Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można jeszcze oszczędzać na emeryturę w późniejszym wieku?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

bardzo interesuje mnie aktualnie temat emerytur.

Jednakże mam już 48 lat i dotąd mało o tym myślałem. Oznacza to także, że dotychczas nie podjąłem w tej sprawie żadnych działań. W ostatnim czasie widok stosunkowo niskiej emerytury sprawia mi nawet strach.

Czy teraz jest już za późno na dodatkową emeryturę, czy zawsze warto dołączyć później? Jaki rodzaj emerytury nadaje się jeszcze w tym wieku?

Dziękuję bardzo,
Jens

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Jensie,

to właściwie nigdy nie jest za późno. Jednakże musisz zdawać sobie sprawę, że Twój wkład oszczędnościowy powinien być wyższy niż 20-latka. Ostatecznie przez wiele lat zaniedbałeś oszczędzanie na emeryturę, a te lata teraz brakuje do budowy kapitału.

Istnieje wiele różnych rozwiązań. Aby podać konkretne informacje, brakuje niezbędnych danych dotyczących sytuacji. (Dochód, sytuacja rodzinna itp.)

Wkleję tutaj starszy wpis. Pokazuje on różne możliwości rozwiązania i objaśnienia w tej sprawie.

Pozdrawiam
Mike

Aby móc naprawdę udzielić Ci tutaj dobrej rady, istotne są różne informacje. Nie ma uniwersalnego rozwiązania dla wszystkich!
Wiek, zawód, dochód, rodzina, dzieci itp...

Tylko wtedy można prawidłowo dostosować naprawdę indywidualne zabezpieczenie emerytalne.

Jest pewne, że wystąpią poważne luki w przyszłych świadczeniach emerytalnych. Jest to oczywiste, coraz mniej płatników składek na coraz więcej emerytów! A ci będą jeszcze żyć coraz dłużej! Skandal! haha!
W przeciwieństwie do emerytury prywatnej, która jest kapitałowa, emerytura państwowa jest finansowana na zasadzie solidarności pokoleniowej. Oznacza to, że Twoje lub nasze składki idą na wypłatę emerytur dzisiejszym emerytom. (Umowa pokoleniowa). Musisz więc liczyć na swoje dzieci i wnuki!! Na pewno znasz ten środkowy palec z reklam telewizyjnych! ?

Ogólnie rzecz biorąc, im więcej zarabiam, tym większa różnica między obecnym wynagrodzeniem netto! W przypadku osób o wysokich zarobkach, nie wszystkie składki na emeryturę są nawet zaliczane na korzyść! ?

Ponieważ od dnia 01.01.2005 wszelkie formy zabezpieczenia emerytalnego podlegają opodatkowaniu, albo odroczonemu, albo przy wypłacie kapitału, należy ostrożnie wybierać rodzaj produktu zabezpieczenia emerytalnego.

Jeśli zarabiam bardzo mało, płacę niewiele podatków. Oszczędności podatkowe mogę uzyskać jednak tylko wtedy, gdy płacę jakiekolwiek podatki!

W przypadku zabezpieczenia emerytalnego pracowniczego, zmniejsza się co prawda mój przycisk podatkowy i składki na ubezpieczenie społeczne o wysokość mojej miesięcznej lub rocznej składki na ubezpieczenie (maks. 216 € miesięcznie, w niektórych przypadkach nawet więcej), ale przy wypłacie zabezpieczenia jest ono opodatkowane i podlega składkom ubezpieczeniowym! Dlatego najpierw warto dokładnie przeanalizować, jaka jest rzeczywista korzyść podatkowa!

Kolejną wadą jest to, że tzw. sposób realizacji może być określony przez pracodawcę! Jeśli więc ma on umowę z złą firmą ubezpieczeniową, nie mam wyboru i mogę wyrzucić swoje ciężko zarobione pieniądze w próżnię! ?

Jeśli finansowo Cię na to stać, zawsze zalecam budowanie na kilku filarach.

1. Prywatne ubezpieczenie emerytalne lub na życie, nie związane z funduszami, z gwarancją i podziałem nadwyżek

2. Nieruchomości dla ulgi w późniejszych latach

3. Produkty wspierane przez państwo, w zależności od dochodu i sytuacji rodzinnej

- Emerytura Riester, nazywana także emeryturą wsparcia (możliwa kapitalizacja do 30%)

- Emerytura Rürup, nazywana także emeryturą podstawową (niekapitalna)

- Zabezpieczenie emerytalne pracownicze (ubezpieczenie bezpośrednie, fundusze emerytalne itp.)
(Tutaj można również zapytać szefa, czy on pokryje składkę, na przykład zamiast podwyżki wynagrodzenia. Istnieje kilka możliwości. Finansowanie przez pracodawcę, finansowanie przez pracownika, finansowanie mieszane)

Chętnie odpowiem na dalsze pytania

Pozdrawiam
Mike

Napisany przez ADMCI4
Oczywiście, czy warto zależy głównie od formy inwestycji. ubezpieczenie na życie na pewno nie ma już sensu, ale możesz teraz także zabezpieczyć sobie dodatkowe środki z programu emerytalnego Riester

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata