Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Sprzedam ubezpieczenie na życie..?

Napisany przez sirbender
Cześć,

kupiłem koniec 2003 roku polisę na życie w BBBank. Sprzedali oni polisę Karlsruher Versicherungen i widocznie prowizja była odpowiednia.

W każdym razie... w międzyczasie wkładałem tam miesięcznie 60-70 euro (w zeszłym roku zmniejszyłem do 20 euro miesięcznie) i jeśli teraz zdecydowałbym się zrezygnować, Karlsruher twierdzi, że dostałbym 1600 euro, pomimo że wpłaciłem znacznie więcej.

Usłyszałem, że takie polisy można również odsprzedać i uzyskać więcej pieniędzy bez ponoszenia znaczącej straty. Czy wiecie może coś dokładniej na ten temat? Macie doświadczenie?

Dzięki,
sb

Napisany przez juergen388
Cześć, jak długo jeszcze trwa umowa? Chyba nie opłaca się sprzedawać, ponieważ wartość wykupu jest zbyt niska. Wartość wykupu powinna wynosić przynajmniej 10000 € i umowa powinna zakończyć się w ciągu najbliższych 10 lat. Wówczas możesz otrzymać około 30% więcej niż wartość wykupu. Możesz także zawiesić swoje ubezpieczenie na życie, czyli nie płacić już składek.

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Sirbender,

na rynku ubezpieczeń, moim doświadczeniu, można uzyskać około 5-7% powyżej wartości wykupu polisy. Warunki sprzedaży polis na życie i emerytalnych są bardzo zróżnicowane w zależności od kupującego. Sprzedaż polisy nie jest zatem uniwersalnym rozwiązaniem.

Jednakże nie mogę ci dalej pomóc, ponieważ nie wyjaśniasz wystarczająco powodów, dla których chcesz zrezygnować z polisy. To, że po 7 latach ubezpieczenie na życie nie zapewnia wartości wykupu wyższej niż wpłacasz, nie jest nietypowe. W ciągu ostatnich lat opłaciłeś już koszty początkowe, płacisz część składki za ryzyko zgonu i pozostała część jest oszczędzana.

Wróćmy do pytania: dlaczego chcesz zrezygnować? Jeśli zrezygnujesz z ochrony na wypadek śmierci i to nie jest szczególnie złe ubezpieczenie (nie mam doświadczenia z BBBank), prawdopodobnie nie wyjdziesz na tym lepiej z nowym ubezpieczeniem emerytalnym. Witaj ponownie w kosztach początkowych.

Proszę, zrób miłosną przysługę i skonsultuj się z agentem ubezpieczeniowym, zanim zdecydujesz się zrezygnować.

Napisany przez pmk
Jeśli dobrze cię rozumiem, chcesz zrezygnować lub sprzedać ze względu na zyskowność. Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że początkowe trudności finansowe, które trzeba pokonać, są typową cechą ubezpieczeń na życie z elementem inwestycyjnym. Nie twierdzę, że wkrótce nastąpi gwałtowny wzrost zysków z twojej polisy. Ale zastanów się, że strat z ostatnich 7 lat i tak nie odzyskasz. Jeśli teraz zrezygnujesz (lub ewentualnie sprzedasz za niewielką kwotę więcej), stracisz udziały w nadwyżkach końcowych. To właśnie one stanowią znaczną wartość dodaną ubezpieczenia na życie z elementem inwestycyjnym. Nie zapominaj także o gwarantowanej stopie zwrotu i korzyściach podatkowych z twojej starej polisy. Mógłbym polecić Ci teraz oprogramowanie do analizy ubezpieczenia na życie z elementem inwestycyjnym, ale obawiam się, że twój kontrakt nie jest jeszcze wystarczająco długi, aby umożliwić rzeczywiste prognozy wyników.

Napisany przez Gerd
Cześć

Ogólnie muszę się zgodzić z moimi poprzednikami. Nie trzeba mieć ubezpieczenia na życie z kapitałem. Pytanie brzmi właściwie, czego chciałeś tym osiągnąć. Ponadto wypłata kapitału z tego rodzaju ubezpieczenia jest zwolniona z podatku. Z tego samego powodu kolejna wpłata może być sensowna. Niestety, stare umowy praktycznie nie można zmienić. Sumy w przypadku śmierci nie można wypowiedzieć. Nie stanowią one części umowy, lecz są jej integralną częścią.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata