Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: AMEX Gold Bugs Indeks WHEN HUI)

Napisany przez Karat
Chcę stopniowo zająć się moim wejściem na rynek złota. Najprostszym rozwiązaniem wydaje mi się zakup:

AMEX Gold Bugs Indx (HUI) Valor: 463927

W ten sposób uniknę dylematu wyboru tytułu.

Jestem świadomy, że:

- istnieje ryzyko walutowe związane z dolarem amerykańskim, ale zabezpieczenie tego ryzyka jest bardzo kosztowne

- złoto nie jest fizycznie przechowywane u mnie w piwnicy

Kto ma lepsze rozwiązanie?

Karat

Napisany przez ADMCI4
Nie mam również mądrzejszego rozwiązania! Zastanawiam się jednak, czy obecny moment jest odpowiedni. Moim zdaniem zależy to od tego, czy zamierzasz sprzedać krótkoterminowo (przed końcem roku), czy traktujesz to jako inwestycję długoterminową.

Cześć Karat,

Długoterminowo, jak wielokrotnie wspominał Marcus Fabian, kilka procent nie ma tak dużego znaczenia.

Krótkoterminowo uważam, że obecny moment jest wątpliwy. Tak, HUI stracił prawie 6% w ciągu ostatnich dwóch dni. Jednak moim zdaniem korekta jeszcze się nie zakończyła. Większość składników HUI nadal znajduje się na górnym końcu krótkoterminowego zakresu, a wiele z nich ma wartości od 30 do 50% powyżej MA200!

Dla mnie idealnym momentem na wejście byłoby HUI około 270. Oczywiście nie wiem, czy i kiedy HUI osiągnie 270. Ale dalsza korekta o około 10% nie byłaby niezdrowa!

Pozdrowienia,
Franz

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat Słyszałem, że ZKB planuje wprowadzić fundusz ETF na złoto (na początku marca) pierwszy w Szwajcarii

Napisany przez ADMCI4
Metale szlachetne trochę straciły w tym tygodniu.
Najlepiej poczekać, czy zauważysz lepszy punkt wejścia, bez względu na to, czy krótko- czy długoterminowy.

Napisany przez ADMCI4
ETF zostanie uruchomiony dopiero w połowie marca

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata