- ndz mar 20, 2011 3:28 pm
Witam drogie Forum,
potrzebuję pilnie waszej pomocy. Otrzymałem ustną gwarancję finansowania na 100% od mojego finansisty, co zaowocowało przesłaniem mi przez bank umów kredytowych.
Otrzymałem je także wraz z ustanowieniem obciążenia hipotecznego podlegającego oprocentowaniu. Oferty kredytowe zostały objęte terminem, który nie pozostawił mi zbyt wiele czasu.
W rzekomej umowie czytam:
Cieszymy się, że możemy zaoferować ci
Umowę pośredniego kredytu oraz umowę kredytu budowlanego. Zobowiązujemy się do tego oferu przez 2 tygodnie od daty listu.
1. Umowa pośredniego kredytu
120 000,00 EUR czeka na ciebie jako pośredni kredyt
60 000,00 zostanie użyte do spłaty kredytu uzupełniającego, a kolejne 60 000,00 zostanie wypłacone, gdy będziemy mieć odpowiednie dokumenty.
- polecenie przelewu na załączonym formularzu
- od twojej strony podpisana kopie tej umowy kredytowej
- podpisane umowy kredytowe dot. Nr.- -- - --- - -- oraz Nr. -- -- - -- --
- niepotwierdzony w księdze wieczystej wyciąg z księgi wieczystej po wpisaniu naszego obciążenia hipotecznego. Stworzenie umowy obciążenia hipotecznego przez notariusza oraz odpis aktu notarialnego
Uzyskałem wpis z oprocentowaniem hipoteki od notariusza oraz potwierdzenie aktu notarialnego.
Niestety umowy nie zostały podpisane ze strony banku i skierowano mnie do § 492 BGB.
Nie otrzymałem pisemnej gwarancji finansowania, ponieważ powiedziano mi, że umowy kredytowe są gwarancją finansową.
Na moje pytania do banku odpowiada się, że umowy zostały zaakceptowane.
Mija już cztery tygodnie od wysłania ofert kredytowych.
Nie mogę spać od trzech nocy i jestem kompletnie załamana nerwowo.
Czy w ogóle otrzymałam wiążącą umowę kredytową czy jedynie niezobowiązującą ofertę kredytową? Dlatego jeszcze nie otrzymałam gwarancji finansowania.
Czy jako kredytobiorca mam prawo do pisemnej gwarancji banku?
Czy w razie potrzeby powinnam skorzystać z usług prawnika?
Pozdrowienia i wielkie dzięki za odpowiedzi
- Słonecznik -
potrzebuję pilnie waszej pomocy. Otrzymałem ustną gwarancję finansowania na 100% od mojego finansisty, co zaowocowało przesłaniem mi przez bank umów kredytowych.
Otrzymałem je także wraz z ustanowieniem obciążenia hipotecznego podlegającego oprocentowaniu. Oferty kredytowe zostały objęte terminem, który nie pozostawił mi zbyt wiele czasu.
W rzekomej umowie czytam:
Cieszymy się, że możemy zaoferować ci
Umowę pośredniego kredytu oraz umowę kredytu budowlanego. Zobowiązujemy się do tego oferu przez 2 tygodnie od daty listu.
1. Umowa pośredniego kredytu
120 000,00 EUR czeka na ciebie jako pośredni kredyt
60 000,00 zostanie użyte do spłaty kredytu uzupełniającego, a kolejne 60 000,00 zostanie wypłacone, gdy będziemy mieć odpowiednie dokumenty.
- polecenie przelewu na załączonym formularzu
- od twojej strony podpisana kopie tej umowy kredytowej
- podpisane umowy kredytowe dot. Nr.- -- - --- - -- oraz Nr. -- -- - -- --
- niepotwierdzony w księdze wieczystej wyciąg z księgi wieczystej po wpisaniu naszego obciążenia hipotecznego. Stworzenie umowy obciążenia hipotecznego przez notariusza oraz odpis aktu notarialnego
Uzyskałem wpis z oprocentowaniem hipoteki od notariusza oraz potwierdzenie aktu notarialnego.
Niestety umowy nie zostały podpisane ze strony banku i skierowano mnie do § 492 BGB.
Nie otrzymałem pisemnej gwarancji finansowania, ponieważ powiedziano mi, że umowy kredytowe są gwarancją finansową.
Na moje pytania do banku odpowiada się, że umowy zostały zaakceptowane.
Mija już cztery tygodnie od wysłania ofert kredytowych.
Nie mogę spać od trzech nocy i jestem kompletnie załamana nerwowo.
Czy w ogóle otrzymałam wiążącą umowę kredytową czy jedynie niezobowiązującą ofertę kredytową? Dlatego jeszcze nie otrzymałam gwarancji finansowania.
Czy jako kredytobiorca mam prawo do pisemnej gwarancji banku?
Czy w razie potrzeby powinnam skorzystać z usług prawnika?
Pozdrowienia i wielkie dzięki za odpowiedzi
- Słonecznik -