Cześć wszystkim.
Mam 31 lat i chciałbym zacząć oszczędzać trochę na przyszłość. Ponieważ nie mam pojęcia, jak będą rozwijać się moje prawa emerytalne do czasu faktycznego osiągnięcia wieku emerytalnego, chciałbym być po stronie bezpieczeństwa i zainwestować w rodzaj dodatkowej emerytury. Aktualnie mam do wyboru rentę Riester lub
ubezpieczenie na życie. Mogę oszczędzać około 50
euro miesięcznie na jedno i drugie. Chciałbym dowiedzieć się tutaj na forum, która forma inwestycji będzie dla mnie bardziej opłacalna, jeśli chcę otrzymać ją dodatkowo do mojej normalnej emerytury.
Dzięki, Thilo
Dzień dobry Thilo,
Przede wszystkim chciałbym powiedzieć, że super, że zauważyłeś, jak ważne jest podjęcie prywatnych środków ostrożnościowych. Jednak nie polecałbym Ci renty Riester.
Renta Riester może w czasach ograniczonych środków finansowych obciążyć jednostkę bardziej niż się spodziewała.
Zawarcie prywatnej renty Riester jest szczególnie przeznaczone dla pracowników i gospodarstw domowych z mniejszym portfelem; jednak osoby znajdujące się w trudnej sytuacji finansowej powinny liczyć się z drastycznymi ujemnościami w przypadku umów dotyczących renty Riester.
Wczesne, przymusowe zerwanie kwalifikowanej umowy renty Riester wydaje się być punktem krytycznym. Instytut Finansów odkrył, że sytuacje kryzysowe w trakcie okresu wpłacania do renty Riester mogą oznaczać finansowy SUPER-GAU. Ponieważ w przypadku wyczerpania swojego oszczędzonego kapitału z powodu potrzeby, osoba ta zostaje potraktowana podwójnie.
Dostawcy (ubezpieczyciele, banki lub inne instytucje finansowe) nie gwarantują zwrotu już wpłaconych składek na zabezpieczenie emerytalne.
Dodatkowa analiza przepisów dotyczących renty Riester ujawnia kolejne braki. Ponieważ pierwotnie uprawnione osoby tracą roczne dotacje państwowe w wysokości do 154
euro na pracownika i 185
euro na dziecko podczas długich okresów opieki nad dziećmi lub długotrwałego bezrobocia. Kündigung jest wtedy praktycznie niemożliwe, chyba że... patrz wyżej.
Krytykowany jest również brak równego traktowania partnerów niebędących małżonkami w przypadku dotacji na rzecz renty Riester. Dotychczasowa ochrona dla pozostawionych w ramach związku partnerskiego została przewidziana jedynie dla dzieci mieszkających w tym samym gospodarstwie domowym oraz małżonków. Partnerzy określani potocznie jako towarzysze życia zostają pominięci.
Jak już wspomniano powyżej, tu jeszcze raz dla przypomnienia: Państwo żąda zwrotu wszystkich udzielonych dotacji, wraz z odroczonym opodatkowaniem w postaci odsetek, w przypadku wcześniejszego wycofania się.
Firma, w której oszczędzasz na swoją rentę Riester, może nawet żądać wyższych opłat w przypadku zerwania umowy niż w przypadku zwykłej rezygnacji.
Moją osobistą radą jest pójście do zaufanej firmy, wpłacenie 50
euro na starość i odbiór zwrotu.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, możesz napisać do mnie e-mail lub PM.
Pozdrowienia Matze