Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy umowa Riester będzie możliwa w przyszłej działalności gospodarczej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, obecnie jestem zatrudniony i myślę o zabezpieczeniu emerytalnym. Jednakże możliwe, że za 2-3 lata zdecyduję się na samozatrudnienie.

Co się stanie na przykład z umową Riester, jeśli teraz ją zawrę? A może lepiej nie zawierać takiej umowy ze względu na moje plany na przyszłość? Być może są tu ludzie o podobnych poglądach, którzy mogliby mi doradzić.

Napisany przez MaklerHH
Umowa Riestera może być kontynuowana tylko wtedy, gdy jesteś żonaty, twój małżonek także posiada umowę Riestera i jest bezpośrednio uprawniony do otrzymywania dodatku. Wtedy twoja umowa byłaby prowadzona jako tzw. umowa Huckeback.

W przeciwnym razie w twoim przypadku inne modele zabezpieczenia emerytalnego mogą być bardziej sensowne. Warto skorzystać z intensywnej porady. Jednak żadne forum nie jest w stanie tego zapewnić...

Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję bardzo, MaklerHH!!

Jeśli pojawią się dodatkowe pytania, skontaktuję się
bezpośrednio z Tobą!

Pozdrawiam, Conquerer

Napisany przez ADMCI4
Drogi pośrednik,

dlaczego mówisz takie bzdury.

Oczywiście, że Riester ma sens, nawet dla osób prowadzących działalność gospodarczą, a umowę Riester można kontynuować nawet bez konieczności zawierania małżeństwa. Jednakże bez dodatkowych świadczeń i ulg podatkowych.

Bez podatku od zysków kapitałowych. Czy słyszałeś kiedyś o tym?

Jednakże zgadzam się z pośrednikiem co do umowy Huckepack. Jeśli jesteś żonaty i twój partner pracuje na podstawie umowy o pracę objętej obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym, to jesteś pośrednio uprawniony do otrzymywania świadczeń i pomocy ze strony państwa pomimo prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Najlepsze życzenia

Napisany przez Gerd
Oczywiście, umowę Riester można kontynuować. Bez oszczędności podatkowych i dopłat, Riester nie ma sensu. Dla osób samozatrudnionych istnieją lepsze modele. Podatek belki. To, co dotyczy Riester, dotyczy również Rürup. Jednakże jako osoba samozatrudniona mogę odliczyć Rürup od podatku, ale nie mogę tego zrobić w przypadku Riester. Obydwie muszę opodatkować na starość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata