Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: kredyt samochodowy dla praktykanta z poręczycielem.

Napisany przez Beckstoere
Dzień dobry!

Mój obecny pojazd kończy swój żywot, dlatego chcę kupić nowy samochód.

Mam 20 lat, mieszkam sam i jestem na drugim roku nauki. Dodatkowo mam dodatkową pracę i muszę dojeżdżać do obu miejsc pracy na kilometry, co nie byłoby możliwe komunikacją miejską (zbyt czasochłonne, uciążliwe i drogie).

Ponieważ ciężko pracuję i dużo podróżuję, chcę sobie pozwolić na coś, dlatego chcę nowy samochód. Znalazłem taki, który mi się podoba i na który stać mnie (miesięczne koszty itp.).

Teraz pojawia się problem z finansowaniem, jako praktykant nie jest to takie proste. Moja mama zaoferowała się stać się poręczycielem, ale sprzedawca samochodów mówi, że nie da rady, że musi ona wskoczyć jako kredytobiorca. Ja jednak nie chcę tego, bo stoję na własnych nogach od dwóch lat i przecież już robi dla mnie przysługę biorąc na siebie tę odpowiedzialność w razie potrzeby. Banki partnerskie mojego dealera to Santander i inny, ale nie pamiętam nazwy.

Czy to prawda, że kredyty samochodowe są trudniejsze do uzyskania jako praktykant pomimo poręczyciela? Może macie jakieś wskazówki, jak inaczej można to zrobić?

Napisany przez 2Bolitho
Jestem zdecydowanie przeciwny kredytom na samochody lub inne konsumpcyjne cele finansowe. Jest po prostu zbyt drogo, a zwłaszcza w przypadku samochodu dochodzi jeszcze utrata wartości. Z ekonomicznego punktu widzenia mało sensowne. ... ale to nie moja decyzja.

Porozmawiaj więc ze swoim bankiem domowym lub spróbuj znaleźć odpowiedni kredyt w internecie. Być może jest on jeszcze tańszy i oferuje Ci korzyści, jakich oczekujesz. Przy pomocy Google i innych możesz znaleźć porównania i oferty. ... i być może jako płacący gotówką możesz uzyskać lepsze warunki przy zakupie samochodu.

Napisany przez Beckstoere
Wiem, jednakże przeanalizowałem wszystkie za i przeciw, i dla mnie to ma po prostu więcej korzyści. Ponadto moi rodzice popierają moją decyzję i w razie potrzeby, jak już wspomniałem, wspomogliby mnie.

Chciałbym skorzystać z finansowania balonowego, co oznacza, że wpłacę 1000€, okres kredytowania wyniesie dwa lata, a następnie będę płacił balonową ratę w wysokości 8800€. Zdecydowałem się na to, ponieważ wówczas zakończę moje szkolenie i ewentualnie wyjadę za granicę. Ponadto przy takim okresie kredytowania miesięczne raty są niskie. Jeśli jednak zdecyduję się zatrzymać samochód, zajmę się kwestią dodatkowego finansowania w odpowiednim czasie.

Wiem, to dość nietypowe, ale wszystko dokładnie policzyłem i po prostu bardziej opłaca mi się kupić nowy samochód z gwarancją mobilności i ogólną gwarancją niż używany.

Problemem przy zwykłych bankach jest to, że nie mogę skorzystać z finansowania balonowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata