Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Wypowiedzenie ubezpieczenia budynku mieszkalnego po szkodzie

Napisany przez ADMCI4
Cześć, od około czterech lat jesteśmy właścicielami domu i zawsze terminowo opłacaliśmy nasze ubezpieczenie budynku mieszkalnego. Dwa miesiące temu mieliśmy szkodę w piwnicy z powodu pękniętej rury wodnej i zgłosiliśmy to naszemu ubezpieczycielowi. Choć firma wypłaciła odszkodowanie, teraz jednak wypowiedziała nam umowę.

Czy może to zrobić tak po prostu, nawet jeśli zawsze wywiązaliśmy się ze swoich zobowiązań? Obecnie jest bardzo trudno uzyskać polisę ubezpieczeniową u innego dostawcy.

Bardzo wdzięczni za pomoc.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Prado,

Niestety, możesz to zrobić!!

To prawo do wypowiedzenia umowy po terminie obowiązywania obowiązuje zarówno dla ubezpieczyciela, jak i ubezpieczonego.
Możesz więc również zrezygnować, nawet jeśli ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie zgodnie z Twoimi oczekiwaniami.

Jednak wydaje mi się, że wypowiedzenie umowy po jednym wypadku ubezpieczeniowym jest dość przesadzone. Ale z mojej codziennej praktyki wiem, że niektórzy ubezpieczyciele dzisiaj bardzo szybko rezygnują z polisy!!

Być może istnieje możliwość, że ubezpieczyciel potwierdzi Twoje wypowiedzenie, wówczas będzie Ci łatwiej znaleźć nowego ubezpieczyciela. Jednak wcześniejsze szkody musisz zawsze podać przy składaniu nowego wniosku. Jeśli tego nie zrobisz, ubezpieczyciel w razie potrzeby nie poniesie odpowiedzialności. ( Sprawdzanie nieprawidłowych informacji w razie zgłoszenia szkody )

Jeszcze jedna wskazówka: Nie porównuj tylko wysokości składki. Skorzystaj z odpowiednich czasopism branżowych, takich jak Stiftung Warentest, Finanztest, itp.

Pozdrowienia

Mike

Napisany przez ADMCI4
To również nam się przytrafiło. Skontaktowaliśmy się z prawnikiem, który potwierdził, że
ubezpieczenie ma takie prawo. Musieliśmy też długo szukać, zanim znaleźliśmy nowe
ubezpieczenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata