Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy bank musi mieć zabezpieczenie przy każdym kredycie?

Napisany przez ADMCI4
Coraz częściej słyszy się o osobach, które biorą kredyt w banku i w końcu nie są w stanie go spłacić. Często nawet nie jest to ich wina, ponieważ czasem zewnętrzne okoliczności przyczyniają się do tego. Czy z tego powodu banki nie zaczynają stopniowo wymagać od klientów dodatkowych zabezpieczeń przy każdym kredycie? Byłaby to możliwość ochrony zarówno dla banku, jak i dla samych kredytobiorców przed nadmiernym zadłużeniem. Czy nie można by to wprowadzić obowiązkowo przy składaniu wniosku o kredyt?
Gr, Siggi

Re: Czy bank musi mieć zabezpieczenie przy każdym kredycie?

Napisany przez 2Bolitho
To naprawdę bardzo romantyczne wyobrażenia.kredyty to zupełnie normalne produkty. Są sprzedawane, z nimi się zarabia. Banki nie wymagają zabezpieczeń za każdą małą kwotę. Być może trzeba przedstawić zaświadczenie o zarobkach i wyciągi z konta. To jednak z reguły wszystko. W zależności od zdolności kredytowej stopa procentowa jest różna. To kieruje zyskiem banku. Przeliczyłem to tutaj. Jeśli pożyczę 1 milion różnym kredytobiorcom, to z 4% odsetkami od dobrych kredytobiorców i brakiem nieuregulowanych długów, marża będzie niższa niż w przypadku pożyczania słabym kredytobiorcom po 6% i zakładając, że mały procent kredytów nie zostanie spłacony.Być może moje zdanie jest bardzo liberalne, ale jesteśmy wszyscy pełnoletnimi obywatelami. I jako tacy powinniśmy wiedzieć, na co nas stać. Dlaczego więc ktoś ma nas ochraniać? Uważałbym to za protekcjonalne traktowanie. Kto nie chce ponosić odpowiedzialności za swoje życie, może się z tym dobrze czuć. Mam jednak nadzieję, że to jeszcze nie jest norma w Niemczech.To, czego bym sobie życzył, to większa edukacja finansowa i uświadamianie mas. Mam nadzieję, że to pomoże ludziom podejmować lepsze decyzje. I zdanie, że kredyty (na konsumpcję) są trujące, ponieważ uzależniają i ograniczają wolność jednostki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata