Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oszczędzanie/ Inwestowanie pieniędzy

Napisany przez greendream
Hej,
chciałbym się dowiedzieć, co sądzicie o moich inwestycjach.
Obecnie jestem w trakcie nauki i odkładam około 275 euro miesięcznie, chciałbym po prostu poznać wasze opinie na temat moich inwestycji. Ze względu na mój zawód jestem bardzo zainteresowany różnymi instrumentami finansowymi. Od obligacji skarbowych, poprzez certyfikaty, fundusze, po zwykłe lokaty.
Proszę mieć na uwadze, że opłaty w moim przypadku odgrywają drugorzędną rolę (ponieważ otrzymuję duże zniżki przy funduszach i nadopłaty w przypadku inwestycji pasywnych)

Oto moje oszczędności:

2 razy po 50 € w regularny plan oszczędnościowy w banku
25 € oszczędzanie na cele mieszkaniowe

Fundusze:
50 €/mies. M & G Global Basics (1.3.2009)
40 €/mies. Dws Top dividende (VL) (1.9.2008)
50 €/ co kwartał Templeton Growth Fund A (1.3.2009)
25 €/mies. Franklin Mutual European Fund A (1.1.2009)
25 €/mies. Deka Umwelt invest CF (1.3.2009)
25 €/mies. JP Morgan Emgerging Markets Equity (1.3.2009)
25 €/mies. DWS Akkumula (1.1.2009)

Inwestycje jednorazowe od 2003 lub 2004 roku
Advisor I Funds - Albrecht & Cie Optiselect
Fidelity european Growth

To są moje obecne inwestycje.
Bardzo interesuję się również funduszami infrastrukturalnymi!! Proszę o sugestie.

Pozdrawiam

p.s. co sądzicie o obligacji Lufthansy XS0438813536 6,5% do 2016

Napisany przez Graufell
Jeśli widzę to dobrze, zarówno Twoje oszczędności regularne, jak i jednorazowe wpłaty to czyste fundusze akcyjne.

Osobiście uważam, że byłoby to dla mnie zbyt jednostronne. Jedna, aż do trzech elastycznych funduszy mieszanych sprawiłoby, że Twoje inwestycje byłyby bardziej zrównoważone. Obligacje korporacyjne, obligacje skarbowe, akcje, obligacje konwertowalne i gotówka - doskonale zrównoważone w zależności od sytuacji rynkowej.

Niektórzy są zadowoleni nawet z jednego rozsądnego funduszu mieszane.

Ten fundusz mieszany powinien być elastyczny i nie mieć sztywnego podziału.

Fundusze takie jak Ethna Aktiv E i Carmignac Patrimoine są przykładami funduszy zarządzających aktywami.

Powodzenia dalej!

ok, dziękuję za możliwości.
Rozważałem także inwestowanie w obligacje korporacyjne, ale po prostu nie mam jeszcze wystarczająco dużo kapitału.
Co do carminaca, także zastanawiałem się nad tym, ale teraz prawie każdy go poleca, niezależnie od banku, Capitalu czy gazety.

Ponadto, jest już dość duży. Chciałbym tylko poznać Twoje zdanie na temat podziału?
Pozdrawiam

Napisany przez Info-Kai
Cześć,

w grudniu pojawił się ten interesujący artykuł na temat obligacji korporacyjnych w Handelsblatt:

www.handelsblatt.com/finanzen/anleihen/magere-rendite-finger-weg-von-unternehmensanleihen;2495796

Pozdrowienia, Kai

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

co chciałbyś usłyszeć na temat swojego wyboru?
Wyraźnie poświęciłeś temu wiele uwagi i rozwinąłeś pomysł, który chcesz zrealizować za pomocą wybranych funduszy.
Ponieważ nie znamy tego pomysłu, nie możemy ocenić, czy Twoje wysiłki mogą przynieść rezultaty.
Dyskusja na temat poszczególnych funduszy jest uciążliwa, ponieważ fundusze w przyszłości często działają zupełnie inaczej niż w przeszłości.

Być może zdradzisz nam, co myślałeś wybierając te fundusze.

Co do obligacji Lufthansy:

1. Aktualnie obligacje U oferują bardzo niskie oprocentowanie. Ryzyko jest wysokie, ale nie jest wynagradzane.

2. Postawienie wszystkiego na jedną to takie samo ryzyko, jak w przypadku akcji, czyste hazardowanie.

Pozdrowienia, Paule

Cześć,

więc okej, kryteria doboru funduszy:

M & G Global Basics; surowce podstawowe będą zawsze potrzebne w teraźniejszości i przyszłości, kraje BRIC potrzebują ich dużo

DWS Top Dividende; spółki o wysokich dywidendach generują duże zyski (zazwyczaj) = firmy mają się dobrze (rozproszenie ryzyka na światową skalę)

Templeton Growth; duży udział sektora farmaceutycznego / biotechnologicznego, bardzo interesujący dla przyszłości, leki, zdrowie publiczne (rynek przyszłości), zastosowanie w militariach (rozproszenie ryzyka na światową skalę)

Franklin Mutual European Growth; inwestycje w niedowartościowane firmy, które mają większe szanse na wzrost w porównaniu z znanymi firmami,
(Europa, duże kraje industrialne)

DWS Akkumula; duży udział sektora energetycznego i opieki zdrowotnej na świecie

Deka Umwelt Invest; inwestycje w odnawialne źródła energii, wodę, całkowicie przyszłościowe tematy/rynki
z długoterminowym myśleniem

Jp Morgan Emerging Markets; kraje BRIC, szczególnie Brazylia, rozłożone również na wiele innych krajów, takie jak Tajwan, Hongkong itp.
i w dolarach, dolar znowu się umacnia, (kraje BRIC)

Wiem, że skład portfela może się w każdej chwili zmienić, ale to są powody, dla których decyduję się oszczędzać te fundusze,
niektóre z nich nie mają najlepszych ocen Morningstar, ale moim zdaniem to nic nie znaczy (może będę jednym z niewielu, którzy będą mieli fundusz, który po 10 latach okaże się świetny)

Co do obligacji Lufthansy

Masz rację, że ryzyko jest bardzo wysokie, jeśli sprzedałbym przed terminem wykupu, ale jeśli kupię obligację i będę ją trzymał do końca, to ryzyko, że nie odzyskam swoich pieniędzy, jest naprawdę bardzo niskie. A 6,5% to obecnie naprawdę dużo

pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Cześć, nie chcę być teraz zrzędliwy, ale: Pytasz, co sądzę o Twoim podziale i teraz wyjaśniasz proces wyboru funduszu, czyli narzędzi, za pomocą których chcesz realizować swoje pomysły. Z mojego punktu widzenia to różne rzeczy, ale prawdopodobnie źle Cię zrozumiałem. Wyraźnie myślałeś nad tym. To już pasuje. W końcu nikt nie potrafi lepiej przewidzieć przyszłości. Mam tylko jedno pytanie: Jeśli masz jasny pomysł, w jakie branże chcesz inwestować, dlaczego nie wybierasz na przykład funduszu farmaceutycznego lub opieki zdrowotnej zamiast Templetona, który stosuje podejście wartościowe i ma zupełnie inny cel? Co do gwiazdek Morningstara, masz rację. Nie należy im przypisywać zbyt dużej wagi. Po pierwsze, sortują według innych kryteriów niż te, według których wybrałeś swoje fundusze. Po drugie, to tylko spojrzenie wstecz. Ich moc predykcyjna na przyszłość jest bardzo ograniczona. Jedno tylko: Fundusze zawsze pisz ze "s" na końcu. Nawet w liczbie pojedynczej! W przeciwnym razie będzie sos, a tego nie chcemy, prawda? Pozdrowienia, Paule P.S.: Trzymam kciuki, że Lufthansa przetrwa do wygaśnięcia obligacji.

Cześć,

no dobrze, że Lufthansa już nie będzie istnieć po wygaśnięciu umowy?

Nie mam zbyt dużo doświadczenia z funduszami farmaceutycznymi/branżowymi, tak jak z normalnymi funduszami akcyjnymi na całym świecie!

No i jeśli chodzi o wybór funduszy, chciałeś wiedzieć, na podstawie jakich kryteriów wybrałem te fundusze, to teraz ci je opisałem.

Pozdrawiam

Napisany przez EuroPaule

także to, że po zakończeniu umowy na liście transakcji nie ma już LH, to nie jest poważne, prawda???
pozdrowienia

Dwa lata temu myślałem to samo o banku Lehman....

no cóż, w takim razie możesz również uwierzyć, że za 10 lat Niemcy będą miały taką samą ocenę jak obecnie Grecja. W takim razie akcje/fundusze obligacji/certyfikaty na pewno nie są dla Ciebie. Lepiej ulokować w lokatę terminową oprocentowaną 0,5%, tam nic się nie zmieni!!

Napisany przez MaklerHH
Tak więc jestem optymistycznie nastawiony, że za 2 lata LH istnieje nadal, podobnie jak reszta niemieckiej gospodarki, prawdopodobnie nawet w lepszej kondycji niż obecnie.@greendream: Nie przejrzałem każdego funduszu osobno, ale wybór wygląda na pierwszy rzut oka obiecująco. Plan oszczędności powinien, zgodnie z wyborem, trafić do funduszy akcyjnych, aby skorzystać z efektu cost averaging. Ponadto, w przypadku planów oszczędności, fundusze emerytalne lub otwarte fundusze nieruchomościowe zajmują wieki, zanim przynoszą zyski. Niemniej jednak, być może warto w długim okresie wziąć pod uwagę taki fundusz, aby w korzystnych warunkach rynkowych przenosić odpowiednie środki do innej klasy aktywów. Nie trzeba przecież podążać za każdą doliną..Pozdrowienia z HamburgaPs: Jeśli coś się stanie, to Niemcy będą ostatnimi...

Dziękuję,

masz rację, bedę zatem dokładniej przyglądać się funduszom branżowym w przyszłości.
Bardzo interesujące dla mnie są branże: infrastruktura, biotechnologia i farmaceutyka, w tej kolejności.

Inną opcją byłby również ETF lub certyfikat indeksowy.

Pozdrowienia z Monachium

p.s. jeśli Niemcy upadną, to upadnie świat

Napisany przez EuroPaule

no dobrze, wtedy możesz także wierzyć, że za 10 lat Niemcy będą miały ocenę podobną jak Grecja teraz

Cytat od greendream

To akcje/fundusze obligacji/certyfikaty zdecydowanie nie są dla ciebie.

Raczej [url]konto[/url] oszczędnościowe z oprocentowaniem 0,5%, nic się nie stanie!!

Cześć,

dzięki za cenną radę!

Ale poważnie:
Nie chciałem zaszkodzić Tobie, Lufthansie ani Niemcom ogólnie. Ale jako inwestor dobrze jest spojrzeć na sprawę z różnych stron. Opiszę, co miałem na myśli swoją wypowiedzią. Jeśli chcesz mi potem zaproponować ciekawą inwestycję, z przyjemnością (może zacznę już od obligacji państwowych ).

1. Nie jestem ekspertem w dziedzinie lotnictwa. Poza tym nie znam szczegółowo sytuacji gospodarczej Lufthansy. Wiem jednak, że lotnictwo to bardzo delikatna dziedzina. Sytuacja światowej gospodarki i popyt na loty są ze sobą bardzo ściśle związane. Szczególnie biznes frachtowy zmniejsza się na całym świecie.
Poza tym jest zależność od ceny ropy. Wysoka konkurencja, niskie marże i niespodziewanie wzrost ceny ropy mogą zrujnować linię lotniczą.
Jeśli na przykład często używany typ samolotu musi nagle zostać odstawiony do konserwacji z powodu problemów technicznych, albo atak na samolot udaje się następnym razem, to może być kłopot.

2. Każde przedsiębiorstwo narażone jest na popełnienie poważnych błędów zarządczych. Jeśli na przykład, jak w przypadku Porsche, odpowiedzialni w końcu popadają w megalomanię, to firma może bardzo szybko stanąć w obliczu niewypłacalności. A także oszustwo może szybko zrujnować każdą firmę (patrz Enron). Nawet wzorcowe przedsiębiorstwo nie jest bezpieczne przed tymi ryzykami.

3. Jeśli tak pewne jest, że Lufthansa przetrwa cały okres, dlaczego stopa zwrotu jest o ponad 100% (!) wyższa niż stopa zwrotu na obligacjach federalnych o tej samej długości?
Porównywane były obligacje o okresie do 2014 r.
Stopa zwrotu na obligację federalną: 1,82%
OnVista: Analiza obligacji - BUNDESREP.DEUTSCHLAND BUNDESOBL.SER.154 V.2009 (14) - Podgląd,

Stopa zwrotu na obligację Lufthansy: 4,01%
OnVista: Analiza obligacji - DEUTSCHE LUFTHANSA AG MTN-IHS .V.2009(2014) - Podgląd

Czy zawodowi inwestorzy są tak zagubieni, że wszyscy powinni lepiej inwestować tylko w [url]lokaty[/url]?

Nie twierdzę, że Lufthansa jest bliska bankructwa. Zakładam też, że nadal będzie istnieć w 2014 roku. Jednak nie polecałbym stawiania wszystkiego na jedną kartę, a raczej kupno różnych obligacji korporacyjnych. Jeśli nie mam na to wystarczająco dużo pieniędzy, to jako inwestor indywidualny moim zdaniem lepiej trzymać się z dala od tego rodzaju inwestycji lub traktować to jako interesującą zakładkę.

Cytat od greendream

ps jeżeli Niemcy upadną, to świat upadnie

W roku mistrzostw świata rzeczywiście jestem przyjacielem odpowiedniego patriotyzmu. Ale co ma ta wypowiedź do Lufthansy?

Pozdrowienia Paule

Cześć Paule,

oczywiście masz rację, że nie powinno się polegać tylko na jednej obligacji korporacyjnej, miałem na myśli jej wprowadzenie do portfela.
Oczywiście zarząd może popełnić duże błędy, ale zawsze wiążesz się z ryzykiem, niezależnie od firmy.

Jak mówisz, dane dotyczące frachtu są obecnie malejące, ale jeśli spojrzysz na to z dłuższej perspektywy, na przykład na Chiny, gdy te ogromne ilości ludzi zaczną podróżować ze względu na zwiększony dostęp do bogactwa/pieniędzy, to europejskie linie lotnicze zaczną zarabiać bardzo dużo pieniędzy.
Ponadto ceny paliwa lotniczego są obecnie niższe niż kiedykolwiek wcześniej.
I na koniec, oczywiście ryzyko związane z obligacją LH jest znacznie większe niż w przypadku obligacji federalnej, ale moim zdaniem absolutnie do opanowania.
I jako dodatek, aktualnie dobry moment na wejście.
Pozdrawiam

Napisany przez EuroPaule
Cześć, sprawy z Chińczykami (a oczywiście też z Hinduskami) mogą mieć takie konsekwencje. Jakie zyski faktycznie odniesie na tym linia lotnicza, zostaje do zobaczenia. Wraz z rozwojem tamtejszej gospodarki, wzrosnie również popyt na ropę, co podniesie cenę. Ale ostatecznie to wszystko wróżenie z fusów. Uważam tylko, że przy obligacji U sensowniejszy byłby mniej cykliczny biznes (np. usługodawca energetyczny, firma farmaceutyczna). Ogólnie uważam, że obecny moment na obligacje U jest raczej krytyczny, ponieważ złe wieści dotyczące bilansów za 2009 rok jeszcze się pojawią, co może spowodować obniżenie ratingów. Wtedy spadną jeszcze bardziej ceny i będzie lepszy moment na wejście na rynek (a wtedy lepiej będzie widać, jakie szkody zostawił kryzys). Ale to oczywiście czyste wróżenie z fusów. Więc jeszcze raz: Powodzenia! Pozdrawiam, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata