Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu zostało odrzucone z powodu zasiłku chorobowego.

Napisany przez pegjac
Cześć,

mój partner życiowy i ja zwróciliśmy się do firmy Commerzbank około 3 miesiące temu w sprawie pełnego sfinansowania domu. Wszystkie żądane dokumenty dostarczyliśmy natychmiast. Ponadto powiedzieliśmy, że mój partner, który pracuje na stanowisku księgowego, obecnie otrzymuje zasiłek chorobowy z powodu mobbingu (2800 euro netto miesięcznie). Ja sam jestem urzędnikiem państwowym i otrzymuję 2833 euro netto. Doradczyni bankowa sprawdziła naszą sytuację finansową i zapewniła, że rata w wysokości 1270 euro miesięcznie plus obliczone koszty eksploatacyjne byłyby dla nas łatwe do udźwignięcia, a my zostaliśmy sklasyfikowani w systemie jako Zielony - bez ryzyka i nie stałoby nic na przeszkodzie w zatwierdzeniu.
Mój partner zaproponował również natychmiastowe podjęcie wysiłków w celu znalezienia nowej pracy i zrezygnowania z sądowego sporu z obecnym pracodawcą, jeśli otrzymywanie zasiłku chorobowego byłoby problemem. Odpowiedź doradczyni bankowej brzmiała: Nie, znajdują się Państwo obecnie w niezwolnionej pozycji. To ważne. Przy zmianie pracy mieliby Państwo okres próbny, co byłoby raczej gorsze. Na kilku spotkaniach omówione zostały różne modele finansowania, ale zawsze byliśmy na zielono.

Krótko przed terminem notarialnym ponownie odwiedziliśmy bank. Tym razem u innego doradcy, ponieważ nasza doradczyni była na urlopie. On również zapewnił nas, że nie ma przeszkód finansowych. Powiedział nam, że powinniśmy iść do notariusza i dostarczyć ostateczną umowę później.

Dwa tygodnie po notarialnym spotkaniu otrzymaliśmy telefon od doradczyni bankowej. Niestety musiała nas poinformować, że nasza wniosek został odrzucony przez centralę w Hamburgu z powodu zasiłku chorobowego. Wydaje się, że jest jakiś błąd w systemie. Nie potrafi tego wytłumaczyć....

Ponieważ wcześniejsze decyzje kredytowe były zawsze ustne, nie będziemy mogli podjąć żadnych kroków prawnych. Jednak myśleliśmy, że już wcześniej przeprowadzono sprawdzanie, ponieważ wcześnie dostarczyliśmy wszystkie dokumenty.

Chcielibyśmy jednak wiedzieć, czy istnieje szansa, że inny bank przejmie finansowanie lub czy ktoś miał już doświadczenie z uzyskaniem finansowania na budowę mimo otrzymywania zasiłku chorobowego.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiamy, pegjac

Re: Finansowanie domu zostało odrzucone z powodu zasiłku chorobowego.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć pegjac, proszę się ze mną skontaktować, myślę, że ostatnie słowo nie zostało jeszcze powiedziane. Jeśli Commerzbank odmówi, nie oznacza to jeszcze końca twoich starań!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata