Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy można ubiegać się o kredyty po ogłoszeniu upadłości?

Napisany przez ADMCI4
Syn mojej przyjaciółki niestety nie ma szczęścia jeśli chodzi o finanse. Po wielu latach trudności w końcu trzy lata temu zdecydował się złożyć wniosek o osobiste upadłości. Jego głównym zmartwieniem jest teraz fakt, że może nie mieć już szansy na integrację oraz na dobry start w życiu zawodowym po zakończeniu procesu upadłości. W naszej ostatniej rozmowie obojgu nie było jasne, czy na przykład po zakończeniu procesu upadłości będzie mógł ponownie brać kredyty. Czy to możliwe, czy też ta etykieta pozostanie przy nim na zawsze? Dla niektórych może to być prawdziwe koło zamachowe. Co myślicie na ten temat?

Napisany przez 2Bolitho
Również jest to opinia. kredyty jako wskaźnik integracji. Jakby kredyty były całkowicie normalnym elementem życia. kredyty są również produktami, które mają swoją cenę. Ten, kto sobie na niego pozwolić, dostaje kredyt. Zazwyczaj w dobrych warunkach. Ten, kto sobie nie może pozwolić, musi oszczędzać. I moim zdaniem również należę do tej grupy z powyżej przeciętnym dochodem. Szczęście w finansach też jest błędnym przekonaniem i sugeruje, że wszyscy inni są winni. Ale rzadko kiedy jest się zmuszanym do brania kredytów lub zawierania innych niekorzystnych umów. Moim zdaniem syn Pani przyjaciółki może doskonale zintegrować się, prowadząc życie na zasadzie debetu. Bez względu na to, czy może otrzymać kredyty czy nie. A może nauczy się również ponoszenia odpowiedzialności za swoje decyzje poprzez upadłość. Wtedy byłoby już dużo zyskane. Teraz podałem kilka założeń. Oczywiście może być zupełnie inaczej w Państwa przypadku...

Napisany przez 2Escorpio
Hey,

także muszę całkowicie zgodzić się z Bolitho, rozważanie możliwości wzięcia po upadłości osobistej (w momencie, gdy się w niej znajdujesz) dalszych kredytów jest bardzo makabryczne.

Aby wrócić do pytania, po zakończeniu upadłości osobistej, po zakończeniu roku i dodatkowych 3 lat wszystkie wpisy w PUBLICZNYCH rejestrach są usuwane. Czyli tak, może on potem znowu brać kredyty. Jeśli jednak nie zostaną one spłacone, ponowna upadłość osobista nie jest możliwa. Ponadto, jeśli wierzyciel złoży pozew upominawczy, sąd okręgowy zostaje poinformowany o dawnej upadłości (informacje są przechowywane przez sądy), a wierzyciel zwykle składa zawiadomienie o przestępstwie, które jest karane minimum 6 miesiącami więzienia za każdy przypadek.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez khuesser
Rozważenie podpisania umowy kredytowej zaraz po takiej upadłości, nie brzmi zbyt rozsądnie. Jeśli uda się znaleźć kogoś, kto udostępni żądaną sumę, na pewno nie zaoferuje on korzystnych warunków. Być może powinni Państwo poszukać profesjonalnej pomocy w planowaniu finansowym? Wykwalifikowany doradca finansowy z pewnością może zaproponować lepsze opcje lub przynajmniej pomóc w zawarciu mniej niekorzystnego kredytu. Mojemu ojcu taka porada finansowa pomogła uniknąć dalszych długów. W tym przypadku również powinno się dążyć do unikania nowych długów lub przynajmniej minimalizacji ich.

Pozdrawiam, Katja

Napisany przez 2Bolitho
Nie jestem pewien, czy doradca finansowy będzie w stanie pomóc. Ostatecznie chodzi o zrozumienie, że z zadłużeniem na konsumpcję bogactwo tych, którzy posiadają środki produkcji, jeszcze bardziej rośnie. Faktycznie zmuszam sam siebie do zarabiania więcej, aby móc spełnić swoje zobowiązania kredytowe, co z kolei sprawia, że staje się zależny od tych, którzy posiadają środki produkcji. Najpierw oddaję im swoje pieniądze, a następnie staję się od nich dodatkowo zależny. Uważam, że określenie „kołowrót chomika” jest w tym przypadku naprawdę niedocenione...

Napisany przez 2Escorpio

Nie jestem pewien, czy doradca finansowy może pomóc. Ostatecznie chodzi o to, że z zadłużeniem na konsumpcję bogactwo tych, którzy posiadają środki produkcji, nadal rośnie. Faktycznie zmuszam się do zarabiania więcej, aby móc wywiązać się ze zobowiązań, i w ten sposób uzależniam się od tych, którzy posiadają środki produkcji. Najpierw oddaję im moje pieniądze, czyli pożyczone od nich pieniądze, a następnie dodatkowo uzależniam się od nich. Uważam, że termin kołowrót chomika jest naprawdę niedoszacowany...

Ludzie jednak myślą trochę ograniczenie... raczej w ten sposób:

Chcę mieć za wszelką cenę, z płaceniem zajmiemy się później

Napisany przez 2Bolitho
Tak, zgadzam się w pełni. I wyraźnie to również jest zamierzone. Społecznie i politycznie.

Napisany przez 2Escorpio

Tak, pełna zgoda. I wyraźnie jest to także zamierzone. Zarówno społecznie, jak i politycznie.

Oczywiście jest to zamierzone, ale w całym tym układzie karty...niej tylko dłużnik... strata prywatnej upadłości... po raz drugi nie wchodzi w grę i wtedy wygląda to naprawdę ponuro.

Napisany przez khuesser

Nie jestem pewien, czy doradca finansowy będzie w stanie pomóc.

Uważam, że godny zaufania i dobrze wykwalifikowany doradca majątkowy może być w takiej sytuacji naprawdę pomocny. Szczególnie gdy chodzi o podejmowanie decyzji jako laik, specjalista jest najlepszym wsparciem.

Napisany przez 2Bolitho

Uważam, że w takiej sytuacji zaufany i wykwalifikowany doradca finansowy może być naprawdę pomocny. Szczególnie jeśli chodzi o podejmowanie decyzji jako laik, specjalista jest najlepszą pomocą.

Dlatego tak wielu ludzi przestaje palić, po prostu dlatego, że doradca uważa to za szkodliwe. Przepraszam za sarkazm. Ale aby pozostać przy przykładzie: Kiedy jeszcze paliłem, wiedziałem również, że to nie jest właściwe, i cały świat zalecał mi zaprzestanie. Chciałem to zrobić, ale się nie udało. Dopiero gdy podjąłem decyzję o niepaleniu z wewnętrznego przekonania, było to możliwe. I praktycznie poszło to samo. Myślę, że podobnie jest z długami i konsumpcją. Kto nie rozumie, ten ma trudności z zmianą swojego zachowania. doradca może pomóc, ale każdy krok w kierunku zmiany może zrobić tylko każdy dla siebie.

Napisany przez khuesser
Tak, zgadzam się z Tobą, doradca może radzić, pomagać, wspierać, towarzyszyć - jak już powiedziałeś - wspierać. Decyzję zawsze musi podjąć sam zainteresowany.

Napisany przez 2Escorpio

Dlatego tak wielu ludzi przestaje palić, po prostu dlatego, że doradca uważa to za szkodliwe. Przepraszam za sarkazm. Ale jeśli mogę pozostać przy tym przykładzie: kiedy jeszcze paliłem, wiedziałem, że to nie jest właściwe i cały świat zalecał zaprzestanie palenia. Też chciałem przestać, ale nie udało mi się. Dopiero gdy z wewnętrznej pewności podjąłem decyzję o niepaleniu, stało się to możliwe. I potem poszło prawie samo. Myślę, że to samo dotyczy długów i konsumpcji. Kto nie rozumie, ten będzie miał trudności ze zmianą swojego zachowania. doradca może pomóc, ale krok ku zmianie może zrobić tylko każdy sam dla siebie.

To z pewnością prawda... *zapala papierosa* :P

Napisany przez ADMCI4
Ja to postrzegam: Porobiłeś gówno, być może przez nadmierny konsumpcjonizm, zbankrutowałeś prywatnie, wszystko odrzuciłeś i niczego nie nauczyłeś się! Na pewno każdemu może przytrafić się taka sytuacja. W moim przypadku nie była to konsumpcja, a bycie samozatrudnionym. Był taki czas, kiedy przestałam coś dostawać i musiałam nauczyć się zarządzać i radzić sobie z tym, co zarabiałam. I to całkiem dobrze mi wychodziło! Człowiek uczy się właściwie doceniać pieniądze! Już nie jest lekkomyślny.

Co do zakończonej upadłości: Jeśli unieważnienie zobowiązań zostało przyznane, to na wniosek dłużnika wszystko z Biura Informacji Kredytowej może być natychmiast usunięte! Biuro Informacji Kredytowej musi to natychmiast usunąć, nie trzeba czekać 3 lata, aż samo się to stanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata