Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata terminowa

Napisany przez t.z
Cześć

Chciałbym zainwestować pieniądze na rachunku oszczędnościowym, ponieważ będę ich potrzebował w ciągu następnych miesięcy. Niestety mam jeszcze kilka pytań:

Na przykład jeśli rachunek oszczędnościowy ma oprocentowanie 2,25% w skali roku i wypłaca je co kwartał, czy oprocentowanie roczne jest dzielone przez 4, a kwartalnie pobrana kwota jest oprocentowana?

Co się stanie, jeśli oprocentowanie zmieni się w trakcie kwartału? Czy wtedy zostanie podjęte aktualne oprocentowanie na koniec kwartału i ponownie podzielone przez 4, ze względu na kwartalne wypłaty?

Pozdrowienia

Napisany przez Ephedra
Nie jestem pewien, ale podejrzewam, że jeśli stopa procentowa zmienia się w ciągu kwartału, oblicza się ją jako średnią stopę procentową.

Oprocentowanie roczne jest dzielone przez 4, aby uzyskać kwartalne oprocentowanie.

(Wpływ odsetek składanych pojawia się dopiero po wypłacie odsetek) Obliczenia bardziej przypominają szereg geometryczny niż funkcję wykładniczą.

Popraw mnie, jeśli się mylę.

Napisany przez Sergio
Odsetki są naliczane od średniej wartości kapitału na koncie w ciągu kwartału. Rzeczywista stopa procentowa już istnieje, nawet jeśli nie ma to większego znaczenia w przypadku stóp procentowych poniżej inflacji. konto oszczędnościowe doskonale nadaje się do krótkoterminowego odkładania lub oszczędzania. Jeśli chodzi o długoterminowe inwestowanie, na pewno trzeba coś zyskownego postawić na szali.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata