Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oszczędzanie dla chrześniaka.

Napisany przez rolodex
Cześć wszystkim,

mam dość skomplikowany problem. Chciałbym założyć książeczkę oszczędnościową/rachunek oszczędnościowy/inwestycje w fundusze, itp. dla dziecka znajomej. Bardzo lubię tego małego (10 miesięcy) i po prostu chcę mu zrobić coś dobrego. Niestety jego matka (samotna matka) jest trochę specyficzna i nie do końca jej ufał. Zwłaszcza na najbliższe prawie 18 lat. Dobro Juniora leży mi jednak bardzo na sercu.

Dlatego mam kilka pytań:

1. Czy mogę założyć książeczkę/oszczędnościowy plan lub coś w tym stylu dla Malucha (podpis matki prawdopodobnie nie byłby problemem), regularnie przekazywać na niego pieniądze (25€ miesięcznie) i dać mu lub matce możliwość sprawdzania salda konta, czyli w zasadzie podarować mu to z okazji urodzin, aby miał coś w ręku, ale nie mógł z tym nic zrobić do 18 roku życia?

2. Czy mogę założyć tam blokadę, aby ani Maluch, ani matka nie mogli wypłacić środków aż do 18 lat?

Dziękuję z góry, mam nadzieję, że było to zrozumiałe.

Marcus

Re: Oszczędzanie dla chrześniaka.

Napisany przez C. Andreas

Cześć wszystkim,

Mam nieco skomplikowany problem. Chciałbym założyć konto oszczędnościowe/rachunek oszczędnościowy/inwestować w fundusze lub coś podobnego dla dziecka znajomej. Bardzo lubię tego małego (10 miesięcy) i po prostu chcę mu zrobić coś dobrego. Niestety jego matka (samotna matka) jest dość specyficzna i nie do końca jej ufałam. Szczególnie na najbliższe prawie 18 lat. Jednak dobro Juniora leży mi bardzo na sercu.

Dlatego mam kilka pytań:

1. Czy mogę założyć konto oszczędnościowe/plany oszczędnościowe lub coś podobnego dla Malucha (podpis matki nie byłby prawdopodobnie problemem), regularnie przesyłać na niego pieniądze (25€ miesięcznie) i dać mu/matce możliwość sprawdzenia stanu konta, czyli po prostu podarować mu to na urodziny, aby miał coś w ręce, nawet jeśli nie będzie mógł z tego korzystać aż do 18 lat?

2. Czy mogę założyć na to klauzulę o nieusuwalności, aby ani Maluch ani matka nie mogli wypłacić pieniędzy stamtąd aż do 18 lat?

Z góry dziękuję, mam nadzieję, że to było zrozumiałe.
Marcus

Cześć,

Mogłabyś otworzyć rachunek oszczędnościowo-inwestycyjny z odsetkami rzędu 4% i opłatą za otwarcie. Rachunek ten będziesz współprowadzić na swoje imię, a Mały będzie beneficjentem. W dniu jego 18. urodzin możesz przekazać mu ten rachunek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata