Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy otrzymuje się zasiłek dla bezrobotnych po okresie próbnym?

Napisany przez ADMCI4
Hej wszystkim,

Jestem bezrobotny od czterech miesięcy i mam teraz szansę dostać nową pracę. Jednak jest to zupełnie inna branża niż ta, w której dotychczas pracowałem. Dlatego nie jestem pewien, czy to naprawdę jest właściwe dla mnie. Podobno mam sześć miesięcy okresu próbnego.

Co się stanie, jeśli w tym czasie zorientuję się, że to nie jest odpowiednie dla mnie i zrezygnuję z pracy na koniec okresu próbnego? Czy w ogóle mam prawo do zasiłku dla bezrobotnych, i jeśli tak, na czym to polega? Na wynagrodzeniu z okresu próbnego czy na moim poprzednim wynagrodzeniu?

Pozdrowienia.

Re: Czy otrzymuje się zasiłek dla bezrobotnych po okresie próbnym?

Napisany przez neugierig
Cześć Mikael, gdy rozwiążesz umowę o pracę, niezależnie od tego, czy jesteś w okresie próbnym czy w stałym stosunku pracy, otrzymasz blokadę zasiłku dla bezrobotnych na 3 miesiące od urzędu pracy. Wynika to z § 144 ustawy SGB III. Twój zasiłek dla bezrobotnych zależy w przeciwnym razie od tego, czy spełniasz warunki uprawniające zgodnie z § 118 ustawy SGB III oraz od twojego wynagrodzenia bazowego zgodnie z § 131 ustawy SGB III. Zakładam, że spełniasz warunki uprawniające. Wynagrodzenie bazowe to w uproszczeniu średnie wynagrodzenie brutto z ostatnich 2 lat, które służy jako podstawa do obliczenia składki ubezpieczeniowej na bezrobocie w tym okresie. Jako singiel otrzymasz 60% średniego wynagrodzenia netto z ostatnich 2 lat, a jeśli jesteś żonaty lub masz dziecko, otrzymasz 65% zasiłku dla bezrobotnych. Ale jak już wspomniałem, to jest uproszczone, ale w przybliżeniu tak to wygląda. Jeśli chcesz to dokładnie sprawdzić, to zajrzyj do ustawy i przelicz to Pozdrowienia, frank ____________________________ Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami wewnętrznymi dotyczącymi oszczędzania | Popełnić błąd i nie poprawić go - to dopiero znaczy popełnić błąd.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata