Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pomoc finansowa na budowę domu

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,

moich rodziców, mojego męża i mnie zastanawialiśmy się nad kupnem domu jednorodzinnego dla 1-2 rodzin ze względu na dzisiejsze czynsze. Nie mamy kapitału własnego. Posiadamy tylko dwie polisy ubezpieczeniowe na życie oraz umowę oszczędnościową mieszkaniową, która jeszcze nie jest uprawniona do alokacji.
Ostatnio byłem u swojego doradcy w LBS. Doradził mi, abym zawarła umowę oszczędnościową mieszkaniową z dodatkiem programu Riester. Według niego pozwoliłoby to zwiększyć kapitał własny, poprawić warunki finansowania i umożliwiłoby korzystniejsze spłaty. Mam już umowę Riester w jednym z towarzystw ubezpieczeniowych, która mogłaby zostać przeniesiona do umowy oszczędnościowej mieszkaniowej z dodatkiem programu Riester. Moje pytanie brzmi, czy to się opłaca? Czy mogą pojawić się jakieś wady? Czytając w internecie, zauważyłam, że może być problem z uzyskaniem wsparcia na zakup domu wielorodzinnego przy takiej kombinacji.
Pytania na pytania. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam

Daniela

Napisany przez Gerd
Hej,

Jeśli już masz rentę rządową, nie ma sensu zmieniać jej na tzw. Wohnriester. Ubezpieczyciel będzie chciał, abyś zapłacił za zmianę. W przypadku Wohnriester składki i dopłaty są wykorzystywane na spłatę. Jednakże, pod koniec skomplikowana jest kwestia podatkowa i może Cię wiele kosztować. Jeśli możesz sobie na to pozwolić, powinieneś pozostać przy swojej Riester i odseparować ją od finansowania. Wohnriester nie zwiększa twojego kapitału własnego o ani euro. Tak to działa. Oczywiście dofinansowywany jest jedynie używany przez ciebie mieszkanie.

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli teraz kupimy, pełne sfinansowanie byłoby lepszym wyborem. W przeciwnym razie najlepiej kontynuować płatności w moim dotychczasowym koncie oszczędnościowym budowlanym?

Pozdrawiam

Daniela

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tigerlily,

pozostaje pełne finansowanie, czy z dodatkowym dopłaceniem od państwa czy bez.

Środki zgromadzone w planie oszczędnościowym, które przed rozpoczęciem emerytury mają spłacić zakończoną hipotekę (inaczej nie da się ich początkowo wykorzystać, ponieważ wciąż nie istnieją, więc nie stanowią one kapitału własnego), muszą być obsługiwane na fikcyjnym koncie mieszkaniowym z oprocentowaniem 2%. Nie płacisz tego oddzielnie, tylko jest to prowadzone fikcyjnie, rosnąc rocznie o 2%, a kwotę tę musisz zwrócić z własnej kieszeni od momentu rozpoczęcia emerytury aż do 85. roku życia w ratach miesięcznych lub odsetkowana raz na starcie emerytury.

Jeśli twój doradca od oszczędności budowlanych nie powiedział ci tego, podczas gdy mówi, że od razu tworzysz kapitał własny, to albo próbuje cię oszukać, albo nie rozumie sam produktu. Obie te sytuacje powinny skłonić cię do niekorzystania z usług tego doradcy w kwestii odpowiedniego finansowania.

To tylko dodatkowo potwierdza moje zdanie na temat sensowności oszczędzania budowlanego, zwłaszcza w przypadku Wohnriester, przy finansowaniu nieruchomości!

Zmiana (w zależności od firmy) wiązałaby się z opłatą w okolicach 100 euro, składki i dopłaty przechodzą 1:1 w przypadku tak zwanej zmiany dostawcy, którą narzucił ustawodawca. W innym przypadku podzielam zdanie Gerda, zmiana nie ma sensu!!!!!

Pokaż to swojemu doradcy, może się do mnie odezwać ;-))

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

dziękuję bardzo za odpowiedź. Pełne finansowanie jest w porządku, ale czy naprawdę ma sens skorzystanie z programu Wohnriestern? Brzmi dosyć interesująco, że składki są wliczane w spłatę zadłużenia. Oczywiście chciałabym zostać w moim własnym domu, co jest warunkiem koniecznym przy Wohnriestern. Czy te umowy naprawdę mają sens?

Pozdrowienia

Daniela

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tigerlily,

Proszę przeczytaj wypowiedzi na temat Umowy Riester jako kapitału własnego na nieruchomość aby dowiedzieć się, co na ten temat myślę.

W swoim komentarzu wyraziłam swoje zdanie na ten temat, podobnie jak inni, i jasno stwierdzam, że nie ma to sensu, podając odpowiednie powody.

Gdzie leży problem z pełnym finansowaniem, jeśli dochód i zatrudnienie są odpowiednie, a kwoty na utrzymanie domu pozwalają na uzyskanie kredytu? Jak zastąpić brakujący kapitał własny, aby uzyskać atrakcyjne warunki kredytu pierwszego rzędu, przedstawiam w artykule kredyt hipoteczny pomimo innych bieżących kredytów.

Jeśli chcecie, możecie skontaktować się ze mną mailowo, chętnie przedstawię Wam - uwzględniając Waszą sytuację i początkowe założenia - jak może wyglądać taki koncept.

Napisany przez Gerd
Zgadzam się z opinią mojego poprzednika.

Napisany przez ADMCI4
@Noelmaxim: Bardzo dziękuję. Wysłałem Ci e-mail.

Napisany przez NaTwoim13
dziękuję i już odpowiedziałem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata