Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Składki na prywatne ubezpieczenie zdrowotne

Napisany przez ADMCI4
Cześć, istnieje możliwość, że mój mąż w tym roku osiągnie dochód, który pozwoli mu zabezpieczyć się także w prywatnej ubezpieczalni zdrowia. Mam własny dochód i nadal będę ubezpieczona w publicznej ubezpieczalni zdrowia. Nasze trzy dzieci mogłyby wtedy przejść także do prywatnego ubezpieczenia. Do tej pory zawsze myśleliśmy, że składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego są szalenie wysokie, dlatego nie zajmowaliśmy się nimi bliżej. Teraz jednak dowiedzieliśmy się od znajomych, że składki nie zawsze muszą być tak wysokie. Jaka byłaby składka do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego dla mojego męża i trójki dzieci przy miesięcznym dochodzie brutto 4300 euro? Pozdrowienia, Angelina

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Angelina, niestety twoje wyobrażenia o zdolności do objęcia prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym nie są do końca trafne. Po pierwsze, wysokość składki w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym jest zupełnie niezależna od dochodu twojego męża. Jest to istotne jedynie w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego obowiązkowego. W przypadku prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego decydujące są jedynie następujące czynniki: 1. Wiek zgłaszającego 2. Stan zdrowia 3. Wybrane taryfy Widać więc, że bez dalszych informacji nie można stwierdzić, czy będzie to droższe czy tańsze. Jedno jest pewne, świadczenia zdecydowanie będą lepsze. Warto również zauważyć, że darmowe ubezpieczenie rodzinne dla dzieci, które miałaś dotychczas w ubezpieczeniu obowiązkowym, nie jest możliwe w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym! Dla 3 dzieci potrzebne będą dodatkowe ubezpieczenia. W tym momencie zaczynają się problemy z kosztami. Czy dzieci mogą pozostać w ubezpieczeniu rodzinym, z reguły nie jest to możliwe w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Proszę skonsultować się na ten temat z ubezpieczycielem publicznym. Piszesz, że twój mąż osiągnie potrzebny dochód. To jednak nie oznacza automatycznie, że będzie mógł być ubezpieczony prywatnie. Oto kilka informacji odnośnie warunków zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia w ubezpieczeniu zdrowotnym obowiązkowym: Aby móc ubezpieczyć się prywatnie, musisz przekonać swojego pracodawcę do wypłacenia odpowiedniego wynagrodzenia! Musisz udowodnić, że przez 3 lata zarabiasz powyżej granicy ubezpieczenia / rocznego wynagrodzenia granicznego. Jeśli nie spełniasz tych warunków, jako pracownik jesteś automatycznie objęty obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym. Polecam najpierw zawarcie dodatkowych ubezpieczeń w ramach ubezpieczenia publicznego oraz w przypadku spełnienia warunków do przejścia na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, rozważ dodanie klauzuli oczekiwania. Klauzula oczekiwania zapewnia ci możliwość późniejszego przystąpienia do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Przy składaniu wniosku o prywatne ubezpieczenie zdrowotne musisz przejść ocenę ryzyka lub podać informacje o stanie zdrowia. Jeśli objęłaś klauzulą oczekiwania w obecnym momencie i cieszysz się dobrym zdrowiem, zamarznięty zostanie twój aktualny stan zdrowia i nawet w przypadku późniejszych chorób będziesz mógł/a skorzystać z tego ubezpieczenia. Klauzula oczekiwania jest dostępna już od 1 euro miesięcznie! Pozdrawiam, Mike

Napisany przez Winky
Cześć Angelina, Mike miał rację ze swoim ostrzeżeniem. Jednak dzięki nowemu rządowi okres oczekiwania dla pracowników na zmianę do ubezpieczenia prywatnego nie wynosi już trzech, a jednego roku, po raz pierwszy od 1.1.2011 r. Zmiana jest możliwa już w 2011 roku nawet przy znacznie niższych dochodach. Stara granica obliczeniowa: 49 950 €, czyli 4 162,50 € miesięcznie. Nowa granica obliczeniowa: 44 550 €, czyli 3 712,50 €. Bądź ostrożny w rozmowie z ubezpieczycielem! Podobnie jak pośrednicy ubezpieczeń prywatnych szukają nowych klientów, tak pracownicy (nie doradcy!) kas chcą zatrzymać klientów z wysokimi dochodami! Dlatego należy słuchać obu stron i konfrontować się również z twierdzeniami drugiej strony! Jak powiedział Mike, jeśli już ktoś przejdzie na prywatne ubezpieczenie, to twój mąż i najprawdopodobniej także dzieci, a nie tylko twój mąż. Powinnaś przejrzeć historię chorób twojego męża i dzieci z ostatnich 5 lat, a w niektórych prywatnych firmach ubezpieczeniowych dotyczących szpitali nawet do 10 lat. Jeśli jesteś zdrowa po jakimś wyleczeniu wypadku, masz swojego lekarza domowego i dentystę, to ok. Jeśli są regularne problemy z kręgosłupem, ciśnienie krwi itp. - OSTROŻNIE z przejściem na prywatne ubezpieczenie! Angelina, napisałaś, że twój mąż pracuje w dużej pracowni architektonicznej - tam często można znaleźć bardzo atrakcyjne oferty grupowe finansowe, jeśli kilku pracowników chce ubezpieczyć się prywatnie z zabezpieczeniem finansowym w razie choroby (to jest zasiłek chorobowy od prywatnych firm ubezpieczeniowych), dodatkowymi prywatnymi polisami uzupełniającymi ofertę kasową i/lub pełnymi polisami prywatnymi. Często mniejsze ubezpieczalnie wzajemne są bardziej pomocne niż znane duże towarzystwa ubezpieczeniowe. Należy pamiętać, że pracodawca płaci do pewnej granicy (składka do kasy) składkę na pełne ubezpieczenie prywatne w wysokości 50%. Aby porównać ochronę, często należy dodać składkę z dodatkowych prywatnych polis do składki ubezpieczenia kasowego. Szef nie płaci za te składki. Na początku może się to wydawać drogie, gdy dzieci są również ubezpieczone - ale to jest kwestia świadczeń, a nie samej składki. Dodatkowo: od rozpoczęcia nauki dzieci są już obowiązkowymi członkami kasy chorych, więc odpadają z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Pracownicy banku nie są specjalistami od ubezpieczeń, zwłaszcza w tak istotnej kwestii jak pełne prywatne ubezpieczenie zdrowotne! Temat jest zbyt skomplikowany, aby samemu jako laik informować się jedynie w internecie. Błędne dane na początku są niebezpieczne, ponieważ nie zapewniają ochrony ubezpieczeniowej; czasami, nawet jeśli programista systemu rozliczeniowego zrobił błąd (doktor przeprowadza badanie, aby wykluczyć żylaki, rzeczywiście je wyklucza, ale na fakturze jest napisane "diagnoza: żylaki"). Dobrym pomysłem jest rada Mikea dotycząca zabezpieczenia - aby już zapewnić sobie członkostwo w prywatnym ubezpieczeniu, jeśli zdrowotnie i finansowo można sobie poradzić z prywatnym ubezpieczeniem. I warto także rozważyć, czy nie odłożyć ok. 50 EUR miesięcznie na prywatne ubezpieczenie emerytalne lub inwestycyjne, aby przy starości, gdy choruje się częściej niż kiedy jest się młodym, nadal móc sobie pozwolić na bardziej wydajne ubezpieczenie prywatne - składki do (prywatnego) ubezpieczenia zdrowotnego podobnie jak w kasie rosną. Pozdrowienia, Winky

Winky pisze: Cześć Angelina, Mike miał rację ostrzegając w pewnym zakresie. Jednak okres oczekiwania dla pracowników na zmianę z ubezpieczenia publicznego na prywatne dzięki nowemu rządowi nie wynosi już trzech lat, lecz roku, po raz pierwszy od 1.1.2011 r. Od 2011 r. zmiana jest możliwa już przy znacznie niższych dochodach. Stara granica wynosiła: 49 950 € czyli 4 162,50 € miesięcznie Nowa granica wynosi: 44 550 € czyli 3 712,50 €
Cześć Winky, Nie ma sensu filtrowanie starych komentarzy, które zostały już dawno udzielone. Ten wpis ma ponad 3 miesiące. W tym czasie przepisy nie były planowane do zmiany. W związku z tym moje informacje były poprawne. Oczywiście wszyscy ucieszą się, gdy zasada 3 lat zostanie zniesiona! Twoje powyższe uwagi nie są dokładne. 1. Dotychczas zniesienie zasady 3 lat jest tylko projektem ustawy, a nie jeszcze uchwałą. Nie jest więc możliwe formułowanie już teraz skutecznych wypowiedzeń, które umożliwiłyby zmianę z ubezpieczenia publicznego na prywatne po zaledwie roku zarobków powyżej granicy wynagrodzenia rocznego. 2. Błąd polega również na tym, że granica obowiązkowego ubezpieczenia z 49 950 euro spada do 44 550 euro!! Tutaj mylisz 2 różne rzeczy. 1.Granica obowiązkowego ubezpieczenia ma spaść z 49 950 euro do 44 500 euro. Ta wartość ma znaczenie dla wszystkich, którzy chcą się prywatnie ubezpieczyć po raz pierwszy. Jeśli ustawa zostanie przyjęta, można zmienić się z ubezpieczenia publicznego na prywatne po roku przy tym dochodzie na następny rok. 2. Granica ustalania składek ma spaść z dotychczasowych 45 000 euro do 44 550 euro. Jest to istotne dla wszystkich pracowników, którzy są już prywatnie ubezpieczeni. Jeśli dochód spadnie poniżej tej granicy, zostaną znowu objęci ubezpieczeniem społecznym wg Kodeksu Rozporządzeń. Jednak istnieje możliwość jednorazowego zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia. Wybierając tę drogę, powrót do ubezpieczenia publicznego jest wykluczony. Jak widać, to nie jest takie proste, jak się wydaje. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Winky
Cześć Mike, 1. Nie odfiltrowałem żadnego starego postu, ale natknąłem się na to forum i ten post podczas googlowania architekta. Jeśli kiedyś znajdę wystarczająco dużo czasu, chętnie ustawie filtr po opublikowaniu postu... 2. Myślałem, że w tym forum chodzi o obiektywne informacje. Wydaje się jednak, że z jakiegoś powodu patrzysz na to osobiście. Okej, wiem, że niektórzy pracownicy firm 1 mają problemy z pośrednikami. Jednak nie mam pojęcia, czy miałem kiedykolwiek z tobą jakiekolwiek kontakty i dlaczego na przykład ty mówisz do mnie ty. W każdym razie powinniśmy od teraz mówić o górnej granicy ustalanej składki, aby być naprawdę poprawnym - istnieje również górna granica składki na ubezpieczenie społeczne (GRV-Grenze). Jeśli chodzi o 44 550 €, mam do czynienia z niemieckim syndromem piątkowego popołudnia - nikt już nie pracuje, ale z pewnością się tym zajmę. Pozdrowienia Winky

Cześć Winky, na wstępie chciałbym powiedzieć, że nie mam absolutnie żadnego problemu z pośrednikami. Dlaczego miałbym? Oczywiście chętnie będę kontynuować konwersację w formie grzecznościowej. W żadnym wypadku nie chodziło mi o to, aby skompromitować Cię tutaj. W żadnym razie nie widzę tu nic personalnego. Chodziło mi po prostu o rzeczowość, którą sam/a żądasz w tej sprawie, a Twoje wypowiedzi w tym temacie po prostu są błędne. Oczywiste jest, że nie może tu chodzić o górną granicę obciążenia GRV, ponieważ pytanie dotyczy ubezpieczenia zdrowotnego, a nie emerytury. Chciałbym podkreślić, że trzeba rozróżnić, czy ktoś jest już prywatnie ubezpieczony czy dopiero zamierza to zrobić. Dlatego mamy tutaj do czynienia z dwiema różnymi wielkościami dochodu. Dla osób już ubezpieczonych w PKV obowiązuje dotychczasowa granica dochodowa w wysokości 45000 euro / nowa 44550 euro, aby nie podlegać obowiązkowemu ubezpieczeniu w GKV. Dla nowo ubezpieczonych w PKV granica jest wyższa i wynosi obecnie 49950 euro / nowa 49500 euro. Jednakże nie zostało to jeszcze potwierdzone przez ustawodawcę. Po prostu pomyliłaś/eś dwie liczby, a ja poprawnie wyjaśniłem/am tę kwestię. pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata