Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy muszę zgodzić się na przeniesienie za granicę?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Jestem w trudnej sytuacji. Mój pracodawca to duża firma, która ma oddziały w całych Niemczech i na całym świecie. Nasza lokalizacja była dotąd bezpieczna, nawet gdy podczas kryzysu gospodarczego było nieco gorzej.

Teraz nagle duża część działów badawczych i produkcyjnych ma zostać przeniesiona do Azji, a my, pracownicy, mielibyśmy tam też przejść, przynajmniej na kilka lat.

Ja jednak mam rodzinę i nie mogę tego po prostu zrobić. Rozumiem, że moja rodzina również nie jest zachwycona tym pomysłem. Czy muszę zgodzić się na ten przeniesienie, jeśli chcę zachować swoje miejsce pracy?

Pozdrowienia, Holgi

Re: Czy muszę zgodzić się na przeniesienie za granicę?

Napisany przez 2Bolitho
Spójrz na umowę o pracę. Zazwyczaj w niej jest ustalona lokalizacja pracy lub miejsce wykonywania obowiązków. Obie strony muszą tego przestrzegać. (Choć jestem prawie pewien, że porozumienie o pracy na całym świecie byłoby dopuszczalne tylko w określonych warunkach)

Mimo że zbliżają się święta Bożego Narodzenia, mam dla Ciebie złą wiadomość. Każda firma ma prawo produkować, gdzie chce. Jeśli produkcja w Azji jest tańsza, to jest to zgodne z prawem przenieść lokalizację (choć moralnie może to być inne). W takim przypadku może wystąpić tzw. wypowiedzenie zmieniające warunki umowy. Nowa umowa o pracę zostanie zaoferowana na zmienionych warunkach, a stara jednocześnie wypowiedziana. Jeśli nie zaakceptujesz oferty, umowa o pracę zostanie wypowiedziana zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Mozesz zasięgnąć pomocy u zakładowego związku zawodowego, związku zawodowego lub specjalisty ds. prawa pracy (koniecznie zwróć uwagę na dokładne określenie zawodu). Jeśli nie istnieje zakładowy związek zawodowy, w takiej sytuacji należy go jak najszybciej wybrać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata