Hallo
W jakiej kolejności powinni budować swoje oszczędności emerytalne ich dzieci, nie można określić jednoznacznie. Mogę tylko wskazać różne możliwości wraz z ich za i przeciw. Warto zaznaczyć, że mówimy tutaj o oszczędnościach emerytalnych, a nie inwestycjach finansowych.
1. Riester: Dotacje, oszczędności podatkowe. W wieku emerytalnym: Jedna trzecia wypłacana jako kapitał, reszta w formie renty. Wszystkie wypłaty podlegają pełnemu opodatkowaniu.
2. Rürup: Oszczędności podatkowe (obecnie 70% składek, zwiększane co roku o 2%), powinny być wykorzystane dopiero po wyczerpaniu możliwości składania składek na Riester. W wieku emerytalnym: Od 2040 roku pełne opodatkowanie, przedtem zgodnie z zasadą kohort GRV. Tylko wypłata renty
BAV: Niezależnie od Riester i Rürup. Oszczędności na podatkach i składkach społecznych. W wieku emerytalnym: Opcjonalnie renta lub wypłata kapitału. Wypłaty podlegają pełnemu opodatkowaniu. Na wypłaty muszą być także odprowadzone aktualne składki na
ubezpieczenie zdrowotne.
Prywatna emerytura: Brak dofinansowania. W wieku emerytalnym opcjonalnie wypłata kapitału lub renta. Przy wypłacie kapitału od 60. roku życia 50% zysków podlega opodatkowaniu. Przy wypłacie renty 18% renty jest zaliczane do dochodu i musi być opodatkowane.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Każdy z tych 4 modeli może być oczywiście wykorzystany w różnych formach.