Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy można również kupować akcje banków?

Napisany przez ADMCI4
Cześć i dzień dobry,

W związku z wydarzeniami ostatnich dwóch lat podczas kryzysu finansowego wielu ludzi słusznie straciło zaufanie do banków.
Więc byłoby sensowne i pożądane, gdyby można było mieć większy wpływ na działania banków.
W innych firmach można to osiągnąć poprzez zakup udziałów, czyli akcji tych firm. Czy jest to możliwe również w przypadku banków?
Czy „zwykły obywatel” może również kupić akcje Deutsche Bank i tym samym skutecznie wpłynąć na wydarzenia gospodarcze?

Pozdrowienia, Corry

Napisany przez harokasch
Cześć,

możesz również nabywać akcje od banków. Czy możesz dzięki temu jednak wywierać wpływ? Teoretycznie tak, ale w przypadku Deutsche Bank około 75% akcji znajduje się w portfelach dużych inwestorów. Tylko 1/4 posiada osoby prywatne. Oznacza to, że musiałbyś naprawdę wydać dużo pieniędzy, aby móc wpłynąć na następnym walnym zgromadzeniu.

Pozdrowienia,
harokasch

Napisany przez 2Bolitho
Ale ten post jest jakoś uroczy. Porównuje go do innych firm (akcyjnych) i banków. Tak, jakby banki nie mogły być akcyjne. Przypuszczam, że obraz gospodarki, jaki Corry ma, jest jeszcze mało wyraźny. Nie chcę tego wyśmiewać. Chodzi mi raczej o to, że gospodarka staje się coraz bardziej abstrakcyjna dla dużej części społeczeństwa. Jeśli jako społeczeństwo przestajemy rozumieć gospodarkę, to nie możemy się dziwić, że zostajemy oszukani i wykorzystani. Tu coś fundamentalnie idzie w złym kierunku. Nie może być tak, że tak fundamentalne struktury są zrozumiane tylko przez pewnego rodzaju elitę. Znajomość form przedsiębiorstw i struktury gospodarki moim zdaniem powinna być częścią ogólnej wiedzy. Przepraszam, że znowu bardzo rozszerzam temat.

Można zacząć od comdirect, tam nie trzeba mieć tak wielu pieniędzy. Chociaż nie jestem pewien, ile akcji w ogóle znajduje się w obrocie giełdowym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata