Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatki od oszczędności przy niskich dochodach.

Napisany przez ADMCI4
Moja babcia założyła mi wiele lat temu książeczkę oszczędnościową na moje imię. niedawno przekazała mi tę książeczkę oszczędnościową. Kiedy byłem teraz w banku, dowiedziałem się, że Urząd Skarbowy potrącił podatek od moich oszczędności. Ponieważ nadal studiuję, w przeciwnym razie nie płacę podatków. Czy mimo to mam szansę odzyskać raz potrącony podatek, czy muszę go zapłacić? Proszę o radę, dziękuję!!!

Napisany przez ADMCI4
Podatek wyrównawczy musi być zapłacony tylko przez tych, których stawka podatkowa przekracza 25%. Wygląda na to, że w Twoim przypadku nie jest to konieczne. Nie mam jednak pewności, jak możesz go odzyskać...

Napisany przez PI112
Podatek wyrównawczy musi zostać zapłacony przez każdego, czyje dochody z odsetek przekraczają próg 801€ dla singli i 1602€ dla osób żonatych. Aby skorzystać z tych progów, konieczne jest jednak złożenie zlecenia zwolnienia podatkowego w odpowiednim banku. Bez tego zwolnienia, bank jest zobowiązany do pobrania podatku wyrównawczego, a także podatku solidarnościowego i ewentualnie podatku kościelnego, ale maksymalnie 28%. Nie ma tutaj wpływu stawki podatku osobistego, ponieważ wszyscy płacą ten sam podatek wyrównawczy.
Ewentualnie istnieje możliwość odzyskania nadpłaconego podatku za pośrednictwem rozliczenia rocznego podatku od dochodów. Jednak jest to możliwe tylko do roku 2007 wstecz, jeśli wszystko zostanie zrobione w tym roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata