Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zwrot kosztów szkód na rzecz osób trzecich spowodowanych przez dzieci

Napisany przez ADMCI4
Cześć, dzień dobry. Trzy dni temu moja przyjaciółka z czteroletnim dzieckiem odwiedziła nas. Nasze dzieci bawiły się razem spokojnie w salonie, podczas gdy my spędziliśmy krótki czas w kuchni. Wieczorem mój mąż zauważył, że jedno z dzieci włożyło patyczek do odtwarzacza DVD, który teraz nie działa. Czy moja przyjaciółka może zgłosić szkodę swojemu ubezpieczeniu, które następnie zrekompensuje nam straty? Proszę o radę. Pozdrowienia, Malle

Napisany przez ADMCI4
Cześć Malle. Jest duża szansa, że ubezpieczenie Twojej przyjaciółki nie pokryje szkody, ponieważ jest to związane z naruszeniem obowiązku dozoru. Mimo to warto spróbować. Powodzenia Perle

Napisany przez Dasdi1970

Cześć Malle.

Może się zdarzyć, że ubezpieczenie twojej przyjaciółki nie pokryje szkody, ponieważ chodzi o zaniedbanie obowiązków opiekuńczych. Ale zdecydowanie warto spróbować.

Powodzenia!
Perle

To dokładnie błąd myślowy, z którym klienci konfrontują mnie od 14 lat.
Dziecko jest ubezpieczone przez prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej rodziców. Zakładam, że mały potwór jest jeszcze za mały, aby ponosić odpowiedzialność.
W związku z tym odpowiedzialność spoczywa na rodzicach. Ale TYLKO JEŚLI zaniedbali swoje obowiązki opiekuńcze, można im przypisać szkodę i ewentualnie rozliczyć za pośrednictwem ubezpieczenia OC.
Jeśli nie można obarczyć rodziców tą zaniedbaniem, poszkodowany może pozostać z pustymi rękoma - a to jest uregulowane prawnie.
Jednak wielu ubezpieczycieli ubezpieczyło ten przypadek w pewnym zakresie w ramach swoich warunków. Warto zapytać.
Więc jeszcze raz: Jeśli rodzice zostawiają małe dziecko same z odtwarzaczem DVD, a potem coś się zepsuje, to rodzice ponoszą odpowiedzialność, ponieważ nie pilnowali małego łobuza = ubezpieczenie płaci!

Napisany przez ADMCI4

Ponownie: Jeśli rodzice zostawią małe dziecko same przy odtwarzaczu DVD, a coś zostanie zniszczone, to rodzice ponoszą odpowiedzialność, ponieważ nie pilnowali małego buntownika = ubezpieczenie wypłaci odszkodowanie!

Cześć Dasdi,

Dziękuję za cenne informacje.

Pozdrowienia, Malle

Napisany przez LenaKlein
Zazwyczaj dzieci do lat siedmiu są niewinne, a w ruchu drogowym nawet do dziesiątego roku życia. W związku z tym ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej nie obejmuje szkód wyrządzonych przez takie dzieci. Istnieją jednak wyjątki: klauzula dotycząca szkód wyrządzonych przez dzieci, tj. świadczenie za szkody spowodowane przez ubezpieczone, niewinne dzieci do kwoty 5000 euro bez konieczności wykazywania zaniedbania rodziców (Źródło: Debeka Versichern - Bausparen: ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej)

Napisany przez Gerd
Cześć W odpowiednim ubezpieczeniu dzieci niemogące popełnić przestępstwa są objęte pełnym zakresem ochrony ubezpieczeniowej, a nie tylko do 5000 €.

Napisany przez Birgit

Cześć, dzień dobry.

Trzy dni temu moja przyjaciółka była u nas z czteroletnim dzieckiem. Nasze dzieci bawiły się spokojnie razem w salonie, podczas gdy my byliśmy na chwilę w kuchni. Wieczorem mój mąż zauważył, że jedno z dzieci włożyło patyczek do odtwarzacza DVD, który teraz nie działa.

Czy moja przyjaciółka może zgłosić szkodę swojemu ubezpieczeniu, które następnie pokryje nam straty?

Proszę o pomoc
Pozdrowienia, Malle

A co jeśli to było własne dziecko, a nie dziecko przyjaciółki?

Dlaczego zakłada się tutaj, że to obce dziecko?

Birgit

Napisany przez neugierig
Co jeśli to własne dziecko, a nie dziecko przyjaciółki?

Dlaczego zakłada się, że chodzi o obce dziecko?

Ponieważ prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej wyklucza roszczenia o odszkodowanie dla osób mieszkających w domu. Patrz ogólne warunki ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej (AHB)

7 Wykluczenia
Jeśli w polisie ubezpieczeniowej lub jej aneksach nic wyraźnie innego nie jest określone, ubezpieczenie wyklucza:

...w sprawach odszkodowawczych przeciwko ubezpieczającemu
(1) z tytułu szkód wyrządzonych przez jego krewnych, którzy żyją z nim w wspólnoty domowej lub którzy są objęci polisą jako osoby ubezpieczone;
Za krewnych uważa się małżonków, partnerów życiowych w rozumieniu ustawy o związkach partnerskich lub porównywalne związki prawne według prawa innych państw, rodziców i dzieci, rodziców adopcyjnych i dzieci adopcyjnych,
teściów i dzieci, macoch i pasierbów, dziadków i wnucząt, rodzeństwo oraz rodziców zastępczych i dzieci zastępczych (osoby, które są ze sobą związane relacją rodzinną podobną do relacji między
rodzicami i dziećmi).

Pozdrawiam, frank

Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami od eksperta w zakresie oszczędzania |

To błąd popełnić i go nie poprawić - dopiero to naprawdę jest popełnienie błędu.

Napisany przez Birgit

Ponieważ prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej wyklucza roszczenia o odszkodowanie dla osób mieszkających w gospodarstwie domowym. Patrz ogólne warunki ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej (AHB)

Ale wtedy byłoby to oszustwo ubezpieczeniowe

Birgit

Napisany przez neugierig
Cześć Birgit,

skąd wzięłaś się na to?
Oszustwo ubezpieczeniowe w stosunku do kogo?

Pozdrowienia, frank

Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami od insiderów na temat oszczędzania |

Popełnić błąd i go nie poprawić - dopiero to naprawdę oznacza popełnić błąd.

Napisany przez Birgit

Cześć Birgit,

Skąd wzięłaś ten pomysł?
Oszustwo na ubezpieczeniu wobec kogo?

Cześć,

no chodzi o ubezpieczyciela.

Powstała szkoda.
Nie jest pewne, które z 2 dzieci spowodowało szkodę, ponieważ nikt nie był obecny.

Ponieważ ubezpieczyciel nie zrekompensuje szkody, jeśli to było własne dziecko, mówi się, że to zrobiło inne dziecko.

I to byłoby oszustwo na ubezpieczeniu.

Tym właśnie chciałam powiedzieć.

Birgit

Napisany przez neugierig
Tak, jeśli rzeczywiście tak się stało, jak tutaj podejrzewasz, to byłby to oszustwo ubezpieczeniowe.

Pozdrowienia, frank

Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami od insiderów dotyczącymi oszczędzania |

Popełnić błąd i nie poprawić go - to dopiero znaczy naprawdę popełnić błąd.

Napisany przez Birgit

Cześć, dzień dobry.

Trzy dni temu moja przyjaciółka z czteroletnim dzieckiem była u nas w gościach. Nasze dzieci bawiły się spokojnie ze sobą w salonie, podczas gdy my przebywaliśmy przez krótki czas w kuchni. Wieczorem mój mąż zauważył, że jedno z dzieci wsadziło patyczek do odtwarzacza DVD, który teraz nie działa.

Czy moja przyjaciółka może zgłosić szkodę swojemu ubezpieczeniu, które potem zwróci nam koszty?

Proszę o radę.
Pozdrowienia, Malle

Cześć,

Zgłosić można wszystko.

Jednakże ubezpieczenie nie wypłaci odszkodowania, ponieważ nie da się ustalić, które z dzieci spowodowało szkodę.

Birgit

Napisany przez holachica
Prawda, na początek można zgłosić wszystko, ale ważne jest również, aby zgłosić szkodę możliwie szybko, czyli w ciągu tygodnia.Link został usunięty przez administratora.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata