Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Negatywny wpis w Schufa, co teraz?

Napisany przez ADMCI4
Mój partner biznesowy nie dotrzymał ustaleń dotyczących spłaty otwartego rachunku. Następnie spłaciłem wystawiony rachunek w ratach. Niedawno przypadkiem dowiedziałem się, że mimo to istnieje negatywny wpis dotyczący naszej firmy w Schufa. Co o tym sądzicie??

Napisany przez ADMCI4

Mój partner biznesowy nie dotrzymał ustaleń dotyczących spłaty otwartej faktury. Następnie spłaciłem wystawioną fakturę w ratach. Teraz przypadkiem dowiedziałem się, że mimo to istnieje negatywne odnotowanie dotyczące naszej firmy w Schufa. Co o tym sądzicie??

Prawdopodobnie nie dotrzymałeś umowy. Czy faktycznie ustalono spłatę w ratach? Oczywiście nie można udowodnić ustaleń ustnych. Byłoby lepiej, gdybyś wszystko zapisał na piśmie. Z negatywnym wpisem w Schufa ciężko będzie uzyskać pożyczkę w banku; a jeśli już, to oprocentowanie będzie dosyć wysokie.

Napisany przez MThiemann
Cześć Plaza,

Schufa nie przechowuje żadnych informacji na temat Twojej firmy. Tutaj przechowywane są tylko informacje dotyczące osób prywatnych. Twoja firma mogłaby ewentualnie mieć odpowiedni wpis w Creditform.

Aby dowiedzieć się, czy i jakie informacje na Twój temat są przechowywane w Schufa, możesz złożyć wniosek o własne informacje w Schufa pod adresem: https://www.meineschufa.de/. Kosztuje to jednorazowo 7,80 EUR i zostanie wysłane bezpośrednio do Ciebie pocztą przez Schufa.

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Cześć panie Thiemann, dziękuję za tę wskazówkę!

Napisany przez 2Escorpio
To nie do końca prawda...
Jeśli działa on jako wolny zawód lub jednoosobowe przedsiębiorstwo, dane są rzeczywiście przechowywane w Schufa. Ponieważ w takim przypadku odpowiada się całkowicie prywatnie.

Nawet w przypadku spółek z ograniczoną odpowiedzialnością (GmbH) itp., gdzie podpisałeś umowę o prywatnej odpowiedzialności np. w bankach (karta kredytowa / debet itp.), na krótką bądź długą metę ZAWSZE będzie także wpis prywatny w Schufie.

Napisany przez MThiemann
To prawda, dane dotyczące jego osoby zostaną wprowadzone do jego Schufy.

To nie zmienia faktu, że w Schufie nie przechowuje się danych firm ;-)

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez 2Escorpio
Jaein,

Jeśli prywatnie ponosisz odpowiedzialność za konto osobiste w spółce z o.o. i zostanie ono zamknięte, gdy istnieją długi, to zarówno twoja prywatna historia kredytowa (Schufa), jak i prywatne długi zostaną przez to dotknięte. Zgadzam się z tobą. Jednakże jeśli później otworzysz w innym miejscu konto dla tej samej spółki z o.o., na przykład bez prywatnej odpowiedzialności, wpis w Schufa nie ma znaczenia, ponieważ spółka z o.o. nie jest tam uwzględniona.

Jeśli jesteś freelancerem lub handlowcem detalicznym, sytuacja wygląda nieco inaczej. Próba otwarcia nowego konta po zamknięciu konta z ujemnym saldem (ponownie w ramach działalności freelancerów lub handlowców detalicznych) nie jest możliwa bez znajomości informacji w Schufa. Długi w tej strukturze przedsiębiorstwa są faktycznie rejestrowane przez Schufa.

Napisany przez MThiemann
Myślę, że nie powinniśmy się tu uwikłać w drobny szczegół ;-).

Przedsiębiorca jednoosobowy zawsze występuje jako osoba. Oczywiście, zobowiązania, jakie firma na niego bierze, są także odnotowane w jego osobistej bazie danych w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa).

Niemniej jednak Schufa nie przechowuje danych dotyczących firmy.

Moja wypowiedź była reakcją na pierwotny tekst Plaza w tym wątku.

Pozdrawiam
M. Thiemann

Napisany przez TigerExpert
Wpisy do Schufy są aktualizowane co 6 miesięcy. Być może do tego czasu wpis zostanie usunięty.

Napisany przez 2Escorpio

Schufa wpisy są aktualizowane co 6 miesięcy. Być może do tego czasu wpis zostanie usunięty.

Jakie programy telewizyjne oglądasz?

Wpisy w Schufie są aktualizowane, gdy firma, z którą klient współpracuje i która dostarcza informacje o nowych wnioskach, sprawdzaniu zdolności kredytowej, zmianach, zakończeniu, współpracuje z Schufą. Po zakończeniu negatywnych wpisów trwa trzy lata, zanim zostaną one automatycznie usunięte.

Napisany przez theo85
Lepiej unikać ogólnie ustnych porozumień, ponieważ mogą one pójść nie tak. Porozumienie jest ważne tylko wtedy, gdy jest spisane na piśmie.

Napisany przez 2Escorpio

Powinno się ogólnie unikać ustnych porozumień, ponieważ mogą one nie udać się. Porozumienie jest prawomocne dopiero wtedy, gdy jest spisane na piśmie.

Nie, według prawa niemieckiego ustne porozumienia również są wiążące i nie wymagają pisemnego potwierdzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata