Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa ponownie znaleziona

Napisany przez ADMCI4
Hej,

W roku 2009 zawarłem umowę oszczędnościową na budowę w DB lub u niezależnego pośrednika, z powodów, których sam nie potrafię zrozumieć, nigdy nie korzystałem z pracy zawodowej, ani nie dokonałem prywatnych wpłat. Dzisiaj dostałem moje coroczne oświadczenie konta, wtedy to mi się przypomniało lub zauważyłem. Wtedy byłem jeszcze uczniem i dość głupi :P.

Co mam teraz z tym zrobić? Na koncie mam -100 EUR, w tym opłaty konta i opłaty własne. To umowa oszczędnościowa FlexBausparen z kwotą oszczędności na budowę w wysokości 5000€. Niestety, nie mam już żadnych danych na ten temat(...) Tutaj napisane jest, że otrzymuję 1% podstawowej stopy procentowej + 3% odsetek specjalnych (czyli 4%).

Co według Was powinienem teraz z tym zrobić? Brav zapłacić 100 EUR i anulować umowę, czy sensownie korzystać z umowy? Dla mnie jako amatora brzmi to świetnie, kapitał oprocentowany 4% i dodatkowo korzystny kredyt, czyż nie?

Co do mojej obecnej sytuacji: Ponownie jestem uczniem i mam pracę w wysokości 400 EUR + stypendium szkolne w wysokości 180EUR.

Byłbym wdzięczny za kilka wskazówek^^

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

także to jest dobre, zwłaszcza jeśli możesz otrzymać premie, jeśli je zgłosisz. Oprocentowanie wynosi wtedy ponad 5%.

Powinieneś jednak zacząć regularnie wpłacać pieniądze, w przeciwnym razie umowa zostanie wkrótce anulowana przez db.

Poza tym, otrzymasz 4%, jeśli będziesz oszczędzać przez co najmniej 7 lat i zrezygnujesz z pożyczki. Jeśli jednak zdecydujesz się na pożyczkę, otrzymasz 1% od swoich oszczędności i 3,75% od części pożyczki. Obie opcje nie łączą się, więc albo 4% od zysków, albo pożyczka.

Korzystna mała umowa, z atrakcyjnym oprocentowaniem, które już nie jest oferowane przez db.

Napisany przez ADMCI4
Jakie to są premie?

Czy dobrze rozumiem? Czyli albo 4% oprocentowania (na koniec okresu trwania?) Czy 1% oprocentowania, a następnie kredyt w wysokości 3,75%? Całość musi trwać co najmniej 7 lat, czy to jest liczone od 2009 roku czy od pierwszej wpłaty? Jeśli teraz wpłacę pozostałe 5 lat po 50 EUR miesięcznie, będę miał na koniec kwotę przekraczającą 2500€ (czyli ponad 50%), czy to jest możliwe?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata