Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: W jaką walutę zainwestować pieniądze?

Napisany przez DK6487
Cześć ludzie,

jestem totalnym laikiem i będę wdzięczny za wszelką radę... już z góry dziękuję.

Moje pytanie brzmi, czy nie byłoby mądre, a także bezpieczniejsze (biorąc pod uwagę to, co się obecnie dzieje w Europie) zainwestować swoje pieniądze w inną walutę na banku, na przykład w dolara, który długoterminowo prawdopodobnie jest bezpieczniejszy niż euro, lub w CHF, który jest uważany za bardzo stabilną walutę. Na pewno muszą istnieć bezpieczne alternatywy dla euro... mam na myśli, że jeśli misja euro zawiedzie, jeśli nie zawiodła już wcześniej, trzeba wcześniej szukać bezpiecznych alternatyw, prawda??? W przeciwnym razie cała kasa, na którą ciężko pracowałeś, nagle straci swoją wartość.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Napisany przez witra
Cześć,

Istnieje wiele różnych sposobów, w jakie można ulokować swoje pieniądze. Ponieważ Europa obecnie przeżywa średniokryzysową sytuację, rozważenie możliwości przeniesienia swoich środków do innej waluty ma sens. Warto zainteresować się szczególnie walutami o niskim zadłużeniu państwa, takimi jak na przykład Australia (AUD), Szwajcaria (CHF). Osobiście preferuję kraje posiadające zasoby surowców. Australia, Norwegia, Kanada. Poziom oprocentowania w tych krajach, zwłaszcza w Australii, jest znacznie wyższy niż u nas. Nie pozostawiłbym pieniędzy jedynie na koncie bankowym, lecz zainwestował je w obligacje typu AAA.

Napisany przez ProperSoul
Cześć,
nie wiem teraz, jak istotne to jest, ale zanim zdecydowałbym się na przechowywanie moich pieniędzy w innych walutach, zdecydowałbym się na przechowywanie ich w złocie. Złoto jest przecież najstabilniejszą walutą na świecie. I złoto zawsze ma swoją wartość. Oczywiście, złoto nie jest obecnie tanie, ale większość ekspertów uważa, że jego cena w długim okresie osiągnie nowe szczyty. Inwestycja teraz może się więc opłacać, jeśli planujesz długoterminowo.

W przypadku innych papierowych walut może się zdarzyć, że stracą one na wartości. Przykładem z przeszłości jest np. Włochy (pod koniec istnienia liry włoskiej kurs wynosił około 1000 lir = 1 marka niemiecka), które doświadczyły skrajnej inflacji.

Ostatecznie każdy musi sam zdecydować, co zrobić.

Pozdrawiam
ps

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata