Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Poszukuję spółdzielni oszczędnościowo-kredytowej z korzystnymi warunkami kredytowymi.

Napisany przez ADMCI4
Mam obecnie umowę oszczędnościową na budowę z kasą oszczędnościową Wüstenrot (28). Podpisałem ją tylko dlatego, że w chwili podpisania umowy moim znajomym tam pracował. W zasadzie nie jestem zadowolony z warunków. Ponieważ planuję kupić lub zbudować za około 8–10 lat, szukam teraz kasy oszczędnościowej, która zaoferuje mi więcej za moje pieniądze.

Byłbym wdzięczny za jakąś radę oraz informację, czy będę mógł przenieść swoją umowę oszczędnościową możliwie jak najmniej szkodliwie.

Byłoby super!! ArnoB

Re: Poszukuję spółdzielni oszczędnościowo-kredytowej z korzystnymi warunkami kredytowymi.

Napisany przez C. Andreas

Ja (28) obecnie mam umowę oszczędnościową w Wüstenrot Bausparkasse. Podpisałem ją tam tylko dlatego, że w chwili podpisania pracował tam mój przyjaciel. W rzeczywistości nie jestem zadowolony z warunków. Ponieważ mogę sobie wyobrazić, że za około 8-10 lat kupię lub zbuduję, teraz szukam instytucji oszczędnościowej, która oferuje trochę więcej za moje pieniądze.

Może ktoś mi tu podpowie i powie, czy mogę przenieść swoją umowę oszczędnościową tam możliwie najmniej szkodliwie.

Byłoby świetnie!! ArnoB

Witam Panie ArnoB,

Możesz dowiedzieć się więcej o różnych instytucjach oszczędnościowych i ich stawkach, odwiedzając Bausparvergleich dla Bausparen Bausparverträge i Bausparkassen - Mein Bausparvergleich. Poza LBS, Schwäbisch Hall, Debeka i Huk znajdziesz tam wszystkie Kasy (10 instytucji oszczędnościowych).

Ważne jest, aby najpierw ustalić i odpowiedzieć sobie na pytanie, do czego potrzebujesz umowy oszczędnościowej?

Z Twojego oświadczenia można właściwie już wyczytać odpowiedź. W związku z tym jesteś oszczędzającym na finansowanie, który bardzo prawdopodobnie chce gromadzić kapitał własny i później będzie potrzebował stabilnego kredytu. Istnieją przyjemne opcje, jeśli poświęci się wcześniej czas na porównanie. Moim zdaniem ważne jest, aby wpłacić jak najmniej możliwe (30%) i zabezpieczyć jak najwięcej kredytu (70%). Wtedy 1% odsetki od oszczędności (plus premia mieszkaniowa) są w miarę porządane. W mojej opinii stawki 50% się nie opłacają.

Napisany przez Gerd
Cześć

Po pierwsze, jakie warunki Cię nie satysfakcjonują? Jaki to jest rodzaj taryfy? Zmiana powinna być rozważana ostrożnie. Warunki oferowane przez inne kasy oszczędnościowe zazwyczaj nie są tak korzystne, aby zrekompensować straty poniesione przy zmianie. Opłatę za zakończenie umowy, zwykle 1% sumy oszczędności, już zapłaciłeś. Jeśli korzystasz z jakichkolwiek dotacji, także znikną. Umowy oszczędnościowe nie można przenieść do innej kasy oszczędnościowej. Zaczynasz od nowa od zera. Więc ponownie opłata za zakończenie umowy.

Napisany przez NaTwoim13
Hej Arno B, jesteś już w jednej z najlepszych kas oszczędności budowlanych, jeśli chcesz mieć kiedyś kredyt hipoteczny. Skonsultuj się i zmień na Idealny Tarif XL, jeśli suma, którą masz teraz, przekracza 50 000 euro!!! W tym taryfie otrzymasz najniższe oszczędności (około 30 do 70%, czyli za każdy euro oszczędności dostaniesz 2 euro kredytu hipotecznego) oprocentowanie wynoszące później 2,8%!!!! Ale tylko jeśli potrzebujesz kredytu hipotecznego lub jesteś pewien, w przeciwnym razie zmień później, ponieważ w obecnym taryfie możesz mieć jeszcze opcję premii, której powinieneś się trzymać, jeśli nie potrzebujesz kredytu! Zmiana taryfy oznacza utratę premii! Niezależnie od tych uwag dotyczących samej kasy oszczędnościowej, żadna taryfa w Niemczech nie odrobi w ciągu 7-10 lat dotychczasowego okresu akumulacji (który jest decydujący dla przydziału i warunków, takich jak oprocentowanie, raty spłaty itp.)!!! Niezależnie od tego, że w Wüstenrot możesz zmieniać się między różnymi nowymi taryfami bez utraty dotychczasowego okresu akumulacji, a Wüstenrot ma już najlepsze taryfy!!!! Zwłaszcza nie ponownie te głupie opłaty manipulacyjne!!!!!! Zmiana wewnątrz taryf będzie cię kosztować (np. odjęcie odsetek kapitału początkowego, ponieważ stare taryfy oferowały wyższe odsetki kapitału początkowego, a nowe płacą mniej, różnica zostanie odjęta od pierwszego dnia, jednak będziesz korzystać z lepszych warunków przydziału przy ubieganiu się o kredyt), ale nigdy nie opłatę manipulacyjną, i jak opisano, szczególnie nie utracony okres akumulacji!!!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata