Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: odpowiedzialność za działanie lub zaniechanie w służbie lub urzędzie

Napisany przez haaber73
Cześć,

potrzebuję ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej dla swojej rodziny (małżeństwo z 1 dzieckiem (3 lata)). Ponieważ jestem funkcjonariuszem policji, potrzebuję jednocześnie ubezpieczenia od odpowiedzialności służbowej lub urzędowej.

Gdzie mogę znaleźć porównanie cen dla tego ubezpieczenia? W przypadku popularnych dostawców wydaje się, że chodzi zawsze tylko o czystą prywatną polisę odpowiedzialności cywilnej.

Czy naprawdę potrzebna jest polisa odpowiedzialności służbowej? Jeśli jestem dobrze poinformowany, chodzi tylko o zabezpieczenie się przed rażącym niedbalstwem i grożącym z tego tytułu regresem od pracodawcy, czy tak?

Dzięki,

Bernd

Napisany przez Mike Spezi
Witaj,

jako funkcjonariusz policji potrzebujesz ubezpieczenia OC / NNW.
To nie kosztuje majątku.

Tutaj do przeczytania: Debeka Ubezpieczenia - oszczędzanie na cele mieszkaniowe: przykład obliczeń

W razie dodatkowych pytań jestem do Twojej dyspozycji.

z poważaniem
mike

Napisany przez neugierig
Cześć haber73

Dla ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej służbowej lub zawodowej nie ma prawdziwych kalkulatorów porównawczych. Prawdopodobnie dlatego, że nie jest to zbyt często zapytywane. Większość porównań wykonują tylko nauczyciele lub pracownicy administracyjni.

Zdarza mi się być czasem pytany o ten temat i ponieważ jestem leniwy i nie zawsze chcę się za to zabierać od nowa, przygotowałem 4 taryfy. Nie twierdzę, że jest to pełny przegląd rynku. Mimo to są tam kilka interesujących ofert.

Pozdrawiam, frank

Mój blog | Informacje na temat ubezpieczeń z cennymi wskazówkami dla oszczędnych |

Popełnić błąd i nie poprawić go - to dopiero znaczy popełnić błąd.

Napisany przez Gerd
Cześć
Policjant nie zawsze potrzebuje ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej. Wszystko zależy od tego, jaką konkretnie pracę wykonuje. Za szkody odpowiada pracodawca. Tylko w przypadku rażącego niedbalstwa lub z premedytacją mogą pojawić się roszczenia regresowe. Pytanie brzmi, czy własne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej faktycznie wypłaci odszkodowanie.

Napisany przez neugierig
Policyjny urzędnik nie musi koniecznie mieć ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej służbowej.

Nikt nie musi koniecznie mieć prywatnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, musi tylko być w stanie ponieść konsekwencje.

Ale faktem jest, że każdy urzędnik musi liczyć się z roszczeniami zwrotnymi w przypadku celowej lub nieumyślnej zaniedbań obowiązków służbowych zgodnie z § 839 kodeksu cywilnego. A kto może twierdzić, że jest w stanie wykluczyć zaniedbanie w 100%?
Oczywiście nikt nie jest w stanie przewidzieć, czy te roszczenia odszkodowawcze w ogóle zostaną wystawione. Ale tak właśnie jest zawsze, także w sferze prywatnej.

I nie trzeba pytać, czy prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności służbowej wypłaca, ale trzeba sprawdzić warunki. To właśnie tam jest napisane, czy i kiedy wypłacają.

Podsumowując, muszę powiedzieć, że Twój komentarz w kontekście zapytania nie wnosi żadnej jasności. Wręcz przeciwnie, niepewność jest wprowadzana przez zawoalowane aluzje i pytania.

Nie mam problemu z tym, gdy ktoś kwestionuje pewien stan rzeczy. Ale jako absolutne minimum, można by oczekiwać, że te wątpliwości zostaną uzasadnione. Czyż nie?

Pozdrawiam serdecznie, frank

Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach ze wskazówkami od insidersów jak oszczędzać |

Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero oznacza naprawdę popełnić błąd.

Napisany przez Gerd
Wtedy muszą Państwo dokładnie przeczytać. Napisałem, że w przypadku niedbalstwa i umyślności pracodawca może dochodzić regresu. Jest to jednak raczej wyjątek. Czy własne ubezpieczenie OC zapłaci, nie zależy tylko od warunków ubezpieczenia. Sami to wiecie. Po prostu sprzeciwiłem się zdaniu, że policjant potrzebuje odpowiedzialności służbowej, ponieważ to po prostu nie odpowiada prawdzie.

Napisany przez neugierig
Po prostu sprzeciwiłem się temu, że funkcjonariusz policji potrzebuje obowiązkowego ubezpieczenia służbowego. Ponieważ to po prostu nie odpowiada prawdzie.

Dlaczego więc funkcjonariusz policji nie potrzebuje obowiązkowego ubezpieczenia służbowego?

Pozdrawiam, frank

Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami od insidera o oszczędzaniu |

Popełnić błąd i nie poprawić go - dopiero to jest naprawdę popełnić błąd.

Napisany przez Gerd
Dlaczego on jej potrzebuje?

Napisany przez neugierig
Przypuszczam, że nie kwestionujesz Kodeksu cywilnego!
Zgodnie z § 839 ust.1:

Odpowiedzialność za naruszenie obowiązku służbowego
(1) Gdy funkcjonariusz umyślnie lub z nieuwagą narusza obowiązek służbowy wobec osoby trzeciej, musi on odpłacać tej osobie powstałą z tego szkodę. Jeśli tylko funkcjonariusz ponosi winę za nieuwagę, może być pociągnięty do odpowiedzialności tylko wtedy, gdy poszkodowany nie może uzyskać odszkodowania w inny sposób.

A policjant to na pewno funkcjonariusz, prawda?

Chętnie powtórzę i zapytam Cię ponownie:
Czy ktoś może wykluczyć nieumyślne działanie?

Widzisz, już uzasadniłem moje stanowisko. Ale chciałeś także wyjaśnić, dlaczego nie potrzebuje go .

Pozdrawiam, frank

Mój Blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami od insidersów dotyczącymi oszczędzania |

Po popełnieniu błędu i niepoprawieniu go - to dopiero jest prawdziwy błąd.

Napisany przez Gerd
O.K. Przejdźmy do sedna. Nikt nie potrzebuje ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej od ochrony prawnej. Niemniej jednak wielu je ma. Często nie wiedzą nawet do czego służy. To prawda, służy do własnego zabezpieczenia finansowego. Dlatego też ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w pracy może być ważne. Podkreślam - może być. Jednak nie jest konieczne. Zgadza się Pani/Pan ze mną, że przypadki, w których obowiązuje ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w pracy, są znikomie mniejsze w porównaniu do ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Dlatego sprzeciwiam się stereotypowi, że jest ono niezbędne. Ludziom trzeba wyjaśnić do czego konkretny produkt jest dobry, a następnie każdy powinien sam zdecydować, czy chce z niego skorzystać. Jednakże jest to postrzegane tak, jakby bez ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w pracy nie było możliwe. Osoba zadająca pytanie pytała się przecież, czy w ogóle jej potrzebuje.

Napisany przez neugierig
Tutaj wydaje się, że bez ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej się nie obejdzie. Osoba zadająca pytanie zapytała przecież, czy w ogóle jej potrzebuję.

Nie, to nie jest poprawne. Nigdy nie twierdziłem, że można się bez niej obejść. Właśnie to napisałem w moim drugim poście w tym wątku i chętnie to powtórzę:

Nikt nie musi koniecznie mieć prywatnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, ale musi być gotowy na konsekwencje.

Chcę podkreślić jeszcze jedną kwestię. Nie mam problemu z tym, że ktoś widzi sytuację inaczej niż przeciętny człowiek. Często mam swoje własne zdanie, które niekoniecznie pokrywa się z normą. Ale proszę tłumaczyć i uzasadniać.

Prosty twierdzenie nie jest konieczne, bez niczego więcej, jest po prostu zbyt ubogie. Nikt z tego niczego nie zrozumie.

I to samo dotyczy stwierdzenia, czy własne ubezpieczenie faktycznie wypłaci odszkodowanie.

Pozdrawiam, frank

Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami insidrerskimi na temat oszczędzania |

Popełnić błąd i go nie skorygować - to dopiero jest prawdziwy błąd.

Napisany przez fvf-makler
Cześć haaber73,

Widzisz to dobrze, że ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej jest wymagane tylko w przypadku rażącego zaniedbania. Ale czym jest rażące zaniedbanie? Ponieważ nie ma na to katalogu, takie roszczenia odszkodowawcze często trafiają do sądu. W efekcie może się okazać, że brak ubezpieczenia może być kosztownym przedsięwzięciem.
Jako funkcjonariusz policji korzystający z pojazdów służbowych, zaleca się także zawarcie/dodanie ubezpieczenia regresowego na pojazd służbowy, co najmniej do wysokości rekompensaty wymienionej przez pracodawcę.

Osobiście uważam, że posiadanie wszechstronnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej (odpowiadającego potrzebom) jest obowiązkiem. Nie tylko chronisz się przed stratami finansowymi, ale także myślisz o poszkodowanych.

Jeśli przyjmiemy, że liczba ubezpieczeń na życie/na nieruchomości w Niemczech przekracza 70 mln, ale ponad 30% populacji nie ma ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.
Warto się nad tym zastanowić.
Co z tego, że budujesz kapitał, jeśli niewielka nieostrożność stawia go pod znakiem zapytania.

fvf-makler

Napisany przez Gerd
Cześć

Zgadzam się z tobą. Chciałem tylko wyjaśnić, że ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, w jakiejkolwiek formie, nie jest obowiązkowe. W przeciwieństwie do obowiązkowego ubezpieczenia komunikacyjnego, jest to decyzja osobista.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata