Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy jako pracownik potrzebuję ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zawodowej?

Napisany przez ADMCI4
Pracuję jako stolarz w dużej firmie. Nie tylko wytwarzam meble, ale także dostarczam je klientom. Oczywiście zdarzają się drobne wypadki. Nie chciałbym musieć płacić za nie z własnej kieszeni. Teraz usłyszałem o ubezpieczeniu OC, które pokrywa takie szkody. Czy jako pracownik w zatrudnieniu w przedsiębiorstwie jest sensowne i konieczne wykupienie takiego ubezpieczenia, czy może jest to już objęte przez pracodawcę?

Re: Czy jako pracownik potrzebuję ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zawodowej?

Napisany przez Reibold
Cześć Dembio! Wyraźna odpowiedź: Nie! Dla pracowników pracodawca jest odpowiedzialny. Zazwyczaj nie może również żądać od Ciebie zwrotu kosztów za taki błąd. Z pozdrowieniami Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy

Napisany przez 2Bolitho
Z punktu widzenia prawa pracy sprawa nie jest tak jednoznaczna. Pojęcie odpowiedzialności pracowniczej nie istnieje bez powodu. Jest się jednak zobowiązanym do odszkodowania, czy to w pełni, czy po części, tylko w przypadku stwierdzenia niedbalstwa. Cały ten temat jest ogromnie złożony i rozproszony w ramach wielu przepisów prawnych. W związku z tym moje stwierdzenie jest znacznie uproszczone.
Nie mam pojęcia, czy coś takiego pokrywałoby polisa OC.

Napisany przez schokojunkie
W zasadzie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej dla firm są powszechne zwłaszcza w zawodach rzemieślniczych. Właściwie każde samodzielne przedsiębiorstwo rzemieślnicze powinno takie ubezpieczenie mieć. Odpowiada ono za szkody spowodowane przez pracowników.

Napisany przez 2Bolitho

Ta odpowiedzialność obejmuje szkody spowodowane przez pracowników.

Tak, o ile nie ma tu zaniedbania. Jak opisano powyżej. Nie mam pojęcia, jak dokładnie ubezpieczenie to sprawdza. Ale z perspektywy prawa pracy sprawa nie jest tak prosta.

Napisany przez neugierig
Odpowiedzialność cywilna za uchybienia w służbie dotyczy zaniedbań obowiązków służbowych zgodnie z § 839 kodeksu cywilnego i dotyczy tylko urzędników lub pracowników sektora publicznego.

Warunki umowy dotyczącej odpowiedzialności cywilnej za służbę są jasne:
Objęte ubezpieczeniem są roszczenia odszkodowawcze z tytułu szkód, za które ubezpieczony ma ponosić odpowiedzialność zgodnie z przepisami ustawowymi dotyczącymi odpowiedzialności cywilnej o charakterze publicznoprawnym.

W przypadku szkód wyrządzonych przez pracownika w relacjach z klientami, pracodawca ponosi odpowiedzialność, a w razie potrzeby również ubezpieczenie OC przedsiębiorstwa, jeśli takie istnieje. Wyjątek stanowi umyślność lub rażące niedbalstwo. W takim przypadku roszczenia odszkodowawcze przeciwko pracownikowi są jednak ograniczone do 3 miesięcy wynagrodzenia.

Pozdrawiam, frank

Zaobserwuj mnie na Twitterze

Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami od insiderów na temat oszczędzania

Popełnić błąd i go nie skorygować - to dopiero znaczy popełnić błąd.

Napisany przez 2Bolitho

Wyjątek: umyślność lub rażące niedbalstwo. W takim przypadku roszczenia o odszkodowanie wobec pracownika są ograniczone do 3 miesięcznych wynagrodzeń.

To nieprawda! Odpowiedzialność zaczyna się od zwykłego niedbalstwa. Podział odpowiedzialności polega na odpowiedniości i słuszności. W przypadku rażącego niedbalstwa stosuje się pełną odpowiedzialność. Wyjątek: szkody i dochód nie są w żadnej relacji.

Chociaż to jest z Wikipedii, pasuje w miarę: Odpowiedzialność pracownika ? Wikipedia

Odpowiednie wyroki można znaleźć w sądach pracy (np. BAG). Prawo pracy nie jest prawem dla niebezpiecznych półwtajemniczych, dlatego zawsze warto skonsultować się z specjalistą prawa pracy.

Napisany przez neugierig
Tak, moja decyzja była właściwie błędna. Faktem pozostaje jednak, że ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej zawodowej nie chroni pracownika wykonującego swoje obowiązki, a ubezpieczenie prywatne również wyłącza te przypadki. Faktem jest również, że w przypadku szkód materialnych (cytat: Oczywiście zawsze mogą zdarzyć się małe wypadki) wobec osób trzecich, w sądownictwie obowiązuje zasada ograniczonej odpowiedzialności pracownika, co oznacza, że zgodnie z jednolitą praktyką sądową pracownik nie ponosi odpowiedzialności, z wyjątkiem zamiaru i rażącego niedbalstwa.

Napisany przez 2Bolitho
Tak jest. ;-)

W przypadku zwykłych wypadków lub lekkomyślności nie przewiduje się żadnej odpowiedzialności pracownika.

Napisany przez neugierig
Znalazłem nawet rozwiązanie tego problemu ;-)

Pozdrowienia, frank

śledź mnie na Twitterze

Mój blog | Informacje na temat ubezpieczeń z cennymi wskazówkami wewnętrznymi dotyczącymi oszczędzania|

Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero oznacza prawdziwy błąd.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata