Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ile może kosztować doradztwo w zakresie finansowania budowy?

Napisany przez Kundfreund
Cześć,

chciałbym zadać może nieco prowokacyjne pytanie, ile twoim zdaniem może kosztować porada dotycząca finansowania budowy?

W związku z tym stworzyłem tutaj ankietę.

Czy darmowe oferty to jedyna alternatywa? Nie chcesz, aby poświęcono dla Ciebie więcej czasu?

Darmowe = Bez zobowiązań = Szybko = Standard = Płacenie odsetek przez dziesięciolecia = Poprawne ?

Pozdrowienia.

Poradnik - Nieruchomości i finansowanie budowy - moje-baufi.de

Napisany przez NaTwoim13
Witaj drogi Kliencie,

Twoje twierdzenie nie spełnia moich oczekiwań!

Dlaczego w ankiecie nie ma odpowiedzi nic?

Nowe przepisy dotyczące kredytów konsumenckich nakładają obowiązek ujawnienia prowizji i wynagrodzeń. Czy wiesz dlaczego klienci są gotowi płacić je z marż odsetkowych?

Po pierwsze, najlepsza oferta, którą sami zdobyliście, jest gorsza od naszej oferty (czasami znacznie) i po drugie klienci chcą osobistej porady przy korzystaniu z ofert online. To działało wspaniale przez lata, więc dlaczego chcemy teraz wynaleźć koło na nowo???

Opłaty za porady mogą kiedyś odegrać rolę, ale taka opłata nie będzie wymagana tylko w przypadku sukcesu, ale również częściowo za samą poradę, czyli już na pierwszym spotkaniu trzeba będzie ustalić umowę dotyczącą opłat!

Czy chcesz tego, naprawdę chcesz, aby doradcy pobierający opłaty konkurowali ze sobą, a 6 doradców pobierało opłaty za jedną finansową transakcję, przy czym tylko jeden z nich ostatecznie ją realizuje?

Uważam, że obecne przepisy są w porządku, zapewniają przejrzystość w odniesieniu do oprocentowania i kosztów oraz wynagrodzeń dla usługodawców!

Macie Państwo rację, że teraz dodałem tę opcję.

Nie chcę jednak wielu doradców o niskich honorariach, którzy konkurują między sobą. Chciałbym, żeby nastąpiła zmiana myślenia w branży, aby przeszła z taniej na wykwalifikowaną i zorientowaną na klienta. To jednak nie będzie możliwe, jeśli zawsze i wszędzie darmowe jest utożsamiane z dobrym. Doradcy często nie mają czasu, aby opracować optymalny koncept. A jeśli poświęcają czas, zazwyczaj nie zarabiają. Chyba że klient zauważy to, co jest wyjątkiem, ponieważ praca, która stoi za myślami, nie zawsze jest doceniana.

Przykład praktyczny:
Idziesz do ARLT i pytasz o poradę dotyczącą swojego komputera. doradca wręcza Ci nawet listę konfiguracji. Pozwala Ci zastanowić się nad sprawą. Wrócisz do domu i zamówisz rzeczy w internecie, bo tam części są o 50 euro tańsze. Doradztwo pracownika ARLT było bardzo dobre. Ponieważ jego szef chce coś zarobić, nie będzie mógł poświęcić tak dużo czasu w przyszłości. W najgorszym przypadku sklep zostanie zamknięty, a ludzie będą musieli szukać sami porad w internecie. To jednak może się nie udać. Przy czym wszystko, co jest w internecie, jak wiadomo, jest prawdziwe

To problem społeczny.

Poradnik - nieruchomości i finansowanie budowy - meine-baufi.de

Napisany przez NaTwoim13
Niestety nie do końca widzę, jakie zmiany mogą wprowadzić wynagrodzone porady. Zawsze będą klienci dobrze poinformowani i mniej poinformowani, tak samo jak dobry i zły doradca, a wszystko to będzie się mieszać, a każdy dostanie udział w torcie. Nawet jeśli będą istnieć porady honorowe, złoczyńcy będą w stanie nadal umieszczać swoje finansowania! Doradcy lub dostawcy nieruchomości nie istnieją, a szczerze mówiąc, wystarczają mi już moi obecni klienci. Moim zdaniem winą za źle skonstruowane oferty niekoniecznie są dostawcy, ale raczej niedoinformowani, lękliwi i wygodni klienci. Gdy widzę, z jakimi ofertami przychodzą niektórzy klienci, jakim poziomem wiedzy i znajomości, zwłaszcza jakimi koncepcjami, to naprawdę tracę nad tym ręce, zwłaszcza jeśli pomyślę, że te drogie i niedopracowane oferty kredytów hipotecznych są akceptowane. Prawie w każdym większym mieście teraz można znaleźć kwalifikowanych i certyfikowanych specjalistów od finansowania nieruchomości z ofertami online, w niemal każdym dobrym czasopiśmie jest o nich mowa po przeprowadzeniu gruntownej oceny i są zalecane, a mimo to banki (świadomie doradzane) nadal oferują spory wybór finansowania nieruchomości ponad wszelką miarę, oferując zupełnie bezsensowne i przesadnie drogie finansowania budowlane, zwłaszcza oszczędnościowe! Na przykład nie rozumiem, dlaczego finansowanie nieruchomości wciąż jest udzielane bez prawa do dodatkowych spłat i opcji zmiany wskaźnika spłaty, a także finansowania, gdzie suma oszczędności budowlanych jest równa sumie kredytu, mimo że klient po 10 lub 15 latach stałego oprocentowania nie jest w stanie spłacić nawet 20% kwoty początkowej z przyznanego budżetu oszczędnościowego, ponieważ wpłaca tam zaledwie 1% spłaty! Nie będę nawet zaczynać o spłatach poprzez ubezpieczenia na życie przy użytkowaniu własnym! Również brak uwzględnienia KfW czy publicznej pomocy finansowej, a także 10-letnie oprocentowanie przy historycznie niskich stopach! Gdy kupuję komputer, to jeszcze to rozumiem, ale nie w przypadku finansowania nieruchomości, gdzie można łatwo zapłacić niewłaściwe tysiące euro w ciągu pierwszych 10 lat, nie wspominając o ryzyku pozostałym po wygaśnięciu okresu oprocentowania! Płatne porady nic nie zmienią, ponieważ dobrze poinformowany klient już teraz otrzymuje najlepsze warunki współpracy wraz z topowym serwisem w zakresie indywidualnego opracowania koncepcji, składania wniosków i realizacji, przynajmniej u nas tak jest, i nawet ostatnie 0,1%, które mój klient nie chce więcej zaoszczędzić, jeśli wszystko inne jest w porządku, bo wcześniej zaoszczędził już 0,3 do 0,6%, nie wspominając o tym, że oferta została dostosowana do jego indywidualnych potrzeb, i na koniec należy powiedzieć, że zanim otrzyma on konkretne warunki odemnie, odbyły się 2-3 rozmowy, które dały mi możliwość poznania klienta, aby spośród wielu możliwości koncepcji opracować spersonalizowaną ofertę, którą można zrealizować w najlepszym banku. Warunki nie są na początku konsultacji, a koncepcja, nawet u klientów, którzy myślą, że mają właściwą koncepcję po odwiedzinach w różnych bankach. Płatność nie zmieniłaby ani nie poprawiłaby tego!

Bardzo dobry post. A jaka jest Twoja argumentacja po przeczytaniu mojego postu Honorarium zamiast prowizji? Pozdrowienia. __________________ Niezbędnik - Nieruchomości i finansowanie budowy - meine-baufi.de

Napisany przez NaTwoim13
Przeczytałem wpis już przed moim postem, uważam go za dobry i zawiera wiele prawdziwych faktów, ale dla mnie nie stają się one cenniejsze, gdy opowiadam się za płatną poradą lub ją wykonuję! Nie dążę do tego, jak organizacje konsumenckie - za 150 euro za poradę - informować o rzeczach, które jako klient mógłbym przeczytać za darmo wszędzie, gdybym chciał, a gdy idę sprawdzić konkretną ofertę (naprawdę to przetestowałem), wszyscy zaczynają uciekać, a ja jako klient już nie wiem, co jest właściwe, bo padają ogólnikowe stwierdzenia, które nie zdążą mnie do praktycznej i realistycznej oferty! Byłoby to prostsze, gdyby za te 150 euro lub ile to dzisiaj dokładnie kosztuje, Interhyp, Dr.Klein, Volkswagen Bank zalecały nam się. Wtedy klient miałby z tego naprawdę korzyść! Ważne jest również wspomnieć, że nie tylko klienci odsetkowi chcą być doradzani, ale także klienci koncepcyjni, gdzie na przykład sytuacja wyjściowa jest trochę trudniejsza, a ogólnie chodzi o przedstawienie problemu, ale również o klientów w trudnej sytuacji, którzy już mają istniejące finansowanie, jak również o osoby prowadzące działalność gospodarczą i/lub finansowanie dla przedsiębiorstw. Jak w takich sytuacjach ustalić opłaty za usługi, to dla mnie trudne, bo nie chodzi tu tylko o odsetki. Ale nawet duża opłata musi być sprzedana, tylko jak klient wie, że to naprawdę najlepsza oferta? Co właściwie jest najlepszą ofertą, jak uzasadnić moje honorarium, kto kontroluje, czy wszystko odbywa się uczciwie i niezależnie? Mały przykład: Klient siedzi u Doradcy A, doradza mu koncepcyjnie dobrze i zakłada się, że jest kompetentny! Teraz proponuje mu warunek nominalny 3,45% na 15 lat dla 100 000 euro, w tym warunku zawarta jest prowizja 1%, nie pobierane jest honorarium, bank wypłaca go z marży odsetkowej. Ten sam doradca proponuje teraz alternatywnie to samo, argumentując honorarium, mówi, że opłacają moje usługi przez honorarium, w zamian proponuję poprawę warunków o 0,10%, oszczędności na odsetkach przez pierwsze 15 lat dzielimy między sobą, to ma być moje honorarium. Klient może teraz wybrać jedną z opcji i oczywiście decyduje się na doradztwo oparte na honorarium. doradca B jednak nie pobiera honorarium i od samego początku oferuje lepsze warunki, na przykład 3,35%! Gdzie jako klient mogę być pewien, że ze względu na usługę opartą na honorarium lub z powodu tego honorarium otrzymam najlepszą ofertę? Który doradca oparty na honorarium jest lepszy, a gdzie jest najlepszy? Gdzie osiągam dla klienta cel, aby doradztwo oparte na honorarium było najlepszą ogólną alternatywą, a gdzie doradztwo oparte na honorarium jest pieczęcią jakości, że to najlepsze? W przypadku Doradcy A tak właśnie było, ale co jeśli doradca B jest zasadniczo lepszy, bo ma inne możliwości zakupu warunków? Czy dla klientów coś się zmienia na korzyść? Z mojego punktu widzenia nie, dewizą nadal jest porównywanie, informowanie i dbanie, i jak już mówiłem, nie angażuję się w ostatnią dziesiątkę, bo nigdy nie będzie 100% transparentności, ani dla nas, agentów, ani dla klientów, i nie widzę sensu w pobieraniu opłaty początkowej za udostępnienie mojej usługi, bo jeśli jestem dobry, a tylko wtedy, klient także się zdecyduje, a wtedy mam dochód, którego potrzebuję! Nawet jeśli byłbym słaby, dostałbym swoje honorarium, bo nawet teraz złe banki i złe modele oszczędzania bankowego czy ubezpieczeniowe coś dostają, zawsze coś idzie dla czarnych owiec na rynku, nawet doradztwo oparte na honorarium nie pomaga, a nawet dobrym doradcom opartym na honorarium mogą kombinować, gdyby chcieli!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata