Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: największy zysk?

Napisany przez grapefruit
Witajcie wszyscy,

wymyśliłem plan oszczędnościowy i chciałbym zwiększyć oszczędności poprzez możliwie wysokie oprocentowanie...

Mój plan oszczędnościowy wygląda tak, jak sobie to wyobraziłem, następująco:

Mam na przykład miesięczne dochody w wysokości 1500€. Moje miesięczne wydatki wynoszą (załóżmy) 1000€. Zawierają one już czynsz, prąd, wodę, ubezpieczenia, kieszonkowe, itp.
Więc mogę oszczędzać miesięcznie 500€.

Muszę jednak brać pod uwagę ewentualne koszty, takie jak zepsuty samochód, nowa pralka lub inne wydatki, które mogą wystąpić. Dlatego na końcu każdego miesiąca zostawiam sobie mały zapas w wysokości 300€.

Wygląda to na przykład tak:
na początku lutego na koncie 1,5 tys. € - na końcu 500€, suma oszczędności 200€ (po odjęciu 300€ zapasu)
na początku marca na koncie 1,8 tys. € - na końcu 800€, suma oszczędności 700€ (po odjęciu 300€ zapasu)
na początku kwietnia na koncie 1,8 tys. € - na końcu 800€, suma oszczędności 1,2 tys. € (po odjęciu 300€ zapasu)
na początku maja na koncie 1,8 tys. € - na końcu 800€, suma oszczędności 1,7 tys. € (po odjęciu 300€ zapasu)
na początku czerwca na koncie 1,8 tys. € - na końcu 800€, suma oszczędności 2,2 tys. € (po odjęciu 300€ zapasu)
i tak dalej

Jednakże, jak już wspomniałem, czasem mogę oszczędzać więcej lub mniej, lub może pojawić się nieoczekiwany wydatek, wtedy muszę sięgnąć do swoich oszczędności.

A teraz moje pytanie dotyczące oprocentowania:
Jakie są możliwości dla mojego planu oszczędnościowego?
Gdzie mogę inwestować swoje pieniądze miesięcznie - kwota musi być podatna na wahania - i muszę być w stanie w razie potrzeby w pełni dysponować kwotą moich oszczędności. A wszystko to przy odpowiednio wysokiej stopie procentowej, ewentualnie z comiesięcznym oprocentowaniem...

Mam nadzieję, że udało mi się przekazać Wam mój plan oszczędnościowy i może ktoś będzie w stanie mi pomóc.
Bo na przykład w moim banku (Sparkasse) otrzymuję zaledwie 0,25% odsetek na książeczkę oszczędnościową, i to tylko pod koniec roku. Lub na koncie oszczędnościowym już 1,3% odsetek, przeliczany przynajmniej raz na kwartał od oszczędzonej sumy.

Z góry dziękuję za porady

Pozdrawiam!

Napisany przez 2Bolitho
„najlepiej jak to tylko możliwe” jest trudne, zawsze to inni mówią... ;-)

to może Ci pomóc:
Podsumowanie serii artykułów - Budowanie własnej strategii majątkowej | Budowanie majątku z planem - Bogaty z planem

Samo oszczędzanie nie wystarczy. Powinieneś także zapoznać się z pomysłem inwestowania w udziały w przedsiębiorstwach (akcje) i surowce.
Podstawą powyższego linku jest konto oszczędnościowe. Tam gromadzisz pieniądze i otrzymujesz odsetki. Gdy masz wystarczająco dużo pieniędzy, inwestujesz zgodnie z bieżącą sytuacją. Dokładnie gdzie i kiedy inwestować, podpowiada Ci tzw. tabela majątkowa. Jest prosta w użyciu, ale bardzo pomocna.

Napisany przez Birgit
Cześć,

jeśli chcesz mieć stały dostęp do pieniędzy, pozostaje ci tylko konto oszczędnościowe.

Obecnie oprocentowanie jest bardzo niskie.

Aktualnie wynosi około 2%.

Nie powinieneś jednak zbytnio zależeć na comiesięcznych odsetkach.

Jeśli stopa procentowa wynosi 1,3%, mało ci pomoże to, że odsetki są księgowane co miesiąc.

Lepiej może być, jeśli odsetki są księgowane kwartalnie, jeśli stopa procentowa jest wyższa.

Birgit

Napisany przez EuroPaule
[cytat=Birgit">
jeśli chcesz mieć dostęp do pieniędzy w każdej chwili, pozostaje ci tylko konto oszczędnościowe.
A stopa procentowa jest obecnie bardzo niska.
Około 2% obecnie dostępne.
[/cytat]
Cześć,

być może warto zastanowić się, jakie możliwości regularnego oszczędzania istnieją ogólnie. Oto kilka przykładów:

klasyczne oszczędzanie bankowe:
stosunkowo niskie oprocentowanie, ale przewidywalna dostępność (w zależności od umowy) i praktycznie bez ryzyka.

Oszczędzanie w ubezpieczeniach
Ze względu na Twoje wymagania nie jest odpowiednie, ze względu na niedostateczną dostępność.

Oszczędzanie w planach oszczędnościowych budowlanych
Ma sens, gdy planujesz budowę lub zakup nieruchomości. Oszczędzanie wiąże się z ograniczoną dostępnością.

Oszczędzanie w funduszach inwestycyjnych
Zasadniczo dostępne zawsze. Jednak w zależności od rodzaju wybranego funduszu, wartość aktywów podlega wahaniom i wycofanie może wiązać się z ewentualnymi stratami. (Czasami straty mogą być większe, jeśli się nie wycofa.... )
Możesz tu osiągnąć najlepszą stopę zwrotu. Ale także ponieść największe straty.

Mój sugestia dotycząca postępowania:
1. Oszczędź trzy miesięczne wynagrodzenie netto na koncie dostępnym w każdej chwili (np. na koncie oszczędnościowym) na wydatki domowe, itp..
2. Podziel tę kwotę oszczędnościową, która jest teraz dostępna. Na przykład jedną trzecią zainwestuj naprawdę długoterminowo w fundusz akcyjny. Ale należy koniecznie przestrzegać tych wskazówek!
Jedną trzecią bezpiecznie zainwestuj na krótki okres (np. na koncie oszczędnościowym) i kiedy udało ci się coś uzbierać, przemyśl mądrą relokację.
Jedną trzecią można regularnie inwestować np. w obligacje skarbowe.
Jest to również bardzo bezpieczne (jeśli przestrzegasz określonego okresu trwania) i powinno przynieść większy zwrot niż konta bankowe.

W zwykłych warunkach rynkowych oprocentowanie konta oszczędnościowego będzie zawsze w okolicach inflacji.

Cytat autorstwa Birgit

Ale nie powinieneś tak bardzo przywiązywać uwagi do comiesięcznych odsetek.
Gdy stopa procentowa wynosi 1,3%, niewiele ci pomoże, gdy odsetki są księgowane co miesiąc.
W takiej sytuacji lepiej, gdy odsetki są księgowane co kwartał, gdy stopa procentowa jest wyższa.

W zależności od różnicy w wysokości odsetek, może to być interesujące. Dzięki comiesięcznemu obciążeniu efektu składania odsetek jest bardziej zauważalny. Oferta jest jednak bardzo niewielka.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata