Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kolejny kryzys w sektorze bankowym?

Napisany przez ADMCI4
Właściwie byłam bardzo uspokojona, że gospodarka znowu się podnosi, i mogę spokojnie zostawić moje oszczędności w banku. Niedawno przeczytałam jednak w gazecie, że w tym roku ma być jeszcze więcej bezrobotnych i może się zaczynać nowy kryzys.

Miałby to jednak bardziej dotyczyć sektora bankowego. Czy mogę teraz mimo wszystko spokojnie zostawić moje oszczędności tam, czy powinnam się zabezpieczyć? A jeśli tak, to jak miałoby to wyglądać?

Pozdrawiam,
Mammut2010

Napisany przez phlippi
Powinieneś zastanowić się, czy nie byłoby sensowniejsze zainwestować pieniądze w oszczędności, gdzie przez dłuższy czas można zdobyć znacznie większe odsetki niż te na koncie bankowym. To zależy także od wysokości twoich oszczędności. Warto rozważyć osobistą rozmowę doradczą. Jednakże warto skorzystać z usług niezależnego doradcy finansowego, a nie pracownika banku.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

nie ma absolutnie powodu do paniki.
Właśnie dowiedzieliśmy się, że w Niemczech system banków / państwa zapewnia pewność dla inwestorów.
To poczucie bezpieczeństwa zostanie utrzymane przez rozsądną rządzą. W przeciwnym razie wszyscy klienci banków nagle chcieliby wypłacić swoje pieniądze gotówką. To nie działałoby, bo tyle gotówki nie da się tak szybko zorganizować. Ponadto bankom brakowałoby wtedy płynności, która jest smarem dla całej gospodarki i społeczeństwa. TO byłaby naprawdę wielka kryzys. Głód, zimno, przemoc, chaos... (wtedy żadne alternatywne inwestycje nie pomogłyby dużo)

Możemy więc zaufać, że system gwarantowania depozytów w Niemczech przetrwa dość długo. Warto dowiedzieć się, do jakiej wysokości depozyty każdego oszczędzającego są ubezpieczone w danym banku.
Niezależnie od tego, dywersyfikacja między różnymi formami inwestycji jest sensownym działaniem.
Ale ostrożność: Wyższy zysk ZAWSZE oznacza większe ryzyko!

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata