Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Majątek gospodarstwa domowego w mieszkaniu umeblowanym

Napisany przez kaze
Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące ubezpieczenia majątkowego: W moim ubezpieczeniu majątkowym są chronione zagrożenia, takie jak pożar czy uderzenie pioruna. Ale również przedmioty gospodarstwa domowego. Mieszkam w w pełni umeblowanym mieszkaniu. Na przykład telewizor czy pralka są własnością mojego wynajmującego i z tego co zrozumiałem, nie są objęte moim ubezpieczeniem majątkowym, czy tak? Ponadto mam ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. To ubezpieczenie pokryje szkodę, jeśli uszkodzę telewizor, tak? Wniosek jest taki, że ubezpieczenie majątkowe nie jest dla mnie zbyt opłacalne, ponieważ posiadam tylko rzeczy w mieszkaniu, których wartość nie uzasadnia nawet zbliżonej kwoty ubezpieczenia. Aby zrezygnować z polisy lub zmniejszyć stawkę składki, mogę nalegać na klauzule dotyczące ubezpieczeń wielokrotnych i/lub nadmiernej ubezpieczenia, czy tak? Oprócz postanowień umowy, czy istnieją inne prawa, w których można znaleźć coś na ten temat? Dziękuję. Pozdrowienia David

Napisany przez Dukat
Ponieważ - w przypadku uszkodzenia telewizora - chodzi o szkodę osób trzecich, to faktycznie odpowiedzialność cywilna powinna pokryć koszty.

Jednakże firma ubezpieczeniowa mogłaby przenieść te koszty na ubezpieczenie mienia najemcy.

Możesz zapytać najemcę, czy zabezpieczył swoje mienie, lub co się stanie, jeśli coś się zepsuje, na przykład w przypadku uszkodzenia przez przepięcie/uderzenia pioruna w pobliżu - telewizora.

Napisany przez Gerd
Cześć

W razie wątpliwości początkowo pokryje to własne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (szkody na wynajmowanej nieruchomości). Niestety ubezpieczenie OC wypłaca jedynie wartość rynkową. Kto pokryje resztę? Prawdopodobnie nie zrobi tego wynajmujący. ubezpieczenie mienia wynajmującego nie pokryje tego rodzaju szkód. ubezpieczenie mieszkania jest zawsze naliczane na podstawie powierzchni mieszkalnej. Wynajmujący będzie miał ubezpieczenie mienia tylko na swoje mieszkanie. Inne opcje byłyby zaskoczeniem. Klauzula dotycząca podwójnego ubezpieczenia istnieje tylko w przypadku ubezpieczenia OC.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata