Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Odzyskanie wartości akcji po kryzysie gospodarczym.

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ jestem dumny właściciel kilku akcji, interesuje mnie, kiedy można spodziewać się długotrwałego i zrównoważonego wzrostu moich akcji po kryzysie gospodarczym.

Mam akcje firm Bayer, Gildemeister i Telecom. Owszem, wszystkie moje akcje są już w fazie wzrostu, ale jakoś nie do końca ufam temu zawieszeniu broni. Byłbym o wiele spokojniejszy, gdybym wiedział, że w niedalekiej przyszłości nie będzie więcej załamań na giełdzie.

Pozdrowienia, Pianoman

Napisany przez Musterdepot
Cześć,
takie rzeczy naprawdę trudno przewidzieć z góry...
Biorąc pod uwagę duży wpływ Ameryki na niemiecką gospodarkę i fakt, że zaczynają tam popełniać te same błędy znowu, byłbym ostrożny.

Możesz utworzyć portfel testowy, aby zobaczyć, jak rozwija się twój portfel, gdy kupujesz coś nowego lub więcej istniejących akcji (możesz to zrobić np. za darmo na https://de.advfn.com)

Osobiście (ale proszę, nie słuchaj tylko mnie, bo nie jestem ekspertem ani analitykiem czy czymś podobnym) uważam, że Bayer jest szczególnie dobry, ponieważ zdaje się być blisko przełomu związku z patentem, co może doprowadzić do wzrostu cen akcji. Najlepiej śledzić wiadomości dotyczące swoich akcji.

Pozdrowienia

Napisany przez Moneyman

Byłbym o wiele spokojniejszy, gdybym wiedział, że w najbliższej przyszłości nie będzie już żadnych załamań na giełdzie.

Dobry wieczór Pianoman,

giełda i wiedza to dwa pojęcia, które nie pasują do siebie. Łącząc oba słowa, otrzymujemy poprawne słowo wiedza giełdowa.

Nawet jeśli brzmi to surowo:

Jeśli naprawdę chcesz być spokojny, istnieje bardzo proste rozwiązanie:

Sprzedaj akcje i zainwestuj kapitał w sposób konwencjonalny.

Jeśli chcesz je zachować, musisz być dobrze poinformowany, znać rynek, w który inwestujesz, i mieć cierpliwość.

Z poważaniem

Moneyman

Napisany przez Info-Kai

Chociaż wszystkie moje akcje znów rosną, to jakoś nie do końca ufam temu zawieszeniu broni. Byłbym o wiele spokojniejszy, gdybym wiedział, że w przyszłości nie będzie już żadnych załamań na giełdzie.

Cześć Pianomanie,

jeśli wiedziałbyś to, musiałbyś natychmiast sprzedać swoje akcje, ponieważ nie mógłbyś już na nich zarabiać. Szansa na dalszy zysk jest zapłatą za ryzyko kolejnych niepowodzeń, które podejmujesz.
Brak ryzyka straty = stopa zwrotu z rynku pieniężnego

Oczywiście jest to bardzo teoretyczne, ponieważ zawsze może się coś wydarzyć na rynku akcji.

Musisz obserwować te punkty:

1. Co robi cały rynek?
Twoje akcje nie będą w stanie temu przeciwdziałać, gdy cały świat zechce się pozbyć akcji, jak miało to miejsce w latach 2008-2009.

2. Jakie są działania przedsiębiorstw?
Innymi słowy: Czy obiecują one wyższe zyski w przyszłości?

Największe bezpieczeństwo przed dalszym spadkiem cen akcji osiąga się wtedy, gdy akcje kompletnie się zawalą i nikt nie będzie ich chciał. Niestety zawsze po fakcie można poznać ten moment (np. marzec 2003 i marzec 2009).

Powodzenia

Kai

Napisany przez Spasskasse
Witajcie wszyscy,
chętnie zgadzam się z moimi poprzednikami, że wydarzenia na giełdzie nie są w ogólności dokładną nauką i krajowe kursy giełdowe silnie zależą od amerykańskiego rynku, jednak istnieją pewne aspekty, które również należy wziąć pod uwagę:

- nawet w roku 2010 duże koncerny (głównie notowane w DAX) wciąż wypłacają wysokie zyski, mimo że rok 2009 był mniej udany, ale mimo to pozytywny (łącznie około 20 miliardów)
- posiadanie udziałów w akcjach ma obecnie również korzyść w postaci wysokiej dywidendy, ponieważ w porównaniu do pozornie atrakcyjnych obligacji rządowych jest znacznie wyższa
- Konkretnie o telekomunikacji i Bayerze:
akcje niemieckiej spółki Telekom AG charakteryzują się ogólnie stabilnym kursem oraz regularnością wypłat dywidendy - w ostatnim czasie niespodziewane spadki kursu zdarzały się rzadko, natomiast wzrosty niestety równie rzadko
co do akcji Bayer AG, aktualny raport z aktiencheck.de: Zapowiadany przez zarząd wzrost skorygowanego zysku na akcję do 2012 roku w wysokości średnio 10% rocznie wydaje się realistyczny w świetle bardzo dobrego portfela produktów. Trzyma się wartości godziwej 56,00 EUR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata