@ Wszyscy:
Chciałbym teraz skomentować bardziej konkretnie sensacyjny artykuł o planach oszczędnościowych Riester Investment Herr Simonov alias Honorarberater, zanim niewiedzący Klient zostanie skłoniony do podejmowania zbędnych decyzji.
Krótko o faktycznej sytuacji i funkcjonowaniu planu oszczędnościowego Riester Investment:
Faza oszczędzania do maks. Wiek 67 lat:
Wpłaty Klienta do funduszy inwestycyjnych w celu gromadzenia majątku na emeryturę.
Faza wypłaty lub emerytalna od maks. Wiek 67 lat:
Wpłata części majątku inwestycyjnego Klienta (ok. 10% według prognozy) na
ubezpieczenie emerytalne, pozostały majątek wypłacany jest w miesięcznych ratach do wieku 85 lat.
!!! W przypadku śmierci pozostały majątek przysługuje spadkobiercom!!!
To prawda - jednocześnie bez składki, która trafiła do ubezpieczyciela w wieku 67 lat.
Faza wypłaty lub emerytalna od wieku 85 lat:
Od teraz
ubezpieczenie emerytalne przejmuje, na około taką samą wysokość jak wcześniej wypłacane miesięczne raty, dożywotnią rentę.
Problem: Niektóre ubezpieczycielskie emerytalne rzekomo potrzebują teraz więcej niż 10% majątku inwestycyjnego, aby zapewnić rentę dożywotnią.
Nie rzekomo, ale definitywnie. Łatwo to obliczyć finansowo-matematycznie...
Rozwiązanie:
Opcja 1:
Dokonać zmiany dostawcy. Każdy Klient ma prawo przenieść swoje środki do innego dostawcy w swojej umowie Riester. Musi to oczywiście nastąpić przed rozpoczęciem emerytury (między 60-67 rokiem życia). Jeśli obecny dostawca współpracuje z ubezpieczycielem emerytalnym, który nie ma dobrej jakości, to każdemu Klientowi przysługuje wybór nowego dostawcy, który współpracuje z lepszym ubezpieczycielem emerytalnym.
Tak. Tablice śmiertelności, które wtedy obowiązują, muszą być z pewnością lepsze niż dzisiejsze.
Opcja 2:
Niektórzy dostawcy wyraźnie nie mają ustalonego stałego ubezpieczyciela emerytalnego jako partnera współpracującego w warunkach, np. DWS. Pozwala to na późniejsze współdziałanie z bardziej wydajnym ubezpieczycielem emerytalnym w przyszłości.
Tak. Jako Klient ma się na to wpływ?
Proszę pamiętać:
Opisany problem, polegający na tym, że ubezpieczyciele emerytalni muszą "uwzględnić" rosnącą długość życia ludzi, to nie jest wyłącznie problem oszczędnościowych planów inwestycyjnych Riester, ale ogólny problem prywatnych emerytur kapitałowych z gwarantowanymi i dożywotnimi rentami.
Tak. Dlatego od samego początku powinno się wybierać dostawcę, który to uwzględnił, a nie dopiero za 20, 30, 40 lat.
Jeśli potrzebują Państwo więcej informacji, proszę o kontakt telefoniczny lub e-mailowy. W okolicach Jeziora Bodeńskiego jestem również dostępny osobiście.
Pozdrowienia
Alexander Irmscher
Dziękuję za wysiłek Panie Irmscher.
@EasyD: Przykro mi, jeśli tak to widzisz. Podchodzę do tego tematu w sposób czysto rzeczowy i oferuję konkretne argumenty na poparcie mojego punktu widzenia. Nikt nie musi korzystać z mojej pomocy - chętnie nawet zalecam skorzystanie z usług wykwalifikowanego kolegi. Ostatnia rzecz, jaką chcę zrobić, to promować się kosztem innych. Jednakże jeśli ktoś z tego grona z niewiedzy lub braku wiedzy zaleca rozwiązania niewłaściwe, to należy go o tym poinformować. Podobnie jak dotyczy to koledze z DV*G, który nie ma odpowiedniego ubezpieczenia dla urzędników w swoim portfolio.
Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem - dałem się ponieść prowokacji Panu Irmscherowi.
Pozdrowienia
Władimir Simonov
Twój Honorarberater