Ostatnio przekształciłem mój zwykły kontrakt renty Riester na kontrakt renty mieszkaniowej Riester. Mamy własny
Dom, który nie został jeszcze spłacony, i liczę na korzystne
kredyty z tego kontraktu oraz trochę podwyższenie renty w przyszłości. Jak jednak jest z kontraktem Riester mieszkaniowym w obecnej sytuacji kryzysu
euro? Czy nadal będę miał prawo liczyć na korzystne oprocentowanie przez kasy oszczędnościowo-kredytowe, czy może one wzrosnąć, aby zrekompensować stratę wartości dla kasy oszczędnościowo-kredytowej? Czy Riester w ogóle ma teraz sens?
Cześć,
kilka dodatkowych uwag z mojej strony.
Bausparen to konserwatywna forma inwestycji o bardzo wysokim stopniu bezpieczeństwa. Po podpisaniu umowy i zapłaceniu opłaty za jej zawarcie warunki, a. środków na rachunku i b. warunki dotyczące pożyczki, są ustalone na stałe. Niezależnie od tego, jak długo trwa umowa oszczędzania budowlanego, czy to 3 lata czy 99 lat.
Bezpieczeństwo zapewnia fundusz kas oszczędnościowo-kredytowych oraz system gwarancji depozytów.
Jeśli chodzi o temat Riester mieszkaniowy:
Z tego, co Pani przedstawiła, można wnioskować, że liczy Pani na to, że po otrzymaniu środków z Riester mieszkaniowego będzie można spłacić część długu hipotecznego. Jest to tylko częściowo prawdą.
a. Można wziąć całą wypłatę, jeśli kupuje się nowy obiekt z zachowaniem możliwości korzystania ze wsparcia finansowego
b. W Pańskim przypadku można skorzystać z bezpiecznego pod względem oprocentowania
kredytu, ponieważ jest to spłata długu. Wszystko to odbywa się bez wsparcia finansowego. Oznacza to, że Państwa środki (w tym wsparcie) należy przenieść na nowy kontrakt Riester (bez względu na rodzaj) (jest to okres przypisania w roku x dla Pańskiej restrukturyzacji zadłużenia)
Więcej informacji, w tym broszura od stowarzyszenia pod adresem:
Wsparcie mieszkaniowe - Riester na własne mieszkanie z oszczędzaniem budowlanym dla bezpiecznej stopy zwrotu