Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy opłaca się skorzystać z Wohn-Riester nawet jeśli już posiadam nieruchomość?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Staubwolke!

Dzień dobry!

Około dwa i pół roku temu podpisałem zwykłą umowę Riester, w ramach której moje pieniądze są inwestowane w udziały funduszy. Rok wcześniej kupiliśmy Dom jednorodzinny, który musimy jeszcze długo spłacać. W międzyczasie pojawił się model Wohn-Riester, o którym jednak nie wiem zbyt wiele. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy warto inwestować w Wohn-Riester, jeśli już kupiłem Dom.

Czy mogę później przeznaczyć kwotę oszczędności na dalszą spłatę kredytu? Czy mogę jakoś przekształcić moją ""stary"" umowę Riester, czy musiałbym ją wypowiedzieć?

Z poważaniem Staubwolke

Re: Czy opłaca się skorzystać z Wohn-Riester nawet jeśli już posiadam nieruchomość?

Napisany przez PI112
Cześć Staubwolke,

w Twoim przypadku można jasno powiedzieć, że Wohnriester, czyli finansowanie lub BSV, nie jest opłacalne. Ogólnie rzecz biorąc, dotacje są dostępne tylko dla nieruchomości przeznaczonych do własnego użytku, co w Twoim przypadku nie ma zastosowania, ponieważ obiekty te muszą być zbudowane po 01.01.2008 r. Dla Ciebie sprawa jest więc zamknięta. Ta kwestia jest zresztą często pomijana podczas doradztwa ze strony firm zajmujących się oszczędzaniem mieszkaniowym itp.

W zasadzie możesz jednak wciąż włączyć swój kontrakt do finansowania. Po wypłacie można bowiem dodatkowo skorzystać z jednorazowych sum, niezagrażających otrzymanej dotacji rzędu normalnych 30% wypłaty, pod warunkiem że suma zostanie użyta do spłaty kredytu na nieruchomość przeznaczoną do własnego użytku. Dotyczy to wypłat od ukończonego 60. roku życia.

Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ tworzone jest tzw. konto wartości mieszkalnej, z którego podatki są pobierane (które zostają przekazane spadkobiercom po śmierci).

Zapytaj swojego dostawcę o preferencyjne warunki finansowania, Allianz oferuje kredyty po obniżonej o 0,5% stopie oprocentowania do czterokrotnej zgromadzonej w umowie sumy.

Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata