Chcę jasno podkreślić, że nie jestem guru finansowym ani nie pochodzę z tej branży, jestem konserwatywnym Austriakiem dbającym o bezpieczeństwo, który pod małym kątem z 60-letnim doświadczeniem podróżuje, myśląc globalnie i nieskrępowanie logicznie.
Dla mnie wszelkie przedsiębiorstwa, obligacje,
Fundusze inwestycyjne, akcje itp., które są przedstawiane w sposób złożony i zagmatwany, obiecując BEZPIECZEŃSTWO po wielu zakrętach, są po prostu niesolidne. Ostatnie miesiące obfitują w przykłady upadłości, a pieniądze inwestorów nagle przepadają...
Ale również wartości nieruchomości podlegają obecnie obok ryzyka niewypłacalności najróżniejszym globalnym czynnikom gospodarczym i jako nieduży inwestor o niewielkim ryzyku nie jest to idealne, ani zbyt zadowalające finansowo w moim wieku.
Jak wiadomo, inwestycje spekulacyjne nie są bezpieczne i dobrymi interesami. Osoba, która dysponuje jedynie niewielkimi kwotami, na które kiedyś będzie potrzebowała, powinna inwestować TYLKO w pewne oszczędności, a obecnie na lokatach bankowych otrzymuje się znikome odsetki. Szukanie bezpiecznej inwestycji oprocentowanej na poziomie 8-10% albo wyższym to już kwestia ZAUFANIA!
Dla mnie, jako konserwatywnego inwestora, ważniejsze jest CODZIENNE ograniczone ryzyko oraz OSOBA, której oddaję moje pieniądze! Niemniej jednak najważniejszym elementem jest osobiście nawiązany kontakt.
W ten sposób praktykuję od 8 lat z SUKCESEM:
Podczas szczytu DAX na poziomie 8 000 punktów nie brałem udziału, jak wielu innych, w szaleństwie nowych technologii czy akcji, ponieważ uważałem to za podejrzane, że młody przedsiębiorca mógłby sobie na to pozwolić zaledwie po 6 miesiącach (!?) mając willę, Ferrari i różne konie wyścigowe... postawiłem na moje ukochane
100-gramowe sztabki złota oraz srebro, platynę itp... i TAK BYŁO DOBRZE!
Niedawno sprzedałem moje małe zasoby złota i odniosłem sukces jako niewidzialny komornik.
Innymi słowy, oddałem pieniądze osobie zaufanej (członek rodziny mojej żony, pracujący w rządzie na Filipinach) na potrzeby funkcjonowania lombardu - komornictwa.
Ta osoba udziela pożyczek pod zastaw (wyłącznie WYŁĄCZNIE na ZŁOTE biżuterię lub dokumenty oficjalne dotyczące nieruchomości) na maksymalnie trzy miesiące z oprocentowaniem w wysokości 7% miesięcznie.
Dla mnie najbardziej preferowany jest Mniejszy Kowalski na miejscu, który potrzebuje szybko, bez zbędnych formalności pieniędzy na swoją warzywniak lub skup ryżu itp., tylko od 50 do 500
euro, zastawia swoje złoto lub dowód własności.
Do tej pory wszystkie zastawy złota zostały odbrane, ale nie miałbym nic przeciwko, gdyby tak się nie stało, ponieważ pożyczana jest maksymalnie 50-60% wartości złota (w zależności od stopnia czystości, kamienie szlachetne NIE są wliczane), ziemski dokument zastawny do 40% wartości, a ewentualne zyski z plonów z nieruchomości zastawionej w okresie zastawu zostają zatrzymane w wysokości 50%.
Działając legalnie w tym lokalnym mobilnym(!) biznesie zastawów, osiągam bardzo wysoki zwrot z inwestycji w skali roku! Oficjalnie większość pożyczkodawców żąda odsetek między 10 a 14% miesięcznie (!!!), (oraz 100% zysków z plonów!) jednak my pozostajemy daleko poniżej, aby umożliwić ludziom szybką spłatę, Ci przeważnie dokonują spłat częściowe codziennie bądź tygodniowo, aby zmniejszyć swoje zadłużenie. Ci najmniejsi są wdzięczni i najbardziej godni zaufania.
W międzyczasie wszystko idzie tak dobrze, że chcielibyśmy dodatkowo zwiększyć kapitał (ponieważ również zastaw samochodów jest wysoce poszukiwany, ale nie dostępny na dwóch wyspach, którymi opiekujemy się - Filipiny składają się z ponad 7 000 wysp, ale tylko Manila i Cebu są dobrze rozwinięte pod względem handlu zastawami!) Jednak nie mam zamiaru promować tej inwestycji w różnych mediach drukowanych, bo gdy ktoś proponuje 20% za roczne wypłacenie, brzmi to już niemalże niesolidnie... nie chciałbym do nich dołączać...
Nie wierzę, że jakiś segment rynku oferuje takie zyski, przy pełnym zabezpieczeniu kapitału na 100%.
Jeśli jednak ktoś byłby zainteresowany uczestnictwem w codziennym bezpiecznym biznesie zastawów (złoto lub zastaw nieruchomości za gotówkę), takie informacje mogą zostać udostępnione w ramach dyskretnego spotkania osobiście, na którym obecny będzie mój niemiecki prawnik do spraw gospodarczych oraz moja osoba, w dowolnym czasie w Nadrenii Północnej-Westfalii.
Wszelkie fundusze są LEGALNIE wprowadzane na Filipiny, a więc także LEGALNIE wyprowadzane, dokąd inwestor tego życzy... oferowane są:
20% w skali roku,
przy minimalnym okresie inwestycji rocznym,
na życzenie co kwartał sprawozdanie kwartalne,
minimalna wpłata od 5 000
euro,
Najważniejszą jednak kwestią jest WYMOGIEM ZAUFANIA, a także dbałość o osobisty kontakt, aby zapewnić możliwość sprawdzania, gdzie/w jakiej formie jest ulokowany kapitał bądź jego zastaw.