Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Brak podwyżki składek w ubezpieczeniu zdrowotnym?

Napisany przez ADMCI4
Kochani!Już teraz martwię się o ewentualny wzrost składek na ubezpieczenie zdrowotne. Dostaliśmy pismo od naszego ubezpieczyciela zdrowotnego, w którym zapewnia nas, że z powodu fuzji z innymi kasami w przyszłości nie podniesie składek. Czy ta deklaracja ma moc prawną, czy zgodnie z nowym programem koalicyjnym musimy spodziewać się podwyżek? Czy w takim przypadku można zrezygnować z ubezpieczenia zdrowotnego i zmienić ubezpieczyciela? Martwiące pozdrowienia od Blitzlicht

Napisany przez ADMCI4
Dzielę Twoje obawy i nie wierzę, że tego rodzaju pismo ma wiążącą moc prawną. Jednakże zawsze masz możliwość zmiany kasy na inną w przypadku podwyżki, zachowując okres wypowiedzenia.

Napisany przez ADMCI4
Jak to powiedział już Konrad Adenauer:

Co mnie obchodzi moje gadanie z wczoraj.

Wszyscy politycy i członkowie zarządu trzymają się tego stwierdzenia.

Napisany przez PI112
Cześć,

zanim zaczniesz krytykować polityków i zarządy, wszyscy powinniśmy się zastanowić, dlaczego dodatkowe składki są konieczne.
Z pewnością nie dlatego, że zarządy zarabiają za dużo, szefowa Barmera, o ile mi wiadomo (mogę się mylić), dostaje około 200 000 € rocznie. Przy liczbie ubezpieczonych mówimy o groszach, które to stanowią. Politycy nie są obciążeniem dla kas, ponieważ już płacimy za nich z naszych podatków. Problem leży raczej po stronie samych ubezpieczonych!
Anglicy chodzą do lekarza 4 razy w roku, Polacy 7 razy, Austriacy, Szwajcarzy, Hiszpanie itd. gdzieś pośrodku. A my? Niemiec w przecięciu odwiedza lekarza aż 18 razy w roku.
Może to również jest powodem wzrostu składek. Kiedy w poniedziałek fryzjer jest zamknięty, ludzie idą do lekarza, tam w poczekalni jest ciepło, można porozmawiać z wieloma ludźmi.
Mój pomysł: Każda wizyta lekarska kosztowałaby 10% kwoty rachunku jako wkład własny, minimum 10 €. Jeśli suma przekracza 1% rocznej pensji brutto, nadwyżkowa kwota zostanie zwrócona. Wtedy ludzie nie pędziliby od razu do lekarza z powodu drobnostki.
Wszystko, co obecnie jest robione/myślane, mija się z celem, skupia się jedynie na skutkach. Dopóki nie nastąpi zmiana myślenia po stronie ubezpieczonych, sytuacja pozostanie bez zmian albo stanie się jeszcze gorsza.
Zasadniczo większość Niemców (nieładnie zgeneralizować, ale jednak trafne) ma podejście, że ubezpieczenie (niezależnie czy zdrowotne, na mienie czy inne) ma sens dopiero wtedy, gdy otrzymam przynajmniej podwójną wartość swojej składki.

Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata