- ndz lut 28, 2010 10:24 am
Cześć wszystkim,
potrzebuję waszego wsparcia w ważnej kwestii.
Obecnie toczymy wstępne negocjacje dotyczące zakupu domu.
Cena zakupu prawdopodobnie wyniesie 190 000 €.
Od ubiegłego roku mam oszczędnościowy kontrakt hipoteczny na kwotę 75 000 € (wpłacono 32 000). Jeśli skorzystam z tej kwoty, firma oszczędnościowo-kredytowa proponuje mi spłacenie pożyczki w ciągu 11 lat po efektywnym oprocentowaniu 5,21% (rata kapitałowa wyniesie 436 €).
Kiedyś zdecydowałem się na wariant z niskim oprocentowaniem pożyczki.
Czy powinienem w obecnych warunkach pożyczkowych wypłacić zgromadzoną kwotę i doliczyć ją do kapitału własnego? Wolałbym wtedy finansować z większym kapitałem własnym + kredyt KFW + kredyt bankowy. Czy istnieje jakiś uzasadniony powód, aby skorzystać z kontraktu hipotecznego?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Dziękuję
Leśna Jagoda
potrzebuję waszego wsparcia w ważnej kwestii.
Obecnie toczymy wstępne negocjacje dotyczące zakupu domu.
Cena zakupu prawdopodobnie wyniesie 190 000 €.
Od ubiegłego roku mam oszczędnościowy kontrakt hipoteczny na kwotę 75 000 € (wpłacono 32 000). Jeśli skorzystam z tej kwoty, firma oszczędnościowo-kredytowa proponuje mi spłacenie pożyczki w ciągu 11 lat po efektywnym oprocentowaniu 5,21% (rata kapitałowa wyniesie 436 €).
Kiedyś zdecydowałem się na wariant z niskim oprocentowaniem pożyczki.
Czy powinienem w obecnych warunkach pożyczkowych wypłacić zgromadzoną kwotę i doliczyć ją do kapitału własnego? Wolałbym wtedy finansować z większym kapitałem własnym + kredyt KFW + kredyt bankowy. Czy istnieje jakiś uzasadniony powód, aby skorzystać z kontraktu hipotecznego?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Dziękuję
Leśna Jagoda