Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy prywatne ubezpieczenie emerytalne oparte na akcjach jest dozwolone?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, może to zabrzmi dziwnie, ale kojarzę związane z emeryturą poczucie bezpieczeństwa i zaufania. Gdy ostatnio zaczęłam myśleć o wpłacaniu składek na prywatne ubezpieczenie emerytalne, zauważyłam, że ubezpieczyciele zdobywają swoje kapitały na giełdzie akcji. To jednak dla nich i tym samym dla inwestora jest wszystko, tylko nie bezpieczne. Czy takie towarzystwa ubezpieczeniowe nie mają obowiązku powstrzymywania się od spekulowania z pieniędzmi swoich ubezpieczonych? Przecież chcę skorzystać z tej emerytury, w przeciwnym razie nie miałoby sensu zawieranie umowy. Dzięki Pozdrowienia

Re: Czy prywatne ubezpieczenie emerytalne oparte na akcjach jest dozwolone?

Napisany przez 2Bolitho
Co masz na myśli mówiąc: ...że ubezpieczyciele pozyskują swój kapitał na rynku akcji? Jeśli są to spółki akcyjne, pozyskują swój kapitał własny na rynku akcji. W innym przypadku ubezpieczyciele kapitalizują się tak samo jak (prawie) każde inne przedsiębiorstwo. Nie wiem dokładnie, jak zarządzany i inwestowany jest kapitał. Akcje z pewnością odgrywają rolę, podobnie jak inne instrumenty finansowe. Chciałbym skomentować Twoją definicję bezpieczeństwa: Oczywiście, możliwe zwroty z rynku akcji niosą ze sobą ryzyko. Ogólnie inwestowanie w przedsiębiorstwa to dobra sprawa. Zdarzy się, że któreś zbankrutuje. Możliwa jest także całkowita utrata. Jednak inteligentne strategie inwestycyjne nie polegają tylko na jednym koniu. Na jeden potencjalny całkowity ubytek przypada wiele inwestycji, które przyniosły dobre albo bardzo dobre zyski. Każde przedsiębiorstwo, które polega na zwrotach z rynku kapitałowego, zdywersyfikuje swoje inwestycje odpowiednio. Z drugiej strony, istnieje uznane za bezpieczne inwestycje w obligacje skarbowe. Zwłaszcza niemieckie uważane są za praktycznie 100% pewne. To, co tutaj jest pomijane, to inflacja. Załóżmy, że mamy 100 000 EUR zainwestowanych na 10 lat w obligacje państwowe oprocentowane na 2% i zakładamy stopę inflacji wynoszącą zaledwie 3% (niektórzy eksperci przewidują rzeczywistą inflację na najbliższe lata na poziomie 5% lub nawet wyżej), to po 10 latach będziemy musieli wydać około 135 000 EUR, aby uzyskać wartość towarów za 100 000 EUR. Jednak z obligacji państwowych udało się uzyskać nieco ponad 122 000 EUR. Oznacza to realną stratę wynoszącą 13 000 EUR. ... Oczywiście, może również potoczyć się inaczej, ale nawet w pozornie konserwatywnych inwestycjach nie ma pewności. Moje 2 grosze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata