kto podaje informacje, gdzie można je uzyskać. Nie słyszałem także, żeby ubezpieczyciel podczas rozmów doradczych wskazywał na tańsze alternatywy konkurencji. W przypadku ubezpieczeń publicznych moim zdaniem istnieją takie, które zapewniają ochronę ubezpieczeniową za granicą. Jeśli tak nie jest, konieczne jest skorzystanie z tej ochrony przez innego ubezpieczyciela. Ponadto, przed wyjazdem dobrze jest wiedzieć, że Niemcy mają z praktycznie wszystkimi krajami UE umowy socjalne, co oznacza, że nie jest konieczne posiadanie ubezpieczenia podróżnego. Natomiast w przypadku podróży np. do Ameryki Północnej, należy zwrócić uwagę na to, jakie świadczenia wymagają przedpłaty, które świadczenia są objęte ubezpieczeniem, jak długo trwa ochrona ubezpieczeniowa oraz jak długi czas podróży jest objęty ochroną.

Napisany przez PI112
Cześć,

mam jeszcze jedno spostrzeżenie na temat umów społecznych. Faktem jest, że te umowy istnieją i że ubezpieczenie zdrowotne opłaca się, ale tylko do obowiązującej stawki w Niemczech. Reszta jest pokrywana przez chorą osobę. Zwłaszcza nasi przyjaciele z sąsiedniego republiki alpejskiej wyróżniają się bardzo wysokimi cenami (mam przypadek, w którym koszty były pięciokrotnie wyższe w porównaniu z Niemcami). A wtedy kasa nie opłaca wszystkiego, niezależnie od umowy.

Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata