Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zobowiązanie zapytania kredytowego w internecie.

Napisany przez ADMCI4
Cześć.

Chciałbym przeprowadzić remont wiosną i w związku z tym wziąć kredyt. Ważne jest dla mnie, aby nie płacić zbyt dużej kwoty odsetek, dlatego chciałbym porównać warunki różnych banków w internecie przed ewentualnym wnioskiem. Kiedy ostatnio odwiedziłem stronę jednego banku, od razu poproszono mnie o konkretne dane.

W zasadzie nie ma dla mnie problemu, ale nie chcę od razu zobowiązywać się od samego początku.

Jak wiążące jest takie zapytanie kredytowe w internecie, gdy muszę tam podać swoje osobiste dane?

Czy będę zobowiązany do złożenia wniosku o kredyt w tym banku?

MobbyDick

Napisany przez Doso
Nie, zapytanie jest nadal zapytaniem. Chcą uzyskać dane, aby móc przygotować odpowiednią ofertę.

Napisany przez C. Andreas

Cześć.

Chciałbym odnowić wiosną i w związku z tym wziąć kredyt. Ważne jest dla mnie, aby nie płacić zbyt wysokich odsetek, dlatego chciałbym porównać warunki różnych banków w internecie przed ewentualnym złożeniem wniosku. Kiedy ostatnio znalazłem się na tej stronie banku, od razu chcieli konkretne dane ode mnie.

Ogólnie nie mam z tym problemu, ale nie chciałbym od razu się zobowiązywać.

Jak wiążące jest takie zapytanie o kredyt w internecie, jeśli muszę podać od razu swoje dane osobowe?

Czy jestem wtedy zobowiązany do złożenia wniosku o kredyt w tym banku?

MobbyDick

Cześć Mobby Dick,

nie jesteś zobowiązany, dopóki nie podpiszesz wniosku. Moim zdaniem przez internet można szybciej i efektywniej poznać swoje możliwości. Ostatecznie decydują warunki.

Musisz spełnić następujące warunki:

PełnoletniośćPracownicy: Min. 6 miesięcy stażu u obecnego pracodawcy na czas nieokreślonyDziałasz na własny rachunekStałe miejsce zamieszkania lub konto bankowe w Niemczechbrak negatywnych wpisów w rejestrze SCHUFA

Jeśli spełniasz te warunki, natychmiast zostaje złożone zapytanie w odpowiednich instytucjach, a otrzymasz odpowiedź mailową w postaci akceptacji lub odrzucenia.
Jeśli otrzymasz akceptację, musisz sobie wydrukować umowę, podpisać, dołączyć żądane dokumenty i wysłać pocztą z dowodem tożsamości do swojego urzędu pocztowego.

Porównanie kredytów znajdziesz tutaj pod hasłem kredyt:
Porównanie finansowe dla różnych ubezpieczeń i emerytur na moje porównanie budżetu mieszkaniowego

Napisany przez MThiemann
Cześć MobbyDick,

umowa kredytu, podobnie jak inne umowy prawne, zawierana jest poprzez złożenie oferty i jej akceptację.

Poprzez złożenie wniosku o kredyt w internecie zlecasz bankowi sporządzenie odpowiedniej oferty (umowy pożyczki).

Dopiero podpisując tę umowę pożyczki (akceptacja), umowa kredytowa zostaje zawarta w sposób wiążący prawnie.

Więc: zgadzam się z moimi poprzednikami.

Pozdrawiam

M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Cześć, teraz zrobię nadużycie wątku,
ostatnio szukałem po internecie kredytu. Chciałem po prostu porównać oferty, a teraz dostałem pozytywną decyzję przez e-mail, z dopiskiem (odrzuć niemożliwe) - co to oznacza? Że teraz muszę go wziąć? Nie dostałem żadnych dokumentów.
Oferta, którą otrzymałem, jest jak dotąd najlepsza spośród tych, które znalazłem/dostałem. Moje lokalne banki i inne nie są w stanie z nią konkurować. Ale trochę uważam, że to już za bardzo, żeby tak coś w ogóle zaznaczać.

Napisany przez ADMCI4
Przypominam, że również wysłałem, nie odpisuj po prostu. Nie mogą ci nic zrobić. Zapytałem w tej samej firmie. To samo gówno jest tam napisane, tak nie wygląda umowa kredytowa. Kilka dni później znowu piszą do ciebie, żebyś odpowiedział w ciągu 7 dni. blah blah blah, listownie, nawet nie poleconym. Śmieszne, jeśli odpowiesz, otrzymasz fakturę, którą będziesz musiał zapłacić!
Ps; daj mi znać, jak to się skończy albo co robisz.

Napisany przez ADMCI4
Na razie nie będę nic robić. Wczoraj przyszedł pierwszy list, zawierał dokładnie to samo co w mailu. Po napisaniu tego postu znalazłem też komentarz, w którym omawiana jest ta firma. Verbraucherschutz.de Luzern Finanz GmbH - bardziej nieuczciwie się nie da. Pobrałem już wzór pisma sprzeciwu. Zastanawiam się tylko, dlaczego coś takiego nie jest zakazane... no cóż...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata